Ismerd meg Félicette-t, aki járt az űrben az első macskaként

Lajka kutyára mindannyian emlékszünk, talán még Hamre, a csimpánzra is. De vajon ki volt az első macska, aki megtapasztalhatta a súlytalanság állapotát? Vajon sikeres volt a kísérlet? Félicette, a macska 1963. október 18-án hódította meg a világűrt – írja az évforduló apropóján a Focus.

Lajka kutya úttörő és áldozatos küldetését az űrrepülés történetében jól ismerhetjük: a szovjetek 1957-ben lőtték fel a Sputnyik-2 fedélzetén a moszkvai kóbor kutyából kiképzett űrutazót. Ő volt a legelső állat az űrben, még Föld körüli pályán is keringett.

Sajnos, pár órával a kilövés után elpusztult a túlmelegedett kabinban. Az amerikaiak Ham, a csimpánz kilövésével válaszoltak 1961-ben, aki, bár nem problémamentesen, de épségben vissza is tért a földre. Nem sokat hallhatunk azonban az első űrmacskáról, Félicette-ről, aki a francia űrprogramban kapott jelentős feladatot.

felicette első macska űrutazás
Félicette, az első űrutazó macska / Fotó: Kickstarter

Féliciette-et 1963. október 18-án lőtték fel 157 km magasságba egy Véronique AG1-es rakétán és 5 percig élhette át a súlytalanság állapotát.

Taylor Swift testét sűrű szőr borítja a Macskák című musical filmes adaptációjában

Az Universal Pictures nyilvánosságra hozta a Macskák első hivatalos előzetesét. A Broadway musical adaptációját A király beszéde című drámával Oscar-díjat nyert Tom Hooper rendezi, de neki köszönhetjük A dán lány című filmet is. A Macskák olyan nevekkel dicsekedhet, mint Judi Dench, Francesca Hayward, James Corden, Jennifer Hudson, Ian McKellen, Idris Elba vagy Rebel Wilson, tehát igazi sztárparádéra számíthat a néző.

A rakétája a hangsebesség hatszorosáig gyorsult, eközben a macsekra 9,5 g-nyi gyorsulás hatott. A küldetés végén egy ejtőernyő segítségével épen és egészségesen érkezett vissza a Földre.

A kísérlettel a gravitáció hiányának állatokra gyakorolt hatását kívánták vizsgálni. A nőstény macska a repülés után rögtön híressé vált, de aztán gyorsan el is felejtették, ellentétben néhány másik, négylábú űrutazó  kollégájával ellentétben.

Félicette 13 másik cicával együtt kemény kiképzésen vett részt küldetése előtt. Többek közt centrifugába rakták őket, akárcsak a humán űrhajósokat, és eközben elektródákkal monitorozták az idegrendszeri működésüket.

Virtuális sétát tehetünk a Holdon Antony Gormley-nek köszönhetően

Antony Gormley első virtuális valósággal foglalkozó alkotása a The Store X-ben mutatkozott be, amelyen nem mást kínál, mint a holdutazás élményét. Eddig csak tizenkét férfi léphetett a Holdra az Apolló-program keretében, de most a Yale Egyetem asztrofizikus professzora Priyamvada Natarajan és az Acture Art Együttműködésével, Gormley arra törekszik, hogy mindenki számára elérhető legyen a Holdra lépés élménye.

Azt mondják, hogy Félicette volt a legnyugodtabb természetű állat mind közül, ezért esett rá a választás. De voltak olyan vélemények is, miszerint a többi macska túlságosan meghízott.

[Archival footage] FRANCE LAUNCHING THE FIRST CAT IN SPACE, Felicette.

Fellicette is the only cat to have gone into space. In 1963 she took off from the Hammaguir launching site in post-colonial Algeria. She had electrodes impla…

Egyes források úgy tudják, hogy Félicette csak tartalékos volt egy kandúr, Felix mögött, aki végül pont a kilövés napján szökött meg. De a valóságban Felix nem létezett: az első űrmacska mindenképpen egy nőstény cica lett.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból