Követem Média A Facebook alkalmazottjai „sztrájkba kezdtek”, miután Mark Zuckerberg engedte...

A Facebook alkalmazottjai „sztrájkba kezdtek”, miután Mark Zuckerberg engedte megjelenni Donald Trump rasszista bejegyzéseit

Promóció

A Facebook alkalmazottjai Twitteren fejezték ki nemtetszésüket főnökük, Mark Zuckerberg álláspontjával szemben Donald Trump rasszista bejegyzéseivel kapcsolatosan.

Járhat-e szólásszabadság a gyűlöletbeszédnek?

Promóció
- Advertisement -

Az afroamerikai George Floyd május 25-i halála óta egész Amerika lángokban áll. Milliók tüntetnek az országban a rasszizmus és a rendőrök feketékkel szemben tanúsított erőszakos túlkapásai ellen. Számos sztár is megszólalt és fejezte ki szolidaritását a tüntetőkkel, a színesbőrű közösséggel. Abban viszont nem alakult ki egységes szemlélet, ahogyan a két legnagyobb közösségi oldal, a Facebook és a Twitter kezelte az elnök, Donald Trump bejegyzéseit.

Donald Trump, Mark Zuckerberg / Fotó: CNN

„Ez a Tweet megsértette az erőszak dicsőítésének tiltására vonatkozó Twitter-szabályokat, azonban a Twitter úgy véli, hogy a Tweet a közösség érdekében továbbra is elérhető maradhat” – ez a szöveg jelent meg Donald Trump néhány bejegyzése előtt az oldalon. Az elnök egy másik tweetjében leírtak kapcsán pedig nyilvánvalóvá tette a platform, hogy leellenőrizték az abban szereplő tények valódiságát, írja a Futurism.

Az újságírókat sokkolta a CNN riporterének letartóztatása

George Floydot pár nappal ezelőtt, hétfőn rángatták ki a kocsijából az amerikai rendőrök, miután egy közeli üzletben dolgozó kihívta őket és hamis pénzzel való fizetéssel gyanúsította meg a férfit. Floydot a földre teperték, a minneapolis-i tiszt pedig több, mint 8 percen keresztül térdelt a nyakán, zsebre tett kézzel, mit sem törődve a körülötte állók figyelmeztetésével a fekete férfi állapotáról.

Az elnök bejegyzései előtt eddig ilyen figyelmeztető jelzéseket még soha nem rakott ki a Twitter. A felhasználók csak úgy olvashatják Trump posztjait, ha a rákattintanak a fent idézett szöveg melletti „Megtekintés” feliratra.

No Title

No Description

A Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg azonban úgy döntött, hogy a rivális közösségi oldallal ellentétben ők nem lépnek fel semmilyen módon Trump problémásnak vélt posztjaival szemben. Ez a döntés azonban számos Facebook-alkalmazottnál felháborodást keltett: több tucatnyi dolgozó inkább szabadnapot vett ki, hogy virtuális munkabeszüntetése alatt csatlakozhasson a tüntetőkhöz.

Én személy szerint irtózom ettől a megosztó és uszító retorikától. De a reakciómnak nem csak a személyes tűrőképességemet kell tükröznie, hanem a szólásszabadság iránt elkötelezett intézmény felelős vezetőjéét is

– írta Zuckerberg múlt pénteken.

Mit tartalmazott Trump posztja, ami így felkorbácsolta a kedélyeket?

George Floyd rendőri túlkapás okozta halála ellen kialakult zavargásokra reagálva Trump május 29-én, pénteken azt írta közösségi oldalain, hogy „ha fosztogatnak, lövünk”, ami egy erősen rasszista töltetű, régi kifejezés, ami még a ’60-as évek polgárjogi összecsapásaiig nyúlik vissza. A ’60-as évek végén több nagyvárosban felkelések alakultak ki a rendőrség feketékkel szembeni eljárásai miatt.

Donald Trump egy 20 éves, már megdöntött összeesküvés-elméletről írt Twitter-oldalán

Húsz évvel ezelőtt, 2001-ben hunyt el Lori Klausutis, egy televíziós vállalat szerkesztőségi tagja. Donald Trump szerint a nőt meggyilkolták. Az amerikai elnök az utóbbi napokban Joe Scarborough-t bombázta a gyilkosság elkövetőjének vagy segítőjének vádjával, aki az eset idején kongresszusi tag is volt. Jelenleg a MSNBC műsorvezetője.

Walter Headly, aki húsz éven át vezette a miami rendőrkapitányságot, használta ezt a kifejezést kihallgatása során 1967-ben. A jogvédő szervezetek már évek óta panaszkodtak a miami rendőrök erőszakos megnyilvánulásaira a színesbőrű lakossággal szemben. Headly kifejtette, hogy Miamiban azért nem voltak addig zavargások, mert a rendőrség azt az üzenetet közvetítette, hogy „ha fosztogatnak, akkor lövünk”. Ezt a hozzáállást nyíltan alkalmazták a polgárjogi tüntetéseket üzletek fosztogatására kihasználó 15-21 éves elkövetőkkel szemben, az sem érdekelte, ha brutalitással vádolták. Ám Headly is csupán kölcsönvette ezt a mondatot a hírhedt alabamai közbiztonsági megbízottól, a szegregációt támogató Eugene „Bull” Connortól, aki a kutyás- és lovasrendőrök bevetését irányította a színesbőrű tüntetők ellen.

Trump aztán próbálta kimagyarázni magát.

A fosztogatásokra lövöldözéssel válaszolunk, és ezért halt meg egy ember Minneapolisban – vagy nézzék meg, mit történt Louisville-ben, ahol hét emberre lőttek rá (paprikatölténnyel, egy ember elhunyt – a szerk.). Nem akarom, hogy ez történjen, és ezt jelenti ez a kifejezés

– írta Trump a Twitteren. Az elnök gengsztereknek nevezte a tüntetőket és nyilvánosan megkérte a kormányzókat, hogy „kerekedjenek felül” rajtuk.

A Facebook dolgozói a Twitteren lázadnak

A zavarba ejtő szavak ellenére Zuckerberg tehát úgy érvelt, hogy nem a Facebook dolga, hogy törölje az elnök posztját.

A Twitternek kellett elnézést kérnie Donald Trump miatt

Donald Trump folyamatosan kiakasztja az embereket Twitter bejegyzéseivel vagy nyilatkozataival. Legutóbb Stephen Colbert akadt ki Trump sajtótájékoztatóján. Az elnök most egy Twitter-bejegyzésével okozott felháborodást, ami miatt a közösségi platform is elnézést kért. Donald Trump ugyanis tweetjeiben sorozatosan azt állította, hogy Joe Scarborough, korábbi kongresszusi képviselő megölte munkatársát, Lori Klausutis-t, amelyről utóbb kiderül, hogy összeesküvés-elmélet volt, írja a .

„Az elnök úr később közzétett egy bejegyzést, amelyben azt írta, hogy az előző posztjában figyelmeztetett, hogy a zavargások erőszakhoz vezethetnek. Megállapítottuk, hogy ez a bejegyzés, amely nyíltan az erőszak ellen szól, nem ütközik a szabályzatunkba és fontos, hogy lássák az emberek

– tisztázta Zuckerberg is az IT-óriás álláspontját.

Szégyellem, hogy a Facebooknál dolgozom, amely nem tesz semmit, hogy eltávolítsa Trump erőszakra uszító posztját. Aki csendben marad, bűnrészességet vállal

– írta a Twitteren a Facebook egyik mérnöke, Lauren Tan. Hasonló érzésekről számolt be egy másik alkalmazott is, aki azt tette még hozzá, hogy nehezen nyeli le ezeket a csúsztatásokat.

„Nem én vagyok az egyetlen a FB-nál, aki így gondolja. Nem lehet semlegesnek maradni a rasszizmussal szemben” – írta szintén a Twitteren Jason Stirman vezető tervező. Néhány vezető beosztású dolgozó már felmondással fenyegetőzött, ha Zuckerberg nem gondolja meg magát.

Nick Anderson Pulitzer-díjas művész szerint Trump egy nevetséges, kamaszodó író-palánta

Donald Trump javaslata, miszerint, ha a fertőtlenítő valóban hatásos lehet a koronavírussal való védekezéssel szemben, akkor érdemes lenne a betegeknek ezt fogyasztania, széles körökben verte ki a biztosítékot. A szervezetbe bevitt fertőtlenítőszernek ugyanis súlyos egészségügyi következményei vannak, amik akár halálhoz is vezethetnek. Annak ellenére, hogy a kézfertőtlenítő jó módszere lehet kezünk tisztán tartásának, fogyasztása tilos.

Hogy valóban sikerült ráijeszteniük Zuckerbergre, az is mutatja, hogy június 1-i bejegyzése szerint 10 millió dolláros támogatást ajánlott fel faji jogvédő szervezetek számára. Továbbá a szokásos csütörtöki céges megbeszélést is előre hozta keddre. A Facebook egyik vezetője még tavaly novemberben azt nyilatkozta, hogy a cégnél faji problémák merültek fel, mert a vállalati kultúrában nem ismerik el a színesbőrűek munkáját. A Times adatai szerint 2019-ben mindössze 3,8% volt a színesbőrű munkatársak aránya.

Promóció
ForrásFuturism
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3