A közösségimédia-óriás, a Facebook ellen 2,3 milliárd font (kb. 983 milliárd forint) csoportos kereset indul Nagy-Britanniában, amiatt, hogy 44 millió felhasználó személyes adatainak kihasználásával visszaélt piaci erőfölényével.

A kereset szerint a cég visszaélt piaci fölényével

Liza Lovdahl Gormsen, a brit Financial Conduct Authority (FCA) felügyeleti hivatalának (FCA) vezető tanácsadója és versenyjogi akadémikus azt mondta, hogy olyan brit emberek nevében indította az ügyet, akik 2015 és 2019 között használták a Facebookot, írja a CNN.

A perben, amelyet a londoni Competition Appeal Tribubal tárgyal majd, azt állítják, hogy a Facebook font milliárdokat keresett azzal, hogy tisztességtelen feltételeket írt elő, amelyek arra kötelezték a fogyasztókat, hogy adjanak át értékes személyes adatokat a hálózathoz való hozzáférés érdekében.

A Facebook szerint az emberek azért vették igénybe a szolgáltatásait, mert az értéket jelentett számukra, és “érdemben szabályozhatják, hogy milyen információkat osztanak meg a Meta platformjain és kivel”.

Nincs igazán alternatíva, így a Facebook annyi adatot kért, amennyit csak akart

Az ügyre napokkal azután került sor, hogy a Facebook elvesztette a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) bizalmatlansági perét, amivel az Egyesült Államok kormánya megpróbál megküzdeni a cég kiterjedt piaci erejével.

A létrehozása óta eltelt 17 év alatt a Facebook lett az egyetlen közösségi hálózat az Egyesült Királyságban, ahol biztos lehetsz abban, hogy egy helyen léphetsz kapcsolatba barátaiddal és családoddal. Mégis a Facebooknak volt egy árnyoldala is: piaci erőfölényével visszaélve tisztességtelen feltételeket írt elő a hétköznapi britekre, felhatalmazva a személyes adataik hasznosítására

– mondta Lovdahl Gornsen.

Lovdahl Gormsen azt állítja, hogy a Facebook adatokat gyűjtött a platformján belül és olyan mechanizmusokon keresztül, mint a Facebook Pixel, lehetővé téve számára, hogy “mindent látó képet” építsen az internethasználatról, és értékes, mély adatprofilokat hozzon létre a felhasználókról.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet