Falerii Novi ókori város virtuális feltárása: a GPR-technológia forradalmasíthatja a régészetet

A talajszerkezetet rádióhullámokkal vizsgáló radarral virtuális módon tárták fel a földbe temetett római kori kisváros, Falerii Novi kincseit. Az adatok alapján kirajzolódó település máris számos meglepetéssel szolgált a szakértőknek.

Rádióhullámokkal tapogatták le a föld színe alá került egykori várost

Mindenki könnyen maga elé tudja képzelni azt, hogy néz ki egy hagyományos ásatás, hogyan dolgoznak a régészek. Így tárták fel nemrég Solt környékét vagy találtak újabb kincseket Pompeiben. Ezúttal egy egészen új módszerről számolunk be, amelyet először alkalmaztak a régészetben, egy Róma közelében található ókori település virtuális rekonstrukciójához.

Falerii Novi Varos Gpr Feltaras
Falerii Novi / Fotó: Ma.ssimo983 Instagram

Kívülről olyan, mintha egy mezőn járkálna fel-alá egy kisebb mezőgazdasági gép vagy quad, amely egy nem túl izgalmas szerkezetet húz maga után. Így végezték a római kori város, Falerii Novi feltárását rétegről-rétegre. Az ásatások a kívülállók számára is érdekesek, de Falerii Novi feltárásában mi az igazán forradalmi? Az, hogy a régészek úgy rekonstruálhatják a régóta a föld alá temetett település szerkezetét, hogy nem szükséges hozzá ásni, írja a Big Think.

A járműhöz erősített szerkezetre ugyanis egy GPR eszközt szereltek, amely rádióhullámokat bocsát ki a föld irányába. A visszaverődő rádióhullámok segítségével 12,5 cm-ként rögzítik az adatokat, és ily módon térképezik fel a 30,5 hektáros területet.

Falerii Novi városkát GPR-rel, azaz egy különleges, talajszerkezetet vizsgáló radarral tárták fel, tehát úgy kaptak egy rendkívül részletes képet a régészek az ókori városról, hogy fizikailag nem kellett megbolygatniuk az ókori maradványokat. Az egyes talajrétegek vizsgálatával arról is szereztek információt, hogy milyen változások mentek végbe a városban az idők folyamán.

Wissenschaftler haben erstmals eine antike Stadt vollständig per Bodenradar rekonstruiert. Sie konnten dabei überraschende Details entdecken, die ansonsten nur aufwendige Ausgrabungen ans Tageslicht bringen würden. #news #srfnews #italien #orvieto #faleriinovi #archaeology #archäologie #bodenradar #ausgrabung

No Description

A terület beszkennelése után egy egészen elképesztő, 28 milliárd GPR pontot tartalmazó adatbázist kellett feldolgozni, ami hektáronként 20 munkaórát jelentett. A szakemberek még nem is végeztek teljes egészében ezzel a feladattal: jelenleg is dolgoznak olyan automatizálási technikák kifejlesztésén, amelyekkel a teljes GPR-adatállomány feldolgozása megvalósulhat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Falerii Noviban kinyert elképesztő mennyiségű adat és a GPR segítségével eddig feltárt eredményeink arra engednek következtetni, hogy ez a fajta technika forradalmasíthatja a városi területeken dolgozó régészek munkáját[/perfectpullquote]

– mondta Martin Millett, a Cambridge-i Egyetem ókor tanszékének munkatársa, az Antiquity szaklapban a feltárásról megjelent tanulmány szerzője.

Már az ókori zsidók is: kannabiszt találtak egy feltárt kegyhelyen Izraelben

A manapság a marihuanával kapcsolatos legfontosabb dilemmák ( függőség kialakulása, kapudrog szerepe, orvosi célú használata és a legalizálás kérdése) ismeretében talán hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a hallucinogén szerek használata egyáltalán nem a modern ember kiváltsága. A arról számolt be, hogy kannabiszt és tömjént találtak Izraelben, egy ókori Tel Arad-i templom belső szentélyében egy ásatás során.

Az Olaszországban, Rómától 50 km-re északra található, fallal körbevett egykori Falerii Noviról eddig azt tudhattuk, hogy i.e. 241-től körülbelül i.sz. 700-ig éltek ott emberek. A város nagyjából fele akkora, mint Pompei, és már korábban is végeztek itt hasonló virtuális feltáró munkálatokat, de nem ilyen részletességgel.

Falerii Novi, a meglepetések városa

A régészeket is meglepte, hogy a város szerkezete számos jelentős ponton eltér a hasonló, római kori településeken megismert struktúráktól. A város északi kapuja közelében található egy-egy méretes, egymással szemben kialakított épület egy portikusz belsejében. A szakértők előtt egyelőre rejtély, mire szolgálhattak ezek az épületek. Jelenleg úgy sejtik, hogy a város határát jelölhették. Továbbá, a templom, a piac épülete és a fürdőlétesítmény egy kisvároshoz képest meglepően gondosan kimunkáltak. A településen közfürdőhöz csatlakozó vízvezetékrendszer is volt, amelyhez szabadtéri medence is tartozott. A vízvezeték egy hatalmas négyzet alakú épületnél ér véget és nem csak az utcák felszínén vezetnek, hanem a háztömbök alatt is.

Feltárták a Kínai Nagy Fal elfelejtett mongóliai részét

Egy izraeli kutatók vezette régészcsoport “Dzsingisz kán rejtélyes falára” bukkant, amit korábban a Kínai Nagy fal részének tekintettek – számolt be róla a The Jerusalem Post című újság honlapja. A hétfőn az Antiquity című tudományos folyóiratban közzé tett tanulmányuk feltérképezte a falrészlet szerkezetét és új megvilágításba helyezte az építményt.

A Falerii Novi projekt egyértelműen igazolta, hogy a régészetben érdemes lesz a továbbiakban is alkalmazni a GPR-t.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nagyon izgalmas, hogy hamarosan akár el lehet kezdeni a GPR alkalmazását olyan nagyobb városok feltárásánál, mint a törökországi Milétosz, a görögországi Nikápoly, vagy a líbiai Küréné. Még sokat kell tanulnunk a római városok életéről és a technológia egy eddig elképzelhetetlen lehetőséget ígér ehhez az elkövetkezendő évtizedekben[/perfectpullquote]

– mondja Millet.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból