A művészettörténetből kitörölték őket, most végre azonosították Picassoék modelljeit

Fekete modelljeikről kaptak új címet Manet, Picasso és Cezanne mesterművei egy nyáron megnyíló párizsi kiállításon.

A Fekete modellek – Gericault-tól Matisse-ig című tárlat kurátorai azonosították azokat a fekete modelleket, akiknek korábban nem hangzott el a neve a művekkel kapcsolatban. Az alkotások keletkezésekor ugyanis a fekete modelleket csupán egy rassz típusainak tekintették – számolt be róla a BBC News.

106181062 portraitofanegress gettyimages 850969762
Az Egy néger nő portréját átnevezték Madeleine portréjára / Fotó: Getty Images

Manet Olympia című festménye 1863-ban készült, és egy ágyon fekvő kurtizánt ábrázol. A párizsi kiállításon azonban a mű a Laure címet kapta az után a modell után, aki szolgálóként jelenik meg a fekvő alak mögött állva.

Top 5 művész, akik alapjaiban értelmezik újra a gender fogalmát / ContextUs

A kiállítás túlmutat olyan binárisokon, mint a “férfi” vagy “nő”, leginkább a gendert helyezi faji, osztálybeli, szexuális, fogyatékossággal élő kontextusok kereszttüzébe. A művészek az általuk választott eszközökkel próbálnak nem csak a genderről magáról alkotást készíteni, hanem arról, hogy az hogyan építheti vagy rombolhatja le a kultúrát.

A kép eredeti címét, és a tárlat többi alkotásának eredeti címét is feltüntetik, de csak az új cím alatt, a második sorban.

Az amerikai Denise Murrell, a Musée d’Orsay-ban látható kiállítás egyik kurátora elmondta:

az volt a cél, hogy bemutassák, a párizsi modern művészet születésében fontos szerepet játszottak a feketék. Akkor is, ha a művészettörténetből kihagyták őket, nem beszéltek róluk, identitásukat elintézték azzal, hogy “néger nőként” vagy “mulatt nőként” hivatkoztak rájuk.

A tárlaton szerepel Marie-Guillemine Benoist Portrait of a Negress (Egy néger nő portréja) című festménye is, amely most a Portrait of Madeleine (Madeleine portréja) címet kapta. A kép 1788 után készült, miután a francia forradalom elsöpörte a rabszolgaságot, de még az előtt, hogy 1802-ben Napóleon visszaállította volna.

106181057 manetolympia gettyimages 646988814
Edouard Manet Olympia című festménye (1863) ezentúl Laure nevet viseli / Fotó: Getty Images

Murrell megjegyezte, hogy több mint 200 évig senki sem kutatott az után, hogy ki volt a modell. Pedig a korszak legnagyszerűbb mesterművein jelentek meg ezek a fekete modellek.

Theodore Gericault Medúza tutaja című festményén három hajótörött tengerész modellje is fekete volt.

A festő kedvenc modellje pedig, aki egy művészetszerető haiti férfi, Joseph volt, hősies pózban áll a tutajon.

106182006 theraftofthemedusa gettyimages 646988380 1
Theodore Gericault Medúza tutaja című festményének kedvenc modellje egy haiti férfi, akit Joseph-nek hívnak / Fotó Getty Images

A kiállítás, amelyen Delacroix, Gauguin és Bonnard művei is megtekinthetők, július 21-től látogatható az Orsey múzeumban.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból