Minél tovább csoportosulnak az emberek nagy tömegekben, annál tovább marad még az önkéntes karantén. A Facebook pedig úgy döntött, a karantén ellen szerveződő tüntetéseket egyszerűen törli.

Már nem bírják a bezártságot

Karanténellenes tüntetők csoportjai jelentek meg szerte az Egyesült Államokban, írja a Futurism. A résztvevők a világjárvány alatt az egészségügyi ellátás kapacitásának védelmében elrendelt otthonmaradás és távolságtartási szabályok ellen tiltakoznak.

Amerika Karanten Tuntetes
Karanténellenes Tüntetők / Fotó: Reuters / Lindsey Wasson

A tömegrendezvényeken való részvétel, miközben az ország a járvány tetőzésére készül, nem csak a résztvevők egészségét veszélyezteti, hanem a velük közvetlen kapcsolatban lévőkét is. A csoportos összejövetelek miatt még hónapokig érvényben maradhatnak olyan megszorító intézkedések mint az önkéntes karantén és a társasági távolságtartás. A Politico szerint a Facebook töröl minden karantén ellen tüntetést szervező oldalt, amely az intézkedések ellen lép fel.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amennyiben a kormány nem tiltja meg az eseményt, a Facebookon meg lehet szervezni. Ugyanígy, azokat az eseményeket, amelyek a kormány intézkedéseivel szembe mennek, a Facebook letiltja[/perfectpullquote]

– nyilatkozta egy szóvivő a Politicónak.

Amerikai történészek már elkezdték dokumentálni a koronavírus-járvány időszakát

A társaság, hasonlóan a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások után végzett gyűjtőmunkához, most olyan dolgokat, fotókat és a helyi lakosok személyes tárgyait gyűjti, amelyek a koronavírus-járványt dokumentálják – adta hírül a The Guardian brit napilap. – idézte a brit lap Margi Hofert, a múzeum igazgatóját.

A tiltakozók azt követelik az államoktól, hogy oldják fel a kijárási tilalmat a gazdaság újraindulása és a normalizálódás érdekében. A tüntetést azért szervezték – Michiganben például ezres nagyságrendben tüntettek autóikban az elégedetlenkedők – hogy tiltakozzanak a szövetségi rendelkezés ellen, miszerint legfeljebb tíz ember csoportosulhat egy időben egy helyen.

Social Distance Protest Blocks Medical Staff From Work | NowThis

‘We’re not her children.’ – Anti-quarantine protesters are blocking health care workers from reaching their patients in Michigan. ” Subscribe to NowThis: htt…

Még mindig nagyon nagy az esélye annak, hogy az egyes demonstrálók és kontaktjaik elkapják a betegséget. Ahogy azt már számos tanulmányban kimutatták, a vírus cseppfertőzés útján terjed, azaz a levegőbe kerülő apró nyálcseppeken keresztül. A beszéd és a lélegzés is elegendő ahhoz, hogy másokat megfertőzzünk. Minél közelebb állnak egymáshoz az emberek, annál könnyebben adják át egymásnak a fertőzést akkor is, ha a vírushordozó tünetmentes.

Anthony Fauci óvatosságra int

Mindeközben a vírusra vonatkozó számadatok aggasztóan növekednek. Az elmúlt héten regisztrálták Amerikában az eddigi legtöbb halálos áldozatot 24 óra leforgása alatt: közel 4600 fő vesztette életét. Egy rá jellemzően rövidlátó és önsorsrontó Twitter-poszttal Donald Trump pénteken támogatásáról biztosította az utcai tiltakozások szervezőit, mondván, hogy a tüntetőknek fel kell szabadítaniuk Michigant, Minnesotát és Virginiát.

Anna Wintour kiakadt azon, hogy Donald Trump fertőtlenítőivást javasolt: „Csak Ön után!”

A világ jelentős – józanabbik – része még mindig nem tért magához, amióta Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke élő egyenes adásban azt találta mondani, hogy a koronavírust fertőtlenítő injekcióval kéne gyógyítani vagy esetleg ki kéne állni egy kicsit a napra. „Nem vagyok orvos, de hát azért még van…

A lépést hamarosan erős kritikákkal illették mindkét oldalról. Jay Inslee Washington Állam demokrata kormányzója az ABC News-nak adott interjújában egyenesen őrültségnek nevezte, és elmondta, hogy Trump tweetjei erőszakhoz is vezethetnek. Az elnök aztán maga is meggondolhatta magát, amikor két nap múlva, vasárnap már azt mondta, hogy néhány történés nem is annyira jó.

Anthony Fauci, a Fehér Ház első számú járványszakértőjének üzenete egyértelmű.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amíg nem tudjuk megfogni a járvány terjedését, addig nem lehet szó a gazdaság beindításáról. Mi történik, ha elhamarkodottan cselekszünk és még jobban berobban a járvány? Még jobban visszaesünk[/perfectpullquote]

– mondta a szakértő a Good Morning America című reggeli műsorban a hétvégén. Hozzátette, hogy bármilyen elviselhetetlen is az óvatos és fokozatos újranyitás, az a gond, hogy mindenképpen vissza fog ütni.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet