A Facebook háza táján számos újítás volt várható 2019-ben. Egyik legszembetűnőbb a logó. Ám észrevetted, hogy a csoportok posztjai is megváltoztak?

A kékóriás ráncfelvarrásra szorul

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg még május elején az évente megrendezésre kerülő F8 fejlesztői konferencián jelentette be, hogy “a jövő a privátszféra”.

Mark Zuckerberg Facebook Újítások 2019
Mark Zuckerberg, A Facebook Alapítója, Az F8 Fejlesztői Konferencián, 2019 / Fotó: Getty Images

Ez a szlogen nem okozhat meglepetést senkinek, hiszen még korábban több ízben hangoztatta, hogy a privátszférára helyezi a hangsúlyt. Feltételezhető, hogy realizálta, süllyed a kék hajó. Ennek oka a sorozatos adatvédelmi botrány, valamint az, hogy az emberek felismerték a közösségi oldal mentális negatívumait. És az sem elhanyagolható ok, hogy egy interaktív hirdetőtáblává vált az oldal.

A Cambridge Analytica botrány főszereplője nyilatkozott a Facebook ellen

Tőle tudjuk, hogyan tette rá a kezét a Cambridge Analytica 50 millió Facebook-felhasználó személyes adataira, hogy célzott politikai tartalommal bombázzák őket. A Facebook elavult adatvédelmi szabályzata pedig nagyszerűen segítette ebben őket. Mindezek nyilvánosságra hozatala óriási lavinát indított el a közösségi oldal ellen. Többek között a Federal Trade Comission (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) nyomozását az USA-ban, kongresszusi és parlamenti meghallgatásokat.

Így tehát az F8 konferencián elmondta, két fontos funkciója lesz a jövőben az oldalnak. Mint kiemelte, szeretné, ha a felhasználók a privát kapcsolattartásra használnák a Facebookot, valamint előnyöket adnak a csoportoknak, azok tagjainak és adminjaiknak. Tehát az események és a csoportok kerülnek előtérbe.

Ez lesz a harmadik állomása a Facebook evolúciójának

Az elsőben az emberek közti nyilvános kommunikációról szólt a szolgáltatás. A másodikban pedig háttérbe szorította a felhasználókat, helyette a reklámok domináltak a hírfolyamban. A mostani, harmadik evolúciós állomás témáit a helyek és közösségek jelentik. És persze a logót, vele együtt az új dizájnt is megújították.

Új Facebook Logo
Így Néz Ki A Facebook Új Logója

Bárhol, ahol látható a Facebook ikonja vagy a név teljes kiírása, az új dizájn jelenik meg. Május 8-án minden iOs-t, Apple-terméket használó készülékében lecserélték az app logóját.

A Facebook olyan selfie-szűrőt fejleszt, ami leolvassa az érzelmeidet

A legfrissebb hír a Facebook háza táján, hogy olyan szabadalmi kérelmet nyújtott be, ami megmondja, melyik selfie-szűrő lenne a legjobb a felhasználónak arckifejezése alapján. A Mashable riportja szerint a szabadalmat még 2016-ban adták be, de csak most hozták nyilvánosságra. A technológia a Facebook “maszkjaival” összekapcsolódva működik. Ez a kifejezés a selfie-szűrőkre.

Ennek megfelelően a közösségi hálózat inkább csoportokat és eseményeket fog javasolgatni, továbbá a potenciális ismerősök ajánlgatásakor is fontosabb szerepet kap majd az azonos csoportokban való aktivitás.

Ezek lesznek a Facebook újításai 2019-ben

Az alábbi újítások már február végén elérhetővé váltak például az Egyesült Államokban. De végre megérkeztek a magyar felhasználók körébe is.

Bejegyzések formázása

Az első újítás, amelyet rég vártak a felhasználók, hogy formázhatóvá válik a csoportokba írt bejegyzés. Egyelőre csak asztali gépen elérhető ez az opció.

Facebook Újítás 2019 Formázás
A Facebook-Csoportokban Ez Az Újítás Vár / Fotó: Verge

Az adminisztrátoroknak lehetőségük van pontozott és számozott felsorolást írni. Sőt, a betűméretet is lehet változtatni, valamint idézetként bejegyzést írni. Mark Zuckerberg célja, hogy az adminok még megkapóbban moderálják a csoportjaikat. Több nemzetközi lap, amikor februárban nyilvánossá váltak az újítások, kizárólag adminokról írtak. Azonban a mai nappal, amikor Magyarországon is elérhetővé vált ezen újítás, kipróbáltuk, és minden csoporttag használhatja.

Linkelhető oldalak és csoportok

Szintén a csoportokhoz kötődik a Facebook második újítása. Korábban csak személyes profilokat lehetett hozzáadni a csoportokhoz. Mostantól már Facebook-oldalakat is, és posztolhatsz is az oldalad nevében.

Jobb csoportmenedzsment

Ezentúl a csoportok adminjai megmutathatják, visszaküldhetik a jelentkezést követően, milyen szabályokat nem tartottál be/kérdést töltöttél ki. Így az adminoktől lehetőséged nyílik megtudni, miért nem került ki a posztod a csoportba.

A Facebook alapítójának van egy titkos folyosója, amiről senki nem tudja, hová vezet

Paranoia ide vagy oda, egy biztos: rengeteg pénzt költ el a saját biztonságára. Elővigyázatossága érthető, hiszen mégiscsak az egyik legbefolyásosabb ember a Földön, hála a Facebooknak. A Business Insider számításai szerint a Facebook évente majd’ tízmillió dollárt, azaz közel 2,8 milliárd forintot fordít a vezérigazgató védelmére. És mégis hogyan használják fel mindezt?

Ezen kívül a Facebook bemutatta azt az opcióját is, amely elnémíthat bizonyos tagokat. Ez azt jelenti, hogy 12 órától egészen 7 napig megtilthatja az admin, hogy posztolhass, ha megsértetted a csoport irányelveit.

Mentorprogram

Érkezik majd egy úgynevezett mentorprogram is. A felhasználóknak lehetőségük lesz barátkozni más tagokkal, akiknek hasonló az érdeklődése. Mint elmondta Mark Zuckerberg, szeretné, ha a felhasználók tanulnának egymástól. Ez inkább például háztartási praktikákkal foglalkozó csoportokban elérhető (lásd: lentebbi bekezdésnél).

Fizetős lesz a Facebook

Hosszú évek óta visszatérő téma, hogy fizetőssé válik a kékóriás. A közösségi oldal közlése szerint a tagsági díj havonta 5-30 dollár között lenne, írja a HVG. Ám hangsúlyozták, a csoport esetében sem tennék azt kötelezővé, hanem az adminokra bíznák. Hozzátették, a fizetés nem kényszer, a tagok a közösség részesei maradnának annyi különbséggel, hogy ők nem jogosultak plusz tartalmi előnyökre.

Az újítást egyelőre különféle háztartási praktikákkal foglalkozó csoportokban kezdték el tesztelni, de a befizett pénzekből egyetlen fillért sem vesz le a Facebook.

Ez a későbbiekben gyaníthatóan változni fog, de hogy mennyiben, még nem tudni. Egyelőre az sem ismert, hogy a tagdíjat magát mikortól vezetik be élesben.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.