A világ legnagyobb közösségi oldala rendezte a nézeteltérések Gustave Courbet A világ eredete című festménye körül, írja a DazedA konfliktus még 2011-ben kezdődött.

Hirdetés

Nyolc év után lezárult a per a francia tanár, Frederic Durand és a Facebook között. Az oktató profilját 2011-ben azért tiltotta le a cég, mert megosztotta Gustave Courbet hírhedt 1886-os fotorealisztikus festményét egy vagináról.

Az ominózus festmény, ami a perpatvart okozta / Fotó: Sebastien Bozon

A tanár ügyvédje elmondja, hogy a Facebook megállapodott és ismeretlen összegű adományt ad a Le MUR francia street art szervezetnek. Durand eredetileg kártérítést követelt, de a bíróság úgy határozott, nem illeti meg őt, mert az újraregisztrálásban semmi nem gátolta.

Gustave Courbet, akinek festményei annyira botrányosak voltak, hogy 100 év után állították ki

Jean Désiré Gustave Courbet Ornans-ban született, republikánus érzelmű, jómódú földbirtokos családban. Ő volt a legidősebb gyermek, az egyetlen fiú, első modelljei húgai voltak. Vidéken nevelkedett, 1839 végén érkezett Párizsba, de szülei akarata ellenére nem jogot, hanem festészetet kezdett tanulni.

A Facebook meztelenséggel kapcsolatos politikáját a mai napig vitatják. A Közösségi Irányzat szerint a pőre ábrázolást minden fotón engedélyezik, ami szoborművön vagy festményen található. Ennek ellenére nem először tilt le a rendszer feltöltéseket és felhasználókat emiatt.

Hirdetés