Lichter Péter legújabb alkotása eljátszik a gondolattal, hogy milyen lenne egyedül túlélni egy posztapokaliptikus világban. A rendező  első nagyjátékfilmje a Fagyott május. A főleg avantgárd, kísérleti jellegű alkotások jó alapot biztosítottak számára alkotása elkészítéséhez. Emellett Lichter a Prizma nevű folyóirat szerkesztőségi tagja, ahol a kísérleti filmes rovat felelőse, vagyis innen is látható a szakavatott kritikus vonzalma az avantgárd és kísérleti filmekhez.

Hol is vagyunk?

A történet „1990, a bukás után” felirattal kezdődik, azonban az nem világos, hogy mely országban játszódik a cselekmény, valamint a főhős személyazonosságára sem derül fény. A film narratív keretét pedig az előbb említett időpont mellett a főhős Commodore 64-be feljegyzett naplóbejegyzésszerű írásai, amelyeket Anna nevű testvérének ír, valamint super8-as kamerával felvett flash-backjei adják.

Apokaliptikus hangulat

Az elsősorban rövidfilmjeivel ismertté váló rendező alkotása több műfaj keresztezésének az egyvelege. A cselekmény valószínűsíthetően egy apokalipszis után játszódik, ahol a főhős egyedül barangol a fagyos és kietlen erdőben. A posztapokaliptikus környezet megteremtése már önmagában feszültséggel teli, azonban emellé a rendező foundfootage horrorokra jellemző kézi kamera használattal még félelmetesebbé teszi az alkotást. A cselekmény kihagyásokkal teli, nem tudjuk meg, mennyi idő telik el az egyes jelenetek között, valamint a főhőst nem látjuk, hiszen mindent az ő szemszögén keresztül szemlélünk, first person shoot-módban, akárcsak egy számítógépes játékban.

Lichtert dicséri, hogy fenyegető atmoszférát sokkal inkább a táj kietlenségével és a romos épületekkel érzékelteti, semmint az állandóan rángó kézi kamerával.

Bátor műfaji egyveleg

A Fagyott május tehát éppen abban remekel, hogy nem ragaszkodik a különféle műfajok jól ismert paneljeihez, miközben néhány esetben remekül tudja adaptálni azokat, ilyen például a jumpscare-ek használata, mindez azonban jól megfér a művészi igényességgel láttatott képekkel. Az alkotásról eszünkbe juthat A felszín alatt (Under the Skin, Jonathan Glazer, 2013) című film, amely a science-fiction inváziós alműfajon belül készült, és egy lehetséges földönkívüli megszállás előzményeit mutatja. A Fagyott május mind atmoszférateremtésben, mind koncepciójában hasonló, hiszen itt egy apokaliptikus világ kezdete figyelhető meg, ahol még nem ismertek a túlélés szabályai, valamint a másokkal való kapcsolatok helyzete (ha egyáltalán léteznek túlélők). Vagyis vannak viszonyítási pontok műfajokhoz vagy éppen más filmekhez, azonban a Fagyott május mégiscsak egy kísérleti, egy avantgárd film.

Fagyott Május
Részlet A Fagyott Májusból

Valóságos világvége helyzet

Ennek megfelelően sokkal több a kérdőjel a cselekményben, mint a válasz rá. Nem derül ki, mi volt az apokalipszis oka, nem ismerhetjük a főhőst igazán, azonban mindez talán nem is lényeges. Nyitott kérdés továbbá az apokalipszis időpontja, az, hogy mire utal az 1990-es év megnevezése, illetőleg maga a cím is. A Fagyott május egy olyan egzisztenciális helyzetet mutat, ahol az ember magára hagyottan, szinte élet és halál között lebeg. Ebben rejlik a film erőssége, ugyanis az apokalipszist egy másik szempontból mutatja be, nevezetesen unalmasnak láttatja, ahol az ember ki van szolgáltatva a természetnek. A kérdés, hogy a főhősön kívül van-e valaki az erdőben, vagy mindezt csak képzeli a másik iránt érzett empátia hiánya miatt. A halálközeli állapot, a csodálatos és egyben baljós képek megteremtésében Gerencsér Dávid operatőri munkája kiemelendő, emellett hangsúlyos szerep jut a hangoknak, és a kettő együtt képes hátborzongatóvá tenni az atmoszférát.

Mindenesetre a Fagyott május sokkal inkább formanyelvi kísérlet, semmint egy trendet elindító hullám megjelenítése a magyar filmgyártásban. Ami felróható a filmnek, hogy egyre halmozódó, azonos koreográfiára épülő bolyongás miatt a felétől már hiányzik az a fajta izgalom és feszültség, amely addig jellemezte azt. Mindentől függetlenül egy különleges és üde színfoltja a mai, egyre erősödő magyar filmes palettának.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.