Nézem Film Frank, aki politikai pszichiátriára kerül a szocializmus orwelli csendjében

Frank, aki politikai pszichiátriára kerül a szocializmus orwelli csendjében

Promóció

Fabricius Gábor első nagyjátékfilmje, az Eltörölni Frankot forgatása idén júliusban kezdődik meg. Mint mondta Fabricius, a film “ima azokért a tehetségekért, akiket tönkretett, elüldözött, meggyilkolt vagy épp öngyilkosságba kényszerített a hetvenes-nyolcvanas évek skizofrén diktatúrája.”

Súlyos trip a társadalom a dilemmáira

Promóció
- Advertisement -

Az Eltörölni Frankot szinopszisa szerint 1983-ban, a vasfüggöny mögött, Frank, egy underground zenekar karizmatikus frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe, képtelen tartani a száját. Politikai pszichiátriára kerül, ahol a rendszer ellenségeit titokban, kínzások közepette próbálják elhallgattatni – súlyos trip veszi kezdetét, amely a társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ.

Az Eltörölni Frankot ima azokért a tehetségekért, akiket tönkretett, elüldözött, meggyilkolt vagy épp öngyilkosságba kényszerített a hetvenes-nyolcvanas évek skizofrén diktatúrája, amely egyenlőséget, békét és biztonságot hirdetett, miközben Magyarország vezette az öngyilkossági világranglistát

– mondta Fabricius.

Fabricius Gábor, az Eltörölni Frankot film alkotója / Fotó: Valuska Gábor

Hozzátette, hogy “olyan világot éltünk, amelyben a bűnökről kollektíven kellett hallgatni, amivel a diktatúra emberek millióinak okozott máig tartó traumát.” Noha fikció, de szerteágazó személyes és történeti kutatómunkán alapul, így valós mikrotörténetek, töredékek füzére, mozaikja, melyet a kirekesztettek, az igazságtalanul megbélyegzettek, a megalázottak és a tönkretettek emlékére készítek immár öt éve.

Külföldön már nagy sikert aratott, most jöhetnek a magyarok

Fabricius történelmi filmdrámájának forgatókönyve az elmúlt években széles körű nemzetközi elismerésben részesült, több rangos díjjal is jutalmazták. A Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon is kitüntették. A magyarokat egyébként kedvelik a szóban forgó fesztiválon, hiszen két éve Csuja László Virágvölgy című, első nagyjátékfilmjét is díjazták, amelyről a vele készült interjúban is mesélt.

A koronavírus-járvány aktuális vészhelyzeti protokolljától függően, a filmet, amely 434 millió forint támogatást kapott a Nemzeti Filmintézettől, 2020. júliusában kezdik el forgatni, forgatás előreláthatóan hat hétig tart majd.

Az Eltörölni Frankot forgatókönyvével Fabricius Gábor már több mint 170 nemzetközi konzultációt, 12 rangos nemzetközi filmfesztivál és -fórum meghívást, valamint 2 nívós díjat is maga mögött tud. 2017 és 2019 között a szóban forgó film forgatókönyve elnyerte az A-kategóriás Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál Best Vision – Feature Launch in development díját. De beválogatták a Tallini Nemzetközi Filmfesztivál Baltic Events programjába, a Torino Artdirectors Masterclass sorozatába, a Sundance Lab shortlistjébe, a Sarajevói Nemzetközi Filmfesztivál Cinelink programjába is. Sőt, a Vienna Lets CEE Eliot Grove nemzetközi pitch fórumán Silver Award díjjal tüntették ki. A szakmai fórumokra, versenyekre Fabricius forgatókönyvét több száz, néhol (Sundance Institute) több ezer pályázó közül választották ki.

Az Európai Unió két kurzusa is beválogatta a workshopjába

Az Eltörölni Frankot forgatókönyvét olyan nemzetközileg elismert szaktekintélyek segítették tanácsaikkal, mint Miguel Machialski forgatókönyvíró, Gazdag Gyula rendező vagy Matthew Takata, a Sundance Institute forgatókönyvírói workshopjának vezetője. A nemzetközi szaktekintélyek kiemelték, hogy az a film témaválasztása különösen fontos és izgalmas, hiszen a politikai pszichiátria, mint intézmény eddig játékfilmben még nem jelent meg főtémaként, a világon először Fabricius forgatókönyvében kap főszerepet. Az Európai Unió két kurzusa – a Creative Europe Media Sources2 és a MIDPOINT – is beválogatta a szakmai programjába. Sőt, ösztöndíjjal is támogatta, és az író-rendezőt meghívta Berlinbe és Barcelonába.

Fabricius Gábor szerint az emberiség torkán tartják a mutatóujjukat a nagyvállalatok

A Torino Film Lab (TFL) workshopja 2008 óta több mint 100 játékfilmet támogatott szakmai mentorálásával. Idén egy magyar munkát is beválogattak a szeptemberi szakmai programba: Fabricius Gábor legújabb, Rule munkacímű nagyjátékfilmjének tervét – közölte a rendezvény kommunikációjával foglalkozó cég. Fabricius Gábor új filmjének témája a természet és ember kapcsolata, annak különböző aspektusai.

Az Eltörölni Frankot producere Dér Tamás, operatőre Dobos Tamás, vágója pedig az a Tuza-Ritter Bernadett, akinek Egy nő fogságban filmjét a vele készült interjúnkban úgy írtunk le, hogy “kevés dokumentumfilm készül, amely beleég az emberbe, nem hagyja nyugodni, és átlépte a komfortzóna láthatatlan határvonalát.” A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Szűcs Edit felel, a rendező konzulense Gazdag Gyula.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3