Sorsdöntő bizonyítékra bukkantak a tudósok: tényleg ott a gigantikus fekete lyuk, ahol eddig hitték

A kutatók bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a fekete lyuk valóban ott van, ahol eddig hitték. Erről egy szemléltető videót is készítettek, hogy a laikusok is megértsék, mekkora jelentőségő a felfedezés.

Már régóta feltételezik, hogy a Tejútrendszer közepén eg nagyon nagy tömegű fekete lyuk található. Ezt úgy hívják, hogy Sagittarius-A. Azonban természeténél fogva láthatatlan – írja a Digital Trends.

Az újabb kutatások azt igyekeznek feltárni, hogy a központi fekete lyuk körül csillagköi gáz- és porfelhők keringenek gyors sebességgel. 

Ám most először sikerült is kimutatni az ezekből származó sugárzást. Ez azt is jelenti, hogy indirekt evidenciát jelent a fekete lyukra vonatkozóan is.

A chilei Atacama-sivatagból az Európai Déli Obszervatóriumnak (ESO) most a GRAVITY teleszkóppal, interferométerrel sikerült három, a Sagittarius-A körül keringő fényes pontot azonosítania.

Megtalálták a világegyetem anyagának eddig hiányzó részét

Hagyományos anyag vagy barionok alkotják az összes létező objektumot a csillagoktól a fekete lyukak magjáig. Mostanáig azonban az asztrofizikusok csak kétharmadát tudták felderíteni annak az anyagnak, amely az elméleti kutatók szerint az ősrobbanás során létrejött. – mondta Michael Shull, a Coloradói Egyetem munkatársa, a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

A fény a feltételezések szerint a központi fekete lyuk körül a fénysebesség harmadával keringő felforrósodott gázok, valamint a mágneses mező interakciója okozza.

Fig19
A Központi Fekete Lyuk Körül Csillagközi Gáz- És Porfelhők Keringenek Hatalmas Sebességgel / Fotó: Aas Nova

Az ESO egy másfélperces szemléltetést is közzétett a galaxisunk közepéről. A központi fekete lyuktól alig egy fényévnyi távolságra keringő izzó gázok is láthatóak.

Zooming into Sagittarius A*

ESO’s exquisitely sensitive GRAVITY instrument has added further evidence to the long-standing assumption that a supermassive black hole lurks in the centre …

A Tejútrendszer közepén lévő szupernehéz fekete lyuk környezetét magyar kutatók is tanulmányozzák, feltételezésük szerint ekörül akár több ezer további fekete lyuk is keringhet egy hatalmas korongba rendeződve. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból