Eddig soha nem látott fotó került elő Fekete István Bogáncsáról

Eddig soha nem látott fotó került elő Fekete István író kutyájáról, Bogáncsról. A képet talán maga a Vuk és a Tüskevár szerzője készíthette, a hátoldalára írt szöveg viszont biztosan az övé, írja a 24.hu.

Fekete István (1900-1970) távolról sem csak a gyerekeket és tizenéveseket megcélzó regényei a XX. századi magyar irodalom fontos darabjai.

Fekete István Tüske Vár Kutyája Bogáncs
Fekete István Író / Fotó: Patkó Klári

Noha nem kellene megindokolni, de A koppányi aga testamentuma (1937), a Vuk (1940/1965), a Kele (1955), a Lutra (1955), a Tüskevár (1957) és a Bogáncs (1957) történetét ma is milliók ismerik, azt azonban kevesen tudják, hogy a történeteinek több esetben volt némi valóságalapja.

Hatalmas Vuk-festmény került egy 8. kerületi tűzfalra

A Színes Város Csoport és a Józsefváros Önkormányzata közösen színesíti a kerületet – ismert magyar meséket festenek fel a tűzfalakra. Az első mű, a Szigony utcai Szaffi után most elkészült a második is – a Baross utca 109. falát mostantól a Vuk karakterei színesítik.

Így volt ez az otthonától elszakadt pásztorkutya, Bogáncs esetében is, aki egy idős juhász mellől előbb egy cirkusz csodakutyájává válik, majd egyre messzebb kerül az otthonától, végül azonban vándorlás után visszajut az idős férfihoz – derül ki a Múzeum Antikvárium eheti árverési katalógusából.

Hogy lett Matula iskolájából Tüskevár? – A kéziratot elárverező antikvárium társtulajdonosától most megtudhatod!

ContextUs: Sajtóinformációk szerint Fekete István unokaöccse adta be a kéziratot Hozzátok árverésre. Jó viszonyt ápoltok vele, ennek köszönhető, hogy a Múzeum Antikvárium kapta meg a Tüskevár eredeti, tintával írott kéziratát? Igen, az író unokaöccsével, akit szintén Fekete Istvánnak hívnak, évek óta jó kapcsolatban állunk.

Ebből Fekete könyvtárának néhány kötete, illetve általa küldött képeslapok és fotók is felbukkannak, köztük egy, az igazi Bogáncsról készített felvétel:

Fekete István Kutyája Bogáncs
Fekete István Bogáncsa / Fotó: Múzeum Antikvárium

A 11,8×8,8 centiméteres fotó a leírás szerint jó eséllyel 1953-1954 telén készült, hátoldalán pedig az író sajátkezű sorai állnak:

Fekete István Bogáncs Árverés
Ezt Rejti A Hátoldala / Fotó: Múzeum Antikvárium

Aki esetleg nem tudná elolvasni: “Bogáncs figyelő „stellung”-ban. Mindent meg akar érteni és hiába magyarázom neki, hogy nem érdemes…”

Az árverés 24. számú tételeként kalapács alá kerülő kép harmincezer forintos kikiáltási áron indul, de ennél jóval többért is gazdára találhat majd.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból