Az elmúlt években a szexrobotok témája időről-időre felbukkant a sajtóban, mint egy lehetséges disztópikus jövő, ahol a nőket érzékeny, szexéhes robotbabákra cserélik majd.

A valóságban, ez nem is állhatna távolabb az igazságtól. Dr. Kate Devlin a Turned On: Science, Sex and Robots könyv szerzője szerint, a humanoid szexrobotok csak szenzációhajhász, klikkvadász tartalmak. A szexuális robotika igazi jövője ennél szó szerint és képletesen értve is sokkal lágyabb.

Angela Sarafyan Shannon Woodward Westworld S01E01 07
Angela Sarafyan, Mint A Westworld Című Sorozat Egyik Robot-Prostituáltja / Hbo

Devlin úgy véli, hogy a szex-játékok fejlődése  nem csak a heteroszexuális férfiak kielégítésre fókusztál majd. Olyan lágy hordozható segédeszközöket képzel el, amelyek a mesterséges intelligenciát (AI) az érintés érzékeny mesterséges szövetekkel egyesítik majd.  A technológia már létezik és ezek az eszközök nem is annyira futurisztikusak.

A Dazeddigital interjújában Dr. Kate Devlin-t kérdezte a szexrobotok jövőjével kapcsolatban.

Dazed: A heteroszexuális férfi központú, humanoid szexrobotok víziója dominál a médiában, de mennyire valószínű, hogy ezek válnak majd a legelterjedtebbé?

Nem hiszem, hogy ezek a típusok lesznek a legelterjedtebbek, és nem gondolom, hogy a közeljövőben bármilyen emberszerű szexrobot elterjedhetne. Amíg nem jelennek meg a meggyőzően életszerű robotok, addig ez egy piaci rés marad.

Dazed: Miért gondolja, hogy ez piaci rés fog marad?

A jelenlegi szexrobotok a guminőktől származtathatóak. A szexbabák piaca változatos, de korlátozott is. Nincs mögöttük nagyvállalati háttér és tömegtermelés. Csak néhány kisebb cég gyárt ilyeneket, az alaptól a csúcsminőségig.

Szakértők szerint a szexrobotok uralkodhatnak majd

Isaac Asimov, orosz író a XX. század egyik legnagyobb alkotója, aki a jövővel, így robotokkal és azoknak jogaival is foglalkozott. Fel is állított három törvényt, az első pedig kevés teret enged a BDSM robotoknak. Így szól: Úgy néz ki, egy BDSM robot gyökerestül szembe menne ezzel a szabállyal, a Gizmodo csapata megkérdezett néhány szakértőt.

Dazed: Egy korábbi azt interjújában azt mondta, hogy a hordható/viselhető eszközöké lesz a jövő.

Reményeim szerint eltávolodunk majd az emberszerű szexrobotok elsőbbségétől. Nem vagyunk túl jók az emberszerű robotok gyártásában. Sokkal nagyobb perspektívát látok az érzékenyebb, elasztikus és rugalmas, önmaguktól mozgó szexuális játékszerekben, amelyek AI-jal kombinálhatóak.

Bed Blanket Comfort 33690
Puha Paplanba Burkolódzott Nő / Pexels

Egyik kedvenc ötletem egy szex-paplan, amely egyfajta érzéki takaró, amely kényelmesen körülvesz és a tested által sugárzott jelek alapján „foglalkozik” veled.

Dazed: Azt állítja, nem vagyunk jók az emberszerű szexrobotok előállításában, miért?

Ha megnézzük a mai robotokat, nagyon kevés van közöttük, amelyek emberszerűek. A legtöbb esetben azért, mert nincs rá szükség, mint például egy bomba hatástalanító robot vagy robotporszívó esetében. Illetve azért sem, mert nagyon nehéz valósághű, emberszerű mozgással és reakciókkal megáldott robotokat készíteni. A jelenlegi szexrobotok nem is valódi robotok. Inkább csak szexbabák néhány mechanikai mozgásfunkcióval, nem tudnak maguktól állni sem.

A nap fotója: Ilyen a német nyugdíjasok és Pepper, a robot találkozása

Pepper 2016-óta van jelen az európai piacon, mostanra több mint 12 000 darabot adtak el belőle. Az eddigiekkel ellentétben ez nem egy háztartási használatra készült robot. Kifejezetten azért készült, hogy boldoggá tegye az embereket. Szórakoztassa az embereket, segítse a társas kapcsolataikat és összekapcsolja az emberket a külvilággal.

A másik dolog az, hogy ha valami emberszerű, de mégsem ember azt furcsának, félelmetesnek találjuk.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem hiszem, hogy ezzel a technológiával pótolhatjuk az ember-ember kapcsolatokat, inkább kiteljesíthetik azokat[/perfectpullquote]

– véli Dr. Kate Devlin

Dazed: Milyen irányba fognak fejlődni a hagyományos szexuális játékok?

Szeretném azt hinni, hogy eltérünk a teljesen emberszerű, nőt utánzó szexrobot elképzeléstől, amely elsősorban férfi központú. Vannak már olyan egyszerűben megvalósítható, innovatív intelligens szexjátékok, amelyek inkább az elérhetőségre összpontosítanak.

Dazed: Mit jelent pontosan, hogy a viselhető játékok egyre inkább hozzáférhetőek lesznek?

Olyan akár kézben is elférő eszközökre gondolok, amely gesztusokkal, hanggal, izom mozgásokkal irányíthatóak majd. Amelyek kiteljesíthetik az emberi kapcsolatokat, vagy akár önmagukban is élvezhetőek, de képesek lesznek nagy távolságokban lévő embereket is összekötni. Olyan technológiáról van szó, amely széles körben elérhetővé válik majd.

via GIPHY

Dazed: Ha nem az emberszerű szexrobotok lesznek a jövő, akkor micsoda?

Bármi amit el tudunk képzelni!

Ha Dr. Kate Devlin állításai igaznak bizonyulnak, akkor a Westworld című sorozatban látott teljesen élethű, humanoid kéjnőkre még sokat kell várni. A széria harmadik évadját viszont 2020-ra ígérik az alkotók.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet