Több amerikai és angol szerző hozta nyilvánosságra, mekkora összegű előleget kaptak a könyveikért. Ebből egyértelműen kiderül, a fekete írók lényegesen kevesebbet keresnek.

Konkrét összegekről nem beszélhetnek

A kezdeményezést L. L McKinney fantasy-szerző indította útjára, aki #publishingpaidme hashtag alatt arra kérte írótársait, fedjék fel, mennyi pénzt kaptak a kiadóiktól, írja a The Guardian. A brit Matt Haig bár kényelmetlennek nevezte a szituációt, de megírta, hogy az első könyvéért 5 ezer font előleget kapott, a tizedikért pedig 600 ezret. A barbadosi gyökerekkel rendelkező Malorie Blackman – brit gyerekirodalom területén végzett munkásságáért 2013 és 2015 között a Children’s Laureate pozícióját tölthette be – elmondta, életében nem kapott annyi pénzt, amennyit egynémely fehér szerző posztol.

Fekete Irok Black Lives Matter Konyvek Ll Mckinney
(Balról Jobbra) Malorie Blackman, Matt Haig És Nk Jemisin / Fotó: Laura Hanifin

Mivel a szerződései titoktartási záradékot tartalmaznak, így nem beszélhetett konkrét számokról, de azt mondta, a számára kiutalt pénz sehol sem volt a fehér kollégáihoz képest. Márpedig az ő történeteik is érdemesek arra, hogy elmondják őket, és el is kell mondani őket.

1500 dolláros különbség fehér és fekete író között

A fehér amerikai sci-fi-szerző, John Scalzi, mint írta, emlékei szerint az első két könyvéért 6500 dollár előleget kapott, majd tíz évvel később kötött 3,4 millió dolláros szerződést, amely 13 könyvre szólt.

Összehasonlítva: a fekete sci-fi-író, N. K Jemisin az Inheritance-trilógia könyveiért (könyvenként) 40 ezer dollár előleget kapott, az utóbb Hugó-díjjal elismert A megtört föld-trilógia könyveiért meg 25 ezret.

Roxane Gay szerint a faji vonalak mentén mutatkozó különbségek létező dolgok, és azt mondta, bár nagyon kedveli a kiadóját, az egyenlőtlenségről szóló közösségi kijelentéseket mégis abszurdnak nevezte, hiszen egy Instagram-poszt nem kompenzálja az diverzitást. Ő A rossz feministáért 15 ezer dollárt kapott, a Hunger című könyvéért 100 ezret, a Year I Learned Everythingért 150 ezret.

Úgy vélik, a kiadók nem értékelik a fekete hangokat

A fekete amerikai Jesmyn Ward a második regényét úgy írta meg, hogy nem volt szerződése előlegre, végül 20 ezer dollárt kapott érte, a könyv pedig elnyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat. A kiadója ugyanakkor ezek után sem akart 100 ezer dollárt kifizetni a következő könyvéért. A Hallgasd a holtak énekét című regényét már egy másik kiadónál jelentette meg, amiért megkapta a 100 ezer dollárt, és később ez a könyv is elnyerte a Nemzeti Könyvdíjat.

A hashtag-akciót elindító McKinney úgy vélte, a szerzői előlegösszegek közötti különbségek azt mutatják, hogy a kiadói szakma nem értékeli a fekete hangokat.

Ha egy fehér szerző könyve nem népszerű, akkor nagy eséllyel kap második esélyt (és újabb 100 ezer dollár előleget), ellenben egy fekete – sikertelen – szerző esetében a komplett közösség kerül célkeresztbe, és azt mondják nekik, hogy az emberek nem veszik a fekete szerzők könyveit.

20 hétköznapi példán keresztül érthetjük meg, mi is a fehérek kiváltsága

George Floyd borzasztó haláltusája és az abból fakadó, jogosan érzett düh miatt sokan átgondolták, hogyan válunk akaratlanul is a rendszerszintű rasszizmus haszonélvezőivé. Kényelmetlen igazság, hogy a fehérek kiváltsága azt jelenti, hasznunk származik színesbőrű embertársaink elnyomásából – gondoljunk csak a médiaszereplők többségének bőrszínére, vagy ha egy színesbőrű család költözik a szomszédunkba.

Blackman mindenesetre kitartásra buzdította a reménybeli fekete szerzőket és illusztrátorokat, és azt írta, a helyzet javulni fog – muszáj neki.

A könyvipar mellett a filmipar sem mentes a rasszizmustól. Egy tanulmány szerint mindössze 4,5% latin-amerikai kap fő- vagy mellékszerepet sikerfilmekben. Két évvel ezelőtt fekete nők tiltakoztak a cannes-i filmfesztiválon a filmiparban tapasztalható rasszimus ellen. Nemrég összeírtunk néhány olyan könyvet, amely jobban megérteti velünk, mi zajlik a világunkban, és mit tehetünk a rasszizmus ellen.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.