Így nézheted meg, benne vagy-e az 50 millióban, akinek feltörték a Facebook-profilját

A Facebook péntek délután jelentette be, hogy csaknem ötvenmillió Facebook-felhasználó fiókja felett szerezhettek irányítást ismeretlen támadók (a tavalyi év során pedig további 40 millióan lehettek érintettek), akik egy olyan biztonsági rést használtak ki, ami a „Megtekintés mint…” nevű  funkciót érintette.

Ezzel az eszközzel a felhasználók azt nézhetik meg, hogy kívülállók mennyit látnak a profiljukból, elérését a történtek hatására átmenetileg felfüggesztették.

A cég pénteken biztonsági intézkedésként több mint 90 millió érintett felhasználót kiléptettek a rendszerből, nekik újra be kellett lépniük a Facebook-fiókjukba.

Jelszavakhoz nem fértek hozzá a támadók, hanem az úgynevezett hozzáférési tokeneket szerezték meg, ezeket felhasználva juthattak be a profilokba.

Ezek olyan digitális kulcsok, amik bejelentkezve tartják a felhasználókat, ezért nem kell folyamatosan megadni a jelszavunkat, ha mondjuk becsuktuk a böngészőben a Facebookot.

De honnan tudhatjuk meg, ha valaki más belépett a fiókunkba?

A Facebook a Beállítások alatt található Biztonság és bejelentkezés menüpont alatt lehetővé teszi, hogy a felhasználók láthassák korábbi bejelentkezéseik naplóját. Itt listázódik az, hogy mikor, milyen eszközön keresztül és milyen böngészőben léptünk be a fiókunkba (vagy esetleg más).

Ha olyan helyszínt és készüléket látunk, ami gyanús, távolról kijelentkezhetünk belőle, ilyenkor érdemes gyorsan lecserélni a jelszavunkat is.

bejel
Így nézheted meg, kik jelentkeztek be a profilodba és honnan

Ezt mindenképpen állítsuk be!

Nemcsak az ilyen jellegű hackertámadások miatt, de úgy általában is érdemes mindenkinek beállítania a fiókjában a kétfaktoros hitelesítést. Ez egy olyan biztonsági funkció, amely a jelszavunkkal együtt védi a Facebook-fiókunkat.

ketfaktoros
Így állíthatod be a kétfaktoros hitelesítést

Ha beállítjuk, a rendszer a bejelentkezési kísérlet megerősítéséhez egy külön bejelentkezési kód megadását kéri tőlünk minden alkalommal (amit például SMS-ben kaphatunk meg),amikor valaki olyan számítógépről vagy mobileszközről próbálja elérni a Facebookot, amelyet nem tudunk azonosítani.

A Facebook és a Twitter ultimátumot kapott az EU-tól a fogyasztóvédelmi szabályok betartására

Az Európai Bizottság kijelentette, “nem tárgyalgathat örökké” és bírságot helyezett kilátásba azon közösségi média felületet üzemeltető cégekkel szemben, amelyek nem felelnek meg a szigorúbb fogyasztóvédelmi szabályoknak. A Facebook és a Twitter ez év végéig kell, hogy összeszedje magát, különben az EU szankciót

A kétfaktoros hitelesítés bekapcsolása vagy kezelése:

  • Nyissuk meg a Biztonsági és bejelentkezési beállításokat – ehhez kattintsunk a lefelé mutató nyilat ábrázoló  ikonra a Facebook jobb felső sarkában, majd válasszuk a Beállítások > Biztonság és bejelentkezéspontot!
  • Görgessünk le a Kétfaktoros hitelesítés használata területhez, majd kattintsunk a Módosításpontra!
  • Válasszuk ki a beállítani kívánt hitelesítési módszert, és kövessük a megjelenő utasításokat!
  • A kívánt hitelesítési módszer kiválasztása és bekapcsolása után kattintsunk az Engedélyezésgombra.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból