Vannak ötletek, amikor minden összeáll: igényes tartalom, igényes kivitelezés, ismeretterjesztés, társadalmi érzékenyítés és mindezeken túl még szórakoztató, közösségi élmény is egyben. Ez a Fantastic Women (Fantasztikus nők) elnevezésű társasjáték.

Meghatározó nők a tudomány és a művészetek területéről

Mindig örömmel adunk hírt a nőkről szóló kezdeményezésekről, így a Creative Boom által bemutatott projektről is, amelyet nők készítettek nőkről, de nem kizárólag nőknek.

Fantastic Women Tarsasjatek
/ Fotó: Fantastic Women

Fantasztikus nők – ezt a nevet adta Frances Ambler szabadúszó szerkesztő és író az általa tervezett társasjátéknak. A játék során a világ legmeghatározóbb nőalakjai közül 32 kiválóságot ismerhetnek meg közelebbről a játékosok.

Rihannazine: Nők, akik haladó szellemben formálják a világot Rihanna szerint

Csak kevesekben létezik együtt a nőiség, a vállalkozószellem és a kreativitás úgy, ahogy Rihanná ban. Pályafutása során művészként, dizájnerként és zenészként is olyan rekordokat ért el tehetsége ügyes kiaknázásával, amelyek előtt dollármilliós iparágak is kénytelenek voltak fejet hajtani. Úttörő, mondhatnánk, ha nem lenne már ez a szó túlságosan elcsépelt, mindenben, amibe belefog, és az egész világon visszhangra talál.

Malala Yousafzai-tól Rosa Parks-on át Amelia Earhartig terjed azon úttörő, bátor és erős asszonyok sora, akik élettörténetére rácsodálkozhatunk Ambler játékában. A gondosan kivitelezett termék egyben esztétikai élmény is: a kártyákon szereplő gyönyörű portrékat a chilei illusztrátor, Daniela Henríquez készítette, aki tussal és akvarellel dolgozik.

Fantastic Women Tarsasjatek 2
/ Fotó: Fantastic Women

A játékhoz tartozó kis füzetben Ambler elkészítette minden nő életrajzát. A nem ritkán több területen is korszakalkotó fordulatok mellett kis színesekben is bővelkednek a leírások. Tudtátok például, hogy a fényképész Lee Miller Amerikából Párizsba utazott, ahol éppen a fénykorát élte a szürrealizmus, majd Man Ray-jel is dolgozott, és együtt alkották meg a szolarizációt?

A 2. világháború alatt Miller a Vogue magazin háborús tudósítójaként közvetlenül a frontvonalban dolgozott, még a londoni bombázást is megörökítette. De tudósított Párizs felszabadításáról és a koncentrációs táborok borzalmairól.

Sosem hátrált meg az igazság elől, mégha nagyon felkavaró is volt.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Úttörő alkotók szórakoztató formában

A pár éve elhunyt Zaha Hadid építésznek nem csak az általa tervezett épületei számítottak formabontónak, hanem közel-keleti női építészként az egész pályafutása is. Hadid az anyagokban rejlő lehetőségeket a végletekig kihasználta az épületek belső terei, a háztartási eszközök vagy cipők tervezése során. Az építészetben sem engedte, hogy bármi is befolyásolja az elképzeléseit. Bár a média kegyetlenül bánt vele, a hatása az egész világon jelen van az épületei révén.

A pekingi Galaxy SOHO selyemgubó-szerű formáitól a londoni olimpiára épült Aquatics Centre-ig összesen a világ 44 országában láthatóak sajátos stílusjegyeivel ellátott épületek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Korábban már végeztem kutatásokat néhány nőről, amikor például egy életmódmagazin számára a repülés hőskoráról készítettem egy összeállítást, amelyben Amelia Earhart is szerepelt. Vagy amikor egy másik női lapnak a „Nők, akik megváltoztatták a világot” rovatába írtam portrékat. Elővettem az akkori jegyzeteimet, és most még életrajzi könyveket és önéletrajzi írásokat olvastam hozzá[/perfectpullquote]

– mesélte Ambler a játék elkészítéséről. A Fantasztikus nők a kultúra és a tudományok minél szélesebb köréből merítve igyekszik a nőket és az általuk elért eredményeket szórakoztató formában bemutatni.

A világ legjobb női rendezői között Enyedi Ildikó és Mészáros Márta

A 100 legjobb, női rendező által készített film listáját közölte nemrég a , melyen két magyar név is szerepel. Enyedi Ildikó a 2017-ben készült Testről és lélekről, Mészáros Márta pedig 1975-ös Örökbefogadás című filmjével került be a válogatásba. A BBC 384 filmes szakembert kérdezett meg, ennek alapján állt össze a 100-as lista.

A játék megrendelhető itt. Reméljük, valakinek kedve lesz magyarul vagy magyar szereplőkkel is elkészíteni a kártyákat.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.