Az Uránia Filmnapok 4. állomásához érkezik. Idén február elején tartja meg tematikus filmvetítését az Uránia. Ezúttal a montázs lesz célkeresztben.

A filmművészet lényege. A legsajátosabb filmes kifejezőeszköz. Filmesztétikák központi kategóriája. A montázsról mint a filmes folyamatszervezés és jelentésképzés elvéről egy évszázada értekeznek az esztéták, a filmtudósok és maguk a filmesek. Mégis, talán ez az a filmes kategória, amely a legtöbb titkot rejti, a legmegragadhatatlanabb a filmszerető közönség számára is.

A korai némafilmektől Pálfi György Final Cutjáig a filmtörténet ritkán látható gyöngyszemeiből nyújt izgalmas válogatást.

Frankofón Filmnapok az Urániában

Negyedik alkalommal rendezték meg a Frankofón Filmnapokat az Uránia Filmszínházban. Az érdeklődők február 28. és március 9-e között nézhetik meg a Budapesti …

A nyitóelőadáson, február 1-jén, 18:45-kor az Uránia 120 éves fennállására is emlékeznek: a Final Cut előtt a filmtörténet első mozielőadásának Lumiere-tekercsei peregnek a vásznon.

Az Uránia Filmnapok keretében Akosh S. (Szelevényi Ákos) is fellép. A február 3-án 21:30-kor kezdődő, A zene szava című improvizatív est központi magját a kortárs költészet és a kortárs szabad zene közti lehetséges kapcsolatok, illetve az est folyamán megszólaltatott különleges hangszerpark képezik.

Közreműködnek a fiatal magyar generáció kimagasló alakjai: Porteleki Áron,  Ajtai Péter, Miklós Szilveszter és nem utolsó sorban Závada Péter költő, slammer.

Facebook-esemény: ITT

Időpont: Február 1. – Február 5.

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház

Jegyár: 1. 400 HUF, kedvezményekkel 1. 000 HUF

Jegyfoglalás: helyszínen vagy ITT

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk