Olvasom Eddig soha nem látott fotó került elő Fekete István...

Eddig soha nem látott fotó került elő Fekete István Bogáncsáról

Promóció

Eddig soha nem látott fotó került elő Fekete István író kutyájáról, Bogáncsról. A képet talán maga a Vuk és a Tüskevár szerzője készíthette, a hátoldalára írt szöveg viszont biztosan az övé, írja a 24.hu.

Promóció
- Advertisement -

Fekete István (1900-1970) távolról sem csak a gyerekeket és tizenéveseket megcélzó regényei a XX. századi magyar irodalom fontos darabjai.

Fekete István író / Fotó: Patkó Klári

Noha nem kellene megindokolni, de A koppányi aga testamentuma (1937), a Vuk (1940/1965), a Kele (1955), a Lutra (1955), a Tüskevár (1957) és a Bogáncs (1957) történetét ma is milliók ismerik, azt azonban kevesen tudják, hogy a történeteinek több esetben volt némi valóságalapja.

Hatalmas Vuk-festmény került egy 8. kerületi tűzfalra

A Színes Város Csoport és a Józsefváros Önkormányzata közösen színesíti a kerületet – ismert magyar meséket festenek fel a tűzfalakra. Az első mű, a Szigony utcai Szaffi után most elkészült a második is – a Baross utca 109. falát mostantól a Vuk karakterei színesítik.

Így volt ez az otthonától elszakadt pásztorkutya, Bogáncs esetében is, aki egy idős juhász mellől előbb egy cirkusz csodakutyájává válik, majd egyre messzebb kerül az otthonától, végül azonban vándorlás után visszajut az idős férfihoz – derül ki a Múzeum Antikvárium eheti árverési katalógusából.

Hogy lett Matula iskolájából Tüskevár? – A kéziratot elárverező antikvárium társtulajdonosától most megtudhatod!

ContextUs: Sajtóinformációk szerint Fekete István unokaöccse adta be a kéziratot Hozzátok árverésre. Jó viszonyt ápoltok vele, ennek köszönhető, hogy a Múzeum Antikvárium kapta meg a Tüskevár eredeti, tintával írott kéziratát? Igen, az író unokaöccsével, akit szintén Fekete Istvánnak hívnak, évek óta jó kapcsolatban állunk.

Ebből Fekete könyvtárának néhány kötete, illetve általa küldött képeslapok és fotók is felbukkannak, köztük egy, az igazi Bogáncsról készített felvétel:

Fekete István Bogáncsa / Fotó: Múzeum Antikvárium

A 11,8×8,8 centiméteres fotó a leírás szerint jó eséllyel 1953-1954 telén készült, hátoldalán pedig az író sajátkezű sorai állnak:

Ezt rejti a hátoldala / Fotó: Múzeum Antikvárium

Aki esetleg nem tudná elolvasni: “Bogáncs figyelő „stellung”-ban. Mindent meg akar érteni és hiába magyarázom neki, hogy nem érdemes…”

Az árverés 24. számú tételeként kalapács alá kerülő kép harmincezer forintos kikiáltási áron indul, de ennél jóval többért is gazdára találhat majd.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3