Stohl Andrással a buszmegállóban ülve, Gubás Gabival az utcán sétálva, Scherer Péterrel a neten keresgélve, Balsai Mónival pedig a televíziót kapcsolgatva találkozhatunk már hetek óta. A Válótársak régóta készültek rá, hogy beköltözhessenek otthonunkba. Az egyetlen kérdés, hogy érdemes-e nekik kulcsot adnunk.

Egy magyar sorozathoz nehéz előítéletmentesen hozzákezdeni, pláne, ha az adott műsort az Éjjel-nappal Budapest, majd a Barátok Közt acélos felvezetése után tűzik képernyőre – persze a nézettségi adatok ismeretében ez teljesen érthető. Tovább nehezíti a helyzetet a jól ismert színészek feltűnése, akikhez akaratlanul is a korábban megformált szerepeket vagy épp magánéleti problémákat társítunk. Rengeteg néző számára mindez csalogató csemegeként is tálalható, de a külföldi sorozatokhoz szokott fogyasztók körében ezek inkább fenyegető előjelek lehetnek.

A Válótársak elindításával nem vállaltak nagy kockázatot az alkotók, hiszen Hollandiában Divorce címen a formula már bevált. A magát dramedy-ként (a dráma és a komédia keverékeként) pozicionáló magyarossá átszabott történet egyszerre próbál mosolyt csalni, majd könnyeket kifacsarni a (hiperszenzitív) nézőkből.

A drámai szálak ügyesen felépítettek – tökéletes zenei betétekkel –, a humoros jelenetek viszont sok esetben döcögősre, mesterkéltre, amolyan kellemetlenül „hazaira” sikeredtek.

A két műfaj keverése pedig nem mindig telitalálat. Néha jól esne jobban elmélyedni egy-egy komoly hangvételű jelenetben, de rövid időn belül jön egy viccesnek szánt pillanat, ami azonnal kioltja a feszültséget.

A cselekmény bárki számára követhető, nincsenek bonyolultra fűzött, átláthatatlan szálak. Három válni készülő pár életébe csöppenünk, akiknek története egy bizonyos ponton összefonódik.

A legnagyobb rejtélyt a minden egyes epizód elején elhelyezett flash forward (egy későbbi esemény bemutatása) jelenti, ami körülbelül 40 perc elteltével rendre feloldódik.

Az alacsony belépési küszöb kezdetben tömegeket vonzhat, később viszont – és ez már az első három rész után elmondható – súlytalanná teszi az egész alkotást.

Magyar filmek és sorozatok esetében az egyik legnagyobb buktatót az életidegen párbeszédek és a színészi játékok szokták jelenteni, a Válótársak esetében azonban erről szó sincs. Minden főszereplő tökéletesen hozza karakterét: Stohl András a kanos és szeretteljes apát, Gubás Gabi a meggyötört családanyát, Scherer Péter az öreges hősszerelmest, Balsai Móni a boldogtalan feleséget, Földes Eszter az idegileg gyenge nőt, Lengyel Tamás pedig a kétségbeesett fiatalt. Egyedül a mellékszereplőket megformáló színészek játéka akadozó néha.

Válótársak
Válótársak / Fogtó: A Válótársak Hivatalos Oldala

Herman Péter, a sorozat kreatív producere egy interjúban leghőbb vágyaként azt említette, hogy amikor a nézők a Válótársakra kapcsolnak, akkor egy pillanatra úgy érezzék magukat, mintha egy irigyelt amerikai vagy nyugat-európai ország sorozatát néznék. A képi világot, a zenei betéteket és a színészi játékot tekintve az első három epizód után ez az elvárás reálisnak is tűnhetne. Az (egyelőre) sehová sem építkező történet, és a mindössze sajnálatunkat elnyerő szereplők küszködése azonban könnyedén kifulladhat – amit előbb-utóbb az elővillanó keblek, vagy Buci akrobatikus mutatványai sem képesek majd megmenteni.

Rendező: Kovács Dániel Richárd

Szereplők: Stohl András, Lengyel Tamás, Scherer Péter, Gubás Gabi, Balsai Mónika, Földes Eszter

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.