Nem bánja, hogy megette a falra ragasztott, 36 millió forintos banánt

A múlt héten robbantotta fel a művészeti világot, hogy Maurizo Cattelan falra ragasztott banánja mint műalkotás elkelt ~36 millió forintért. És ebből három is gazdára talált. Egy performansz keretében pedig a galéria kellős közepén David Datuna megette, írja a CNN.

David Datuna egyáltalán nem bánta meg tettét. Datuna, aki maga is ismert performansz- és installációs művész, szombaton befalta a miami Art Basel kiállítás fődarabját, egy a falra ragasztott banánt.

David Datuna falra ragasztott banán art basel miami maruzio cattelan
David Datuna szombaton befalta Maurizio Cattelan legújabb műalkotását, majd két nappal később New Yorkban sajtótájékoztatón magyarázta el, hogy akciója is műalkotás, el is keresztelte “Éhes Művésznek” / Fotó: Eduardo Munoz Alvarez / AFP

A banán, illetve maga a banán nem, mert az csak egy banán volt, tehát valójában a falra szigszalagozott banán a hírhedt olasz művész, Maurizio Cattelan legújabb zseniális húzása volt. Ő az, aki nem is olyan rég még egy 24 karátos színarany vécécsészével pukkasztotta a polgárokat, amelyet nemes egyszerűséggel elloptak.

Ellopták az 1,8 milliárdot érő aranyvécét két nappal a kiállítás előtt

Az olasz képzőművész, Maurizio Cattelan az angliai Blenheim Palace-ban szerette volna kiállítani az America nevű aranyvécét. A 18 karátos aranyból készült művet viszont ellopták, írja a The Telegraph . A műalkotást 4,8 millió fontra (1,8 milliárd forintra) becsülik. Már első kiállításakor, a New York-i Guggenheim Múzeum ban, 2016-ban hatalmas botrányt kavart.

Most viszont a ló másik oldaláról indulva egy filléres árut nemesített dollártízezreket érő műalkotássá: első banánja 120 ezer dollárért (~36 millió forint) kelt el.

Datuna pedig felfalta a műtárgyat. Ezzel amúgy nem okozott különösebb veszteséget, Cattelan eredeti utasítása alapján a falra szigszalagozott banánt, ha elrohadna, nyugodtan lehet pótolni bármilyen más, akár a sarki közértből beszerzett banánnal is. Nem is bánja a tettét, amit részben Cattelan iránti tisztelete inspirált.

Ez a falra ragasztott banán 36 millió forintért kelt el az Art Basel Miamin

Maurizio Cattelannak eddig is elég vad ötletei voltak, de most szintet lépett az olasz művész. Az éppen Miamiban zajló Art Basel kiállítás részeként banánokat – mármint a boltban kapható déli gyümölcs gyorsan pöttyösödő darabjait – szigszalagozta a falra, az így műalkotássá nemesült gyümölcsöket pedig aztán több tízezer dollárért kínálja vételre.

Az olasz “a világ egyik legnagyobb művésze” mondta, és határozottan visszautasította, hogy a banán megevésével Cattelan alkotását rombolta volna.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez esetben nem arról van szó, hogy felfaltam egy műalkotást. Ahogy a galéria is mondta, ez nem egy banán, hanem egy koncepció. Vagyis én a művész koncepcióját faltam fel. Szerintem ez menő, vicces, és erről szól a művészet[/perfectpullquote]

– mondta Datuna.

falra ragasztott banán art basel miami maurizio cattelan
Cattelan falra ragasztott banánja nagy zsenzáció és csodájára járnak / Fotó: Cindy Ord / AFP

Vagyis Datuna szerint ő maga is alkotott, és alkotását el is keresztelte az “Éhes Művésznek”, mert “éhes voltam, és megettem”.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból