Fake News: Az év top 10 hoax sztorija, amit mindenki bevett

Hogy megkönnyítsük a hülyeség feldolgozását, ami a közösségi média falát elöntötte 2017-ben, összeállítottunk egy idei top 10-es bullshit-listát. Fake News.

2016 az az év volt, amikor az emberek elkezdtek rákapni az interneten terjedő pletyka ha (fake news) duzzasztására, és az átszivárgott a nénikéd Facebook-falára. A közösségi média terjesztő és indulatokat kovácsoló erejével a hülyeség látszólag nulla analizáló képességgel rendelkező felhasználóktól a komoly hírportálokig jutott. Idén már egészen komolyan vehető viták alakultak ki, és hoaxok kérdése a cyber-biztonság egyik szívügye is lett.

Visszatekintésképp jöjjön a LogicAlly adatai alapján összeállított top 10 hoax sztori az Egyesült Királyságban. Az összeállítás logikája egyszerű volt. Összegyűjtötték a cikkeket, szétválogatták tematika szerint – a hamisat a tényszerűtől elkülönítve –, és megvizsgálva a megosztások és megtekintések számát, sorba állították őket aszerint, hány emberhez jutottak el.

A négy legnépszerűbb egyedül több mint 100 000 megosztást és egy millió reakciót generált.

10. A brightoni tanács kilakoltatja a sátorban lakókat újév napján

Egy olyan helyen, ahol az emberek vasszurkálókat és spray-ket használhatnak, hogy megakadályozzák a hajléktalanokat a fedett bejáratokhoz való gubózástól. Nem egészen hihetetlen, hogy a városi tanács kilakoltatná a sátrakban alvókat.

Azonban ez a hír mégsem volt igaz, és a brightoni tanács ragaszkodott hozzá, hogy a The argus tisztázza ezt.

9. A The Sun démoni kannibál gyilkosa

Mivel a lap híres a kiegyensúlyozott, objektív riportjairól, mindenkit sokként ért, amikor egy szaftos sztorival álltak elő egy szerencsétlen nő meggyilkolásával kapcsolatban. Azt állították, hogy a gyilkosság – pszichikai betegségekkel teli múlttal – kannibalisztikus volt.

Később egy sajtótanácsi rendelet nem találta az áldozat elfogyasztásának semmilyen evidenciáját, azon kívül, hogy az elkövető valóban démoni volt.

8. 100 000 ember egyetemes juttatás nélkül karácsonyra

Az idei fake news-listán a BBC a rangos nyolcadik helyen végzett, a nem régi téves jelentésük miatt, miszerint közel 100 000 ember fog kevesebb (vagy semmilyen) juttatást kapni az ünnepek alatt. Azok, akik heti fizetést kapnak az Egyesült Királyságban 5 fizetési nappal számolhatnak decemberben. Ez azt jelentené, hogy a havi fizetésük – amelyen a juttatás alapul – meghaladná a küszöböt, ameddig ezt a bérezést kézhez lehet kapni.

A hír futótűzként terjedt. Miután Paul Lewis bemondta a BBC Radio 4 Money Box című műsorában, megismételték a reggeli show-ban és online is. Később ismerte el Lewis, hogy a helyzet azért mérsékeltebb:

Néhányan biztosan kevesebb juttatást kapnak majd karácsonykor, de semmiképp sem minden ember.

Az államkincstár főtitkára, Liz Truss így nyilatkozott az esetről a Commons-nak:

Méltóságon aluli, hogy hamis hírek terjedtek a nemzeti csatornánkon

 – sürgetve a BBC-t, hogy hivatalos közleményt adjon ki az ügyben. 

Különbség van a hamis hírek és a pontatlanságok között egy egyébként igaz állításban

– reflektált a BBC a felvetésre.

7. Teherautós támadás és lövések az Oxford Circus-ban

“Mennyi időbe telik, hogy kiderüljön, hogy a mai terrortámadást az Oxford Circusban egy muszlim hajtotta végre?”

– kérdezte tweetjében az angol szélsőjobboldali párt, az EDL ex-vezére, Tommy Robinson. Mint kiderült, a hamar törölt megszólalás forrása egy olyan Daily Mail-hír volt. Egy tíz nappal azelőtti tweetet használtak fel, hogy egy a cirkuszhoz nem kötődő, London külvárosában történt teherautós balesetről beszámoljanak.

Tömeges pánik és zavarodottság után a Brit Közlekedésügyi Rendőrség tisztázta, hogy az Oxford Circus evakuációja két férfi veszekedése miatt történt. És nem iszlám terroristák támadása miatt.

1513621263575 Tommy
A Tommy Robinson Által Posztolt Tweet

6. John McCain közvetlen kapcsolata a londoni terrortámadással

Míg listánk első helyezettje a hiperparanoiás amerikai híroldalak bugyraiból került elő, ezt a The Telegraph riportja inspirálta.

Azt állították, hogy a londoni terrortámadásban résztvevő Rachid Redouane korábban egy olyan líbiai milíciában harcolt, amely kötődik a Szabad Szír Hadsereghez.

Ez ma egy széles körben elutasított, antiassadista csoport, amelyet korábban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is támogatott.

Mire ez az információ megtette az útját olyan oldalakig, mint a Freedom Daily vagy a Conservative Fighters, a republikánus szenátor John McCain  már közvetlenül kötődött a londoni támadáshoz, amely 8 áldozatot követelt. McCain az a hivatali ember, aki kritizálta Trump elnököt, emiatt ellenségévé vált akárkinek, aki ezeket az elszállt híroldalakat szerkeszti.

Ez a hír oly mértékben hamis, hogy a Magyar Idők vagy az Echo TV is megirigyelni. De akár józan paraszti ésszel is megállapítható, hogy nem kell egy szenátor segítsége, hogy kibéreljünk egy kocsit és vegyünk néhány kést a Lidlben.

5. Angela Merkel német vezetésű EU-hadsereget toboroz

A globalisták el fogják kapni, Barbara, és valami németek vezette EU-hadsereget fognak bevetni az ügy érdekében.

Januárban több olyan feltételezés is keringett, miszerint Merkel mániákusan azon dolgozik, hogy létrehozza az Európai Unió egyesült hadseregét. A pletykák az Express cikkjéből indultak ki, amely – bár ezt állította a címben –, semmilyen közvetlen idézettel nem erősítette meg később. Ám a hír nyüzsgött, mint egy hangyaboly, és a szélsőjobboldali blogok cikkeivel és tweetjeivel megerősítette az euroszkeptikusok, a brexit-hívők és a rögeszmések népes táborát.

Megnyugtatunk mindenkit, az Unió még mindig egy egységes kereskedelmi zónaként funkcionál, nem pedig hadseregként. Ezt még miniszterelnökünk lépései is megerősítik.

1513621535157 In
/ Fotó: Yasmin Jeffrey

4. A maradásra szavazók nagy többsége megváltoztatja döntését…

…hogy az erős Brexit mellett álljon ki.

Látva az angol font zuhanását és Nigel Farage diadalittas lemondását, tízből hét ember kedvezőnek tartotta Theresa May tervét az erős Brexitről – vagy legalábbis ezt mondta nekünk augusztusban az Express, a Daily Mail és a Telegraph. Egy olyan tanulmányt idéztek, amelyet a London School of Economics és az Oxford University készítettek.

Azonban a szavazás félrevezető szélessége miatt kiderült, hogy ha ezt a nagy többséget a szavazók szélesebb körére kiterjesztjük, akkor a szavazók nagy többsége annyira támogatja ezt az ötletet, mintha egy kenyérpirító fürdőkádba dobásának gazdasági erejéről szavaznának.

3. Eltűnt emberek a manchesteri terrortámadás után

A legrandább hoaxok valószínűleg azok, amelyek az ember szimpátiájára játszanak rá. Az Ariana Grande koncertjén történt manchesteri támadás következtében létrejövő széleskörű szolidaritás vállalás odáig vezetett, hogy hamis eltűnt személyek listája kezdett terjengeni. Ez magába foglalt egy nőt is, akit 2013-ban gyilkoltak meg Oxfordshire-ban.

Néhány médiatárcsa felvilágosíthatná az embereket az ilyen helyzetekben nem rossz, ha gyakorolt óvatosságról a hamis hírekkel kapcsolatban. Például nem lenne rossz felülvizsgálni a kapott képek eredetiségét, mielőtt azokat posztolják, hogy ezzel is segítsék a ténylegesen eltűnt személyek megtalálását.

Sőt, kamu képek is terjedtek az énekesnő, Ariana Grande állapotáról a koncert után.

2. Mérföldkő a klímaváltozásban – a dokumentum, amely jóval eltúlozta

Még februárban közölte a The Daily Mail, hogy a világvezetőket “rászedték” a klímakatasztrófa közelgését szajkózó hazug tudósok, ugyanis jóval eltúlozták a klímaváltoztás mértékét. Az Independent Press Standards Organisation (IPSO) később panaszt tett David Rose cikke miatt, mivel az legalább harminc félrevezető állítást tartalmazott.

A Daily Mail ezt követő beismerése, miszerint hamis hírt terjesztett, minden szabad perceivel mit kezdeni nem tudó, kuncogni vágyó ember álma.

1513622707944 Kpjnpr
/ Fotó: Newscom / Alamy Stock Photo

1. Sadiq Khan Őfelsége általi megrovása Donald Trumpra tett megjegyzései miatt

Ami a szélsőjobboldalt illeti, Sadiq Khannak jobb dolga sincs, minthogy mondjuk bevezesse a Saría-törvényt, vagy marxista-feminista államot hozzon létre Londonban. Az utolsó, amire szüksége lett volna, hogy Őfelsége, II. Erzsébet beleköpjön a levesébe.

A királynő, miután Sadiq megjegyzést tett az angol kormánynak, hogy vonja vissza Trump meghívását, megtagadta, hogy visszavonja azt.

A sztori persze egy újabb a pro-Trump média kitalációi közül, amely egy olyan apró félreértésből fakad, mint az állami látogatások lefolyásának működése.

Januárban Theresa May kiterjesztett egy állami látogatásra való meghívást Trump elnökre is, amely azt jelentette volna, hogy az elnököt hivatalosan a királynő kellett volna fogadja és vendégül lássa. Azóta Khan jelezte szándékát Trump vizitjének lefújását illetően, de a királynő nem hogy megtagadta volna a visszavonást, nem is válaszolt a meghívásra, amelyet ő személyesen soha nem tett meg.

Senki nem tudja, most hogy áll az ügy, de a legutóbbi cikkek szerint a vizitet munkalátogatássá nyilvánították, amely azt jelentené, hogy Trump egyátalán nem is találkozik a királynővel. Talán egy hasonló kontextusban jobban összejönne nekik.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk