A mostani időjárási folyamatok szerint elképzelhető, hogy idén fehér karácsonyunk lesz, és akár több centis hóra is számíthatunk.

Bár egy hónappal előre nem lehet teljesen pontosan előrejelezni az időjárást, az idokep.hu szerint két forgatókönyv is megvalósulhat idén karácsonykor, és az egyik szerint havazni fog, írjaBors.

December első napjaiban az Oroszország fölött található masszív anticiklon nyugat felé terjeszkedik. Ez a nagy kiterjedésű anticiklon útját állja majd a nyugat felől érkező enyhébb, nedvesebb légtömegeknek, illetve azokat délebbi pályára kényszeríti, így a Földközi-tenger térségében aktív ciklontevékenység veheti kezdetét.

Amennyiben a magasnyomású zóna nem terjeszkedik kellőképpen az alacsonyabb földrajzi szélességek fölé, a nyugat, délnyugat felől érkező ciklonok jobban behatolnak Európába, ez esetben pedig enyhe, tavaszias időjárásra számíthatunk karácsonykor.

A másik forgatókönyv szerint a jövő hét második felében valószínűsíthető hirtelen sztratoszférikus melegedés tovább erősítheti az Európa északi, északnyugati része fölött tanyázó anticiklont, amely aztán kellő méretet ölthet ahhoz, hogy előbb egy keveredési zónába, majd fokozatosan ennek a hideg oldalára kerüljünk. Ha ez valósul meg, gyakran vonulhatnak majd át fölöttünk mediterrán ciklonok, melyek az idő előrehaladtával egyre inkább szilárd halmazállapotú csapadékot, azaz havazást hozhatnak a Kárpát-medencébe. Az sem kizárható, hogy vastagabb hótakaró alakul ki.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet