Ez a falra ragasztott banán 36 millió forintért kelt el az Art Basel Miamin

Maurizio Cattelan képzőművész mindig is a vad ötleteiről volt ismert. Ezúttal a 2019-es Art Basel rendezvényen egy falra ragasztott banánt állított ki, amelyet majd’ 36 millió forintért értékesítettek.

Maurizio Cattelannak eddig is elég vad ötletei voltak, de most szintet lépett az olasz művész. Az éppen Miamiban zajló Art Basel kiállítás részeként banánokat – mármint a boltban kapható déli gyümölcs gyorsan pöttyösödő darabjait – szigszalagozta a falra, az így műalkotássá nemesült gyümölcsöket pedig aztán több tízezer dollárért kínálja vételre.

banán art basel 2019 kiállítás
Íme, Maurizio Cattelan banánja a 2019-es Art Basel képzőművészeti fesztiválon / Fotó: Getty Images

Cattelan művészeti szélsőségeire jellemző, hogy előző nagy vihart kavaró alkotása az értékskála másik végén helyezkedett el, az egy 24 karátos, színarany, mégis tökéletesen működőképes vécé volt, amit épp az idén loptak el Nagy-Britanniában Winston Churchill szülőházából, ahol éppen ki volt állítva.

Becoming a first-time grandma is a special milestone and the Beaumont, Trenton team didn’t let the COVID surge in June keep this grandma from seeing her grandchild, Jackson. Our security team pointed out which room he was in and his mom and Dr. Angelique Ellison helped grandma get her first glimpse of the new baby boy! #BeaumontHealth #newborn #grandma #firsttimegrandma #commitment #COVID19 #TrentonMI #obgyn

No Description

A miami Art Basel aukcióján, 120 ezer dollárért (majdnem  36 millió forint) kelt el egy falra ragasztószalaggal odarögzített banánja Cattelannak. Joggal merül fel a kérdés, miért is? A falon látható gyümölcs az olasz szobrász Komédiás című műve, és igen, a banánt ott vette, ahol mi is szoktuk egy élelmiszerboltban, ahogy a ragasztószalagot is, majd kortárs művet alkotott belőle.

Art Basel Miami Beach körkép: Bevándorló művészet

A december első hetében megrendezésre kerülő Miami Art Weeken katedrális méretű vászonsátrak, épületek töltődnek fel alkotásokkal. Ezernyi festmény, rajz, videó, elektronikai eszköz, szobor, print, zene, performansz formálja át a várost a kreativitás és a fantázia birodalmává, ahol ART egyet jelent az élettel és az emberiség összkultúrájával.

Cattelan üzleti érzékét igazolja, hogy már három banánt is sikerült eladnia. Az elsőt és a másodikat 120 ezer dollárért adta el a Galerie Perrotinnek és egy meg nem nevezett francia nőnek, de a harmadik banánt a Perrotin kérésére már 150 ezer dollárért adta el egy múzeumnak.

Ilyen volt az ArtBasel Miami képekben – ContextUs

Az ArtBasel a világ egyik legjelentősebb képzőművészeti kiállítása, mely évről évre Miamiban is megrendezésre kerül. 29 ország 296 galériája képviseltette magát az idei eseményen december 1-4-ig.

Emmanuel Perrotin, a galéria tulajdonosa, még mielőtt megvásárolta volna az első példányt, arról beszélt a CNN-nek, hogy a falra felszigszalagozott banán “kétértelmű poén”. Egyrészt klasszikus humorforrás – banánhéj! –, másrészt a globális kereskedelem szimbóluma. Vagyis “egyszerre szórakoztat és bírál”. A CNN még nem tudta, milyen utasításokat adott a művész arra az esetre, ha a banán teljesen elrohadna.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból