Fogta magát, és befalta falra ragasztott, 36 millió forintos banánt

Egy performanszművész gyomrában végezte a múlt héten 120 ezer dollárért (~36 millió forint) elkelt, falra ragasztott banán, amit Maurizio Cattelan olasz művész állított ki a miami Art Basel kiállításon, írja a The Guardian.

A falra szigszalagozott banán, ami már kissé rothadásnak indult, Maurizio Cattelan a globális kereskedelem szimbólumának szánta. David Datuna performanszművész azonban fogta, és a Perrotin Galéria kellős közepén befalta az egészet.

Ez a falra ragasztott banán 36 millió forintért kelt el az Art Basel Miamin

Maurizio Cattelannak eddig is elég vad ötletei voltak, de most szintet lépett az olasz művész. Az éppen Miamiban zajló Art Basel kiállítás részeként banánokat – mármint a boltban kapható déli gyümölcs gyorsan pöttyösödő darabjait – szigszalagozta a falra, az így műalkotássá nemesült gyümölcsöket pedig aztán több tízezer dollárért kínálja vételre.

Azt mondta, azért, mert éhes volt. Ez azért senkit sem szomorított el nagyon, a régi banánt hamarosan újjal helyettesítették. A nagy tömeg miatt a rendőrséget is értesítették, Steven Feldman kapitány úgy kommentálta az esetet, hogy “érdekes volt”.

falra ragasztott banán maurizio cattelan
Így nézett ki a falra ragasztott banán A banán / Fotó: Cindy Ord / AFP

Maurizio Cattelan, akinek eddig három banánt sikerült eladnia. A falon látható gyümölcs az olasz szobrász Komédiás című műve, és igen, a banánt ott vette, ahol mi is szoktuk egy élelmiszerboltban, ahogy a ragasztószalagot is, majd kortárs művet alkotott belőle.

David Datuna falra ragasztott banán art basel miami maruzio cattelan
David Datuna szombaton befalta Maurizio Cattelan legújabb műalkotását, majd két nappal később New Yorkban sajtótájékoztatón magyarázta el, hogy akciója is műalkotás, el is keresztelte “Éhes Művésznek” / Fotó: Eduardo Munoz Alvarez / AFP

Korábban is nagy vihart kavaró alkotásaival hívta fel magára a figyelmet. Közéjük tartozott például a 24 karátos, színarany, mégis tökéletesen működőképes vécé, amit épp az idén loptak el Nagy-Britanniában Winston Churchill szülőházából.

Tavaly Banksy-képe és az azt megvásároló műgyűjtő járt hasonlóan. Akkor saját magát darálta le a festmény, amit 1 millió forintért vásároltak meg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból