A hús kiolvasztása alapvető tevékenység a konyhában, azonban nem mindegy, hogyan végezzük.
A hús külső rétegén már 4 Celsius fok felett megtelepednek, és csupán néhány órába telik, hogy elkezdjenek szaporodni is. Ez pedig még akkor is érvényes, ha a hús belseje még fagyott állapotban van. Ha nem megfelelően végzed a kiolvasztást, az egészségre komoly veszélyt jelentő baktériumok szintje drasztikus mértéket érhet el.
A baktériumok számára a legideálisabb a 4-60 Celsius fok közötti hőmérséklet. Minél gyorsabban szaporodnak, annál nagyobb az esélye, hogy megbetegítenek. A felolvasztott húst megfőzni még nem biztos módszer a baktériumok tökéletes elpusztítására. Egyes kórokozók, mint a Staphylococcus, ellenállnak a magas hőmérsékletnek, sőt, hő hatására még toxikusabbak lesznek. A hús megfelelő kiolvasztását nem lehet akárhogyan csinálni. Mindössze három módszer létezik, amivel biztonságosnak felhasználhatod a fagyasztóból kivett húst.

Kapcsolódó cikk

Kiolvasztás hűtőben

A fagyott húst a hűtőben kiolvasztani a legbiztonságosabb módszer. Ugyanakkor a leglassúbb is. Egy 4 db-os csirkemellre vagy egy 2 kg-os marhahúsra 1 napot számolj. Tedd a húst egy tányérra, mert olvadás közben levet fog engedni. Kiolvasztás után a darált hús és a csirkehús 3 napig maradhat a hűtőben, a marha- és a sertéshús pedig legfeljebb 5 napig.

Kiolvasztás vízben

Vízben áztatni a fagyott húst gyorsabb módja a kiolvasztásnak. A fagyott húst csomagold ki és légmentesen zárható tasakba tedd, hogy megelőzd a baktériumok megjelenését, és megakadályozd, hogy a hús magába szívja a vizet. Egy mély tálat tölts meg hideg vízzel, és tedd bele a húst úgy, hogy az ne merüljön el benne teljesen. A vizet 30 percenként cseréld. Ezzel a módszerrel egy 0,4 kg-os húst kevesebb mint 1 óra alatt kiolvaszthatsz. 1,5-2 kg hús kiolvasztásához kb. 3 órára lesz szükség. Kiolvasztás után azonnal főzd meg a húst, hogy a baktériumoknak ne legyen ideje a támadásra.

Kiolvasztás mikróban

A leggyorsabb módszer, azonban van hátulütője is. Fennáll ugyanis a veszélye, hogy olvasztás közben részben meg is főzöd a húst, ami ezzel elveszti az ízét. Ezért válaszd a kiolvasztó programot, ami megelőzi ezt. A mikróban való kiolvasztás után a húst azonnal készítsd el!

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.