Fabricius Gábor első nagyjátékfilmje, az Eltörölni Frankot forgatása idén júliusban kezdődik meg. Mint mondta Fabricius, a film “ima azokért a tehetségekért, akiket tönkretett, elüldözött, meggyilkolt vagy épp öngyilkosságba kényszerített a hetvenes-nyolcvanas évek skizofrén diktatúrája.”

Súlyos trip a társadalom a dilemmáira

Az Eltörölni Frankot szinopszisa szerint 1983-ban, a vasfüggöny mögött, Frank, egy underground zenekar karizmatikus frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe, képtelen tartani a száját. Politikai pszichiátriára kerül, ahol a rendszer ellenségeit titokban, kínzások közepette próbálják elhallgattatni – súlyos trip veszi kezdetét, amely a társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az Eltörölni Frankot ima azokért a tehetségekért, akiket tönkretett, elüldözött, meggyilkolt vagy épp öngyilkosságba kényszerített a hetvenes-nyolcvanas évek skizofrén diktatúrája, amely egyenlőséget, békét és biztonságot hirdetett, miközben Magyarország vezette az öngyilkossági világranglistát[/perfectpullquote]

– mondta Fabricius.

Fabricius Gabor Eltorolni Frankot Film
Fabricius Gábor, Az Eltörölni Frankot Film Alkotója / Fotó: Valuska Gábor

Hozzátette, hogy “olyan világot éltünk, amelyben a bűnökről kollektíven kellett hallgatni, amivel a diktatúra emberek millióinak okozott máig tartó traumát.” Noha fikció, de szerteágazó személyes és történeti kutatómunkán alapul, így valós mikrotörténetek, töredékek füzére, mozaikja, melyet a kirekesztettek, az igazságtalanul megbélyegzettek, a megalázottak és a tönkretettek emlékére készítek immár öt éve.

Külföldön már nagy sikert aratott, most jöhetnek a magyarok

Fabricius történelmi filmdrámájának forgatókönyve az elmúlt években széles körű nemzetközi elismerésben részesült, több rangos díjjal is jutalmazták. A Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon is kitüntették. A magyarokat egyébként kedvelik a szóban forgó fesztiválon, hiszen két éve Csuja László Virágvölgy című, első nagyjátékfilmjét is díjazták, amelyről a vele készült interjúban is mesélt.

A koronavírus-járvány aktuális vészhelyzeti protokolljától függően, a filmet, amely 434 millió forint támogatást kapott a Nemzeti Filmintézettől, 2020. júliusában kezdik el forgatni, forgatás előreláthatóan hat hétig tart majd.

Az Eltörölni Frankot forgatókönyvével Fabricius Gábor már több mint 170 nemzetközi konzultációt, 12 rangos nemzetközi filmfesztivál és -fórum meghívást, valamint 2 nívós díjat is maga mögött tud. 2017 és 2019 között a szóban forgó film forgatókönyve elnyerte az A-kategóriás Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál Best Vision – Feature Launch in development díját. De beválogatták a Tallini Nemzetközi Filmfesztivál Baltic Events programjába, a Torino Artdirectors Masterclass sorozatába, a Sundance Lab shortlistjébe, a Sarajevói Nemzetközi Filmfesztivál Cinelink programjába is. Sőt, a Vienna Lets CEE Eliot Grove nemzetközi pitch fórumán Silver Award díjjal tüntették ki. A szakmai fórumokra, versenyekre Fabricius forgatókönyvét több száz, néhol (Sundance Institute) több ezer pályázó közül választották ki.

Az Európai Unió két kurzusa is beválogatta a workshopjába

Az Eltörölni Frankot forgatókönyvét olyan nemzetközileg elismert szaktekintélyek segítették tanácsaikkal, mint Miguel Machialski forgatókönyvíró, Gazdag Gyula rendező vagy Matthew Takata, a Sundance Institute forgatókönyvírói workshopjának vezetője. A nemzetközi szaktekintélyek kiemelték, hogy az a film témaválasztása különösen fontos és izgalmas, hiszen a politikai pszichiátria, mint intézmény eddig játékfilmben még nem jelent meg főtémaként, a világon először Fabricius forgatókönyvében kap főszerepet. Az Európai Unió két kurzusa – a Creative Europe Media Sources2 és a MIDPOINT – is beválogatta a szakmai programjába. Sőt, ösztöndíjjal is támogatta, és az író-rendezőt meghívta Berlinbe és Barcelonába.

Fabricius Gábor szerint az emberiség torkán tartják a mutatóujjukat a nagyvállalatok

A Torino Film Lab (TFL) workshopja 2008 óta több mint 100 játékfilmet támogatott szakmai mentorálásával. Idén egy magyar munkát is beválogattak a szeptemberi szakmai programba: Fabricius Gábor legújabb, Rule munkacímű nagyjátékfilmjének tervét – közölte a rendezvény kommunikációjával foglalkozó cég. Fabricius Gábor új filmjének témája a természet és ember kapcsolata, annak különböző aspektusai.

Az Eltörölni Frankot producere Dér Tamás, operatőre Dobos Tamás, vágója pedig az a Tuza-Ritter Bernadett, akinek Egy nő fogságban filmjét a vele készült interjúnkban úgy írtunk le, hogy “kevés dokumentumfilm készül, amely beleég az emberbe, nem hagyja nyugodni, és átlépte a komfortzóna láthatatlan határvonalát.” A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Szűcs Edit felel, a rendező konzulense Gazdag Gyula.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet