Nézem Képzőművészet Ez a falra ragasztott banán 36 millió forintért kelt...

Ez a falra ragasztott banán 36 millió forintért kelt el az Art Basel Miamin

Promóció

Maurizio Cattelan képzőművész mindig is a vad ötleteiről volt ismert. Ezúttal a 2019-es Art Basel rendezvényen egy falra ragasztott banánt állított ki, amelyet majd’ 36 millió forintért értékesítettek.

Promóció

Maurizio Cattelannak eddig is elég vad ötletei voltak, de most szintet lépett az olasz művész. Az éppen Miamiban zajló Art Basel kiállítás részeként banánokat – mármint a boltban kapható déli gyümölcs gyorsan pöttyösödő darabjait – szigszalagozta a falra, az így műalkotássá nemesült gyümölcsöket pedig aztán több tízezer dollárért kínálja vételre.

Íme, Maurizio Cattelan banánja a 2019-es Art Basel képzőművészeti fesztiválon / Fotó: Getty Images

Cattelan művészeti szélsőségeire jellemző, hogy előző nagy vihart kavaró alkotása az értékskála másik végén helyezkedett el, az egy 24 karátos, színarany, mégis tökéletesen működőképes vécé volt, amit épp az idén loptak el Nagy-Britanniában Winston Churchill szülőházából, ahol éppen ki volt állítva.

A duct-taped banana artwork sold for $120,000 at Art Basel Miami Beach!🤯 🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌 The talk of the town in Miami right now is Maurizio Cattelan’s “Comedian,” a banana duct-taped to the wall. Two have already sold for $120,000 at Perrotin. @artbasel @miamibeachlit #artBaselBanana #thisIsBananas

81 Likes, 25 Comments – Dade Social 3️⃣0️⃣5️⃣ (@dadesocial) on Instagram: “A duct-taped banana artwork sold for $120,000 at Art Basel Miami Beach!🤯 🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌 The talk of the…”

A miami Art Basel aukcióján, 120 ezer dollárért (majdnem  36 millió forint) kelt el egy falra ragasztószalaggal odarögzített banánja Cattelannak. Joggal merül fel a kérdés, miért is? A falon látható gyümölcs az olasz szobrász Komédiás című műve, és igen, a banánt ott vette, ahol mi is szoktuk egy élelmiszerboltban, ahogy a ragasztószalagot is, majd kortárs művet alkotott belőle.

Art Basel Miami Beach körkép: Bevándorló művészet

A december első hetében megrendezésre kerülő Miami Art Weeken katedrális méretű vászonsátrak, épületek töltődnek fel alkotásokkal. Ezernyi festmény, rajz, videó, elektronikai eszköz, szobor, print, zene, performansz formálja át a várost a kreativitás és a fantázia birodalmává, ahol ART egyet jelent az élettel és az emberiség összkultúrájával.

Cattelan üzleti érzékét igazolja, hogy már három banánt is sikerült eladnia. Az elsőt és a másodikat 120 ezer dollárért adta el a Galerie Perrotinnek és egy meg nem nevezett francia nőnek, de a harmadik banánt a Perrotin kérésére már 150 ezer dollárért adta el egy múzeumnak.

Ilyen volt az ArtBasel Miami képekben – ContextUs

Az ArtBasel a világ egyik legjelentősebb képzőművészeti kiállítása, mely évről évre Miamiban is megrendezésre kerül. 29 ország 296 galériája képviseltette magát az idei eseményen december 1-4-ig.

Emmanuel Perrotin, a galéria tulajdonosa, még mielőtt megvásárolta volna az első példányt, arról beszélt a CNN-nek, hogy a falra felszigszalagozott banán “kétértelmű poén”. Egyrészt klasszikus humorforrás – banánhéj! –, másrészt a globális kereskedelem szimbóluma. Vagyis “egyszerre szórakoztat és bírál”. A CNN még nem tudta, milyen utasításokat adott a művész arra az esetre, ha a banán teljesen elrohadna.

Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3