Sorsdöntő bizonyítékra bukkantak a tudósok: tényleg ott a gigantikus fekete lyuk, ahol eddig hitték

A kutatók bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a fekete lyuk valóban ott van, ahol eddig hitték. Erről egy szemléltető videót is készítettek, hogy a laikusok is megértsék, mekkora jelentőségő a felfedezés.

Már régóta feltételezik, hogy a Tejútrendszer közepén eg nagyon nagy tömegű fekete lyuk található. Ezt úgy hívják, hogy Sagittarius-A. Azonban természeténél fogva láthatatlan – írja a Digital Trends.

Az újabb kutatások azt igyekeznek feltárni, hogy a központi fekete lyuk körül csillagköi gáz- és porfelhők keringenek gyors sebességgel. 

Ám most először sikerült is kimutatni az ezekből származó sugárzást. Ez azt is jelenti, hogy indirekt evidenciát jelent a fekete lyukra vonatkozóan is.

A chilei Atacama-sivatagból az Európai Déli Obszervatóriumnak (ESO) most a GRAVITY teleszkóppal, interferométerrel sikerült három, a Sagittarius-A körül keringő fényes pontot azonosítania.

Megtalálták a világegyetem anyagának eddig hiányzó részét

Hagyományos anyag vagy barionok alkotják az összes létező objektumot a csillagoktól a fekete lyukak magjáig. Mostanáig azonban az asztrofizikusok csak kétharmadát tudták felderíteni annak az anyagnak, amely az elméleti kutatók szerint az ősrobbanás során létrejött. – mondta Michael Shull, a Coloradói Egyetem munkatársa, a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

A fény a feltételezések szerint a központi fekete lyuk körül a fénysebesség harmadával keringő felforrósodott gázok, valamint a mágneses mező interakciója okozza.

fig19
A központi fekete lyuk körül csillagközi gáz- és porfelhők keringenek hatalmas sebességgel / Fotó: AAs Nova

Az ESO egy másfélperces szemléltetést is közzétett a galaxisunk közepéről. A központi fekete lyuktól alig egy fényévnyi távolságra keringő izzó gázok is láthatóak.

Zooming into Sagittarius A*

ESO’s exquisitely sensitive GRAVITY instrument has added further evidence to the long-standing assumption that a supermassive black hole lurks in the centre …

A Tejútrendszer közepén lévő szupernehéz fekete lyuk környezetét magyar kutatók is tanulmányozzák, feltételezésük szerint ekörül akár több ezer további fekete lyuk is keringhet egy hatalmas korongba rendeződve. 

legolvasottabb

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból