Egyre jobban élesedik a vita a kormányok és a nagy techcégek között. A Facebook és a Google szabályozása megvalósulhat? A világ szeme Ausztrálián.

A Facebook szabályozására merészet léptek Mark Zuckerbergék

Drasztikus lépéssel reagál a Facebook arra, hogy az ausztrál kormány a jövőben fizetésre kötelezi a nagy techcégeket, ha médiatermékek tartalmait veszik át, írja a Reuters.

Facebook-Szabalyozas-Ausztralia-Mark-Zuckerberg
A Facebook Szabályozása Sikerrel Jár Ausztrália Kormányának / Fotó: Brendon Thorne / Stringer

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ausztráliai felhasználók nem tudnak majd híreket olvasni és megosztani a hírfolyamukban, a médiacéget pedig nem tudnak majd híreket posztolni a Facebook-oldalaikon. A hamarosan szavazásra kerülő új törvény nem csak Mark Zuckerbergéknek, hanem a Google-nek is komoly kellemetlenségeket okozhat, pedig az ausztrál kormány csak azt szeretné, hogy a nagy techcégek egyezzenek meg a médiafelületekkel vagy egyszerűen csak fizessenek azok megjelenítéséért. 

A Facebook és a Google monopolizálja a hírdetői piacot

Az igény világos, mert egy régóta tartó folyamat szülte: az újságok szerkesztőségei előállítják a híreket, aztán ezeket a tartalmakat a két techóriás megosztja, felhasználja. Ennek fényében pedig lefölözi a hirdetési piacot. Így a szerkesztőségek egyre kevesebb hirdetési bevételhez jutnak, miközben a techóriások financiálisan semmivel nem járulnak hozzá az előállított tartalomhoz, a forgalmuk jelentős részét mégis a hírekre kereső és azokat fogyasztó és megosztó felhasználók adják.

Kapcsolódó cikk

A Facebook és a Google szép lassan monopolizálja a digitális hirdetőpiacot, amelynek következményeként egyre kevesebb bevétele van az újságoknak és médiacégeknek, amelyek jellemzően ingyen adták a tartalmat az interneten azért cserébe, hogy a reklámok hozzanak bevételt. Ez két techóriás terjeszkedésével egyre nehezebb, nem véletlenül kénytelen rengeteg újság átállni fizetős rendszerre, vagy egyszerűen szűnik meg annak köszönhetően, hogy elfogytak a bevételei.

A Google előfizetői felületet alakítana ki

A Google egészen odáig ment, hogy azzal fenyegeti az ausztrál kormányt, hogy elérhetetlenné teszi a keresőszolgáltatását az országban. Azért furcsa mindez, mert a háttérben folyamatosan azon dolgoznak, hogy valamilyen megállapodást köthessenek a médiacégekkel, hiszen más országokban is arra készülnek, hogy keményen megsarcolják a túl nagyra nőtt cégeket.

A hírek szerint a Google már meg is állapodott brit, argentin, német, francia és brazil kiadókkal a Google News Showcase termékükre.

Sőt, szerdán megállapodtak a News Corp nevű céggel is, akikhez többek között a The Wall Street Journal, valamint a nagyvárosi ausztrál napilapok kétharmada is tartozik. A megállapodás szerint a Google segít egy közös előfizetői felületet kialakítani ezeknek az újságoknak és osztozna velük a hirdetési bevételeken.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet