A Facebook alkalmazottjai Twitteren fejezték ki nemtetszésüket főnökük, Mark Zuckerberg álláspontjával szemben Donald Trump rasszista bejegyzéseivel kapcsolatosan.

Járhat-e szólásszabadság a gyűlöletbeszédnek?

Az afroamerikai George Floyd május 25-i halála óta egész Amerika lángokban áll. Milliók tüntetnek az országban a rasszizmus és a rendőrök feketékkel szemben tanúsított erőszakos túlkapásai ellen. Számos sztár is megszólalt és fejezte ki szolidaritását a tüntetőkkel, a színesbőrű közösséggel. Abban viszont nem alakult ki egységes szemlélet, ahogyan a két legnagyobb közösségi oldal, a Facebook és a Twitter kezelte az elnök, Donald Trump bejegyzéseit.

Trump Zuckerberg
Donald Trump, Mark Zuckerberg / Fotó: Cnn

„Ez a Tweet megsértette az erőszak dicsőítésének tiltására vonatkozó Twitter-szabályokat, azonban a Twitter úgy véli, hogy a Tweet a közösség érdekében továbbra is elérhető maradhat” – ez a szöveg jelent meg Donald Trump néhány bejegyzése előtt az oldalon. Az elnök egy másik tweetjében leírtak kapcsán pedig nyilvánvalóvá tette a platform, hogy leellenőrizték az abban szereplő tények valódiságát, írja a Futurism.

Az újságírókat sokkolta a CNN riporterének letartóztatása

George Floydot pár nappal ezelőtt, hétfőn rángatták ki a kocsijából az amerikai rendőrök, miután egy közeli üzletben dolgozó kihívta őket és hamis pénzzel való fizetéssel gyanúsította meg a férfit. Floydot a földre teperték, a minneapolis-i tiszt pedig több, mint 8 percen keresztül térdelt a nyakán, zsebre tett kézzel, mit sem törődve a körülötte állók figyelmeztetésével a fekete férfi állapotáról.

Az elnök bejegyzései előtt eddig ilyen figyelmeztető jelzéseket még soha nem rakott ki a Twitter. A felhasználók csak úgy olvashatják Trump posztjait, ha a rákattintanak a fent idézett szöveg melletti „Megtekintés” feliratra.

No Title

These THUGS are dishonoring the memory of George Floyd, and I won’t let that happen. Just spoke to Governor Tim Walz and told him that the Military is with him all the way. Any difficulty and we will assume control but, when the looting starts, the shooting starts. Thank you!

A Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg azonban úgy döntött, hogy a rivális közösségi oldallal ellentétben ők nem lépnek fel semmilyen módon Trump problémásnak vélt posztjaival szemben. Ez a döntés azonban számos Facebook-alkalmazottnál felháborodást keltett: több tucatnyi dolgozó inkább szabadnapot vett ki, hogy virtuális munkabeszüntetése alatt csatlakozhasson a tüntetőkhöz.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Én személy szerint irtózom ettől a megosztó és uszító retorikától. De a reakciómnak nem csak a személyes tűrőképességemet kell tükröznie, hanem a szólásszabadság iránt elkötelezett intézmény felelős vezetőjéét is[/perfectpullquote]

– írta Zuckerberg múlt pénteken.

Mit tartalmazott Trump posztja, ami így felkorbácsolta a kedélyeket?

George Floyd rendőri túlkapás okozta halála ellen kialakult zavargásokra reagálva Trump május 29-én, pénteken azt írta közösségi oldalain, hogy „ha fosztogatnak, lövünk”, ami egy erősen rasszista töltetű, régi kifejezés, ami még a ’60-as évek polgárjogi összecsapásaiig nyúlik vissza. A ’60-as évek végén több nagyvárosban felkelések alakultak ki a rendőrség feketékkel szembeni eljárásai miatt.

Donald Trump egy 20 éves, már megdöntött összeesküvés-elméletről írt Twitter-oldalán

Húsz évvel ezelőtt, 2001-ben hunyt el Lori Klausutis, egy televíziós vállalat szerkesztőségi tagja. Donald Trump szerint a nőt meggyilkolták. Az amerikai elnök az utóbbi napokban Joe Scarborough-t bombázta a gyilkosság elkövetőjének vagy segítőjének vádjával, aki az eset idején kongresszusi tag is volt. Jelenleg a MSNBC műsorvezetője.

Walter Headly, aki húsz éven át vezette a miami rendőrkapitányságot, használta ezt a kifejezést kihallgatása során 1967-ben. A jogvédő szervezetek már évek óta panaszkodtak a miami rendőrök erőszakos megnyilvánulásaira a színesbőrű lakossággal szemben. Headly kifejtette, hogy Miamiban azért nem voltak addig zavargások, mert a rendőrség azt az üzenetet közvetítette, hogy „ha fosztogatnak, akkor lövünk”. Ezt a hozzáállást nyíltan alkalmazták a polgárjogi tüntetéseket üzletek fosztogatására kihasználó 15-21 éves elkövetőkkel szemben, az sem érdekelte, ha brutalitással vádolták. Ám Headly is csupán kölcsönvette ezt a mondatot a hírhedt alabamai közbiztonsági megbízottól, a szegregációt támogató Eugene „Bull” Connortól, aki a kutyás- és lovasrendőrök bevetését irányította a színesbőrű tüntetők ellen.

Trump aztán próbálta kimagyarázni magát.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A fosztogatásokra lövöldözéssel válaszolunk, és ezért halt meg egy ember Minneapolisban – vagy nézzék meg, mit történt Louisville-ben, ahol hét emberre lőttek rá (paprikatölténnyel, egy ember elhunyt – a szerk.). Nem akarom, hogy ez történjen, és ezt jelenti ez a kifejezés[/perfectpullquote]

– írta Trump a Twitteren. Az elnök gengsztereknek nevezte a tüntetőket és nyilvánosan megkérte a kormányzókat, hogy „kerekedjenek felül” rajtuk.

A Facebook dolgozói a Twitteren lázadnak

A zavarba ejtő szavak ellenére Zuckerberg tehát úgy érvelt, hogy nem a Facebook dolga, hogy törölje az elnök posztját.

A Twitternek kellett elnézést kérnie Donald Trump miatt

Donald Trump folyamatosan kiakasztja az embereket Twitter bejegyzéseivel vagy nyilatkozataival. Legutóbb Stephen Colbert akadt ki Trump sajtótájékoztatóján. Az elnök most egy Twitter-bejegyzésével okozott felháborodást, ami miatt a közösségi platform is elnézést kért. Donald Trump ugyanis tweetjeiben sorozatosan azt állította, hogy Joe Scarborough, korábbi kongresszusi képviselő megölte munkatársát, Lori Klausutis-t, amelyről utóbb kiderül, hogy összeesküvés-elmélet volt, írja a .

„Az elnök úr később közzétett egy bejegyzést, amelyben azt írta, hogy az előző posztjában figyelmeztetett, hogy a zavargások erőszakhoz vezethetnek. Megállapítottuk, hogy ez a bejegyzés, amely nyíltan az erőszak ellen szól, nem ütközik a szabályzatunkba és fontos, hogy lássák az emberek

– tisztázta Zuckerberg is az IT-óriás álláspontját.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Szégyellem, hogy a Facebooknál dolgozom, amely nem tesz semmit, hogy eltávolítsa Trump erőszakra uszító posztját. Aki csendben marad, bűnrészességet vállal[/perfectpullquote]

– írta a Twitteren a Facebook egyik mérnöke, Lauren Tan. Hasonló érzésekről számolt be egy másik alkalmazott is, aki azt tette még hozzá, hogy nehezen nyeli le ezeket a csúsztatásokat.

„Nem én vagyok az egyetlen a FB-nál, aki így gondolja. Nem lehet semlegesnek maradni a rasszizmussal szemben” – írta szintén a Twitteren Jason Stirman vezető tervező. Néhány vezető beosztású dolgozó már felmondással fenyegetőzött, ha Zuckerberg nem gondolja meg magát.

Nick Anderson Pulitzer-díjas művész szerint Trump egy nevetséges, kamaszodó író-palánta

Donald Trump javaslata, miszerint, ha a fertőtlenítő valóban hatásos lehet a koronavírussal való védekezéssel szemben, akkor érdemes lenne a betegeknek ezt fogyasztania, széles körökben verte ki a biztosítékot. A szervezetbe bevitt fertőtlenítőszernek ugyanis súlyos egészségügyi következményei vannak, amik akár halálhoz is vezethetnek. Annak ellenére, hogy a kézfertőtlenítő jó módszere lehet kezünk tisztán tartásának, fogyasztása tilos.

Hogy valóban sikerült ráijeszteniük Zuckerbergre, az is mutatja, hogy június 1-i bejegyzése szerint 10 millió dolláros támogatást ajánlott fel faji jogvédő szervezetek számára. Továbbá a szokásos csütörtöki céges megbeszélést is előre hozta keddre. A Facebook egyik vezetője még tavaly novemberben azt nyilatkozta, hogy a cégnél faji problémák merültek fel, mert a vállalati kultúrában nem ismerik el a színesbőrűek munkáját. A Times adatai szerint 2019-ben mindössze 3,8% volt a színesbőrű munkatársak aránya.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet