Nézem Fotó Fellini Rómája adta a kezdőlökést a paparazzo fotók kibontakozásának

Fellini Rómája adta a kezdőlökést a paparazzo fotók kibontakozásának

Honnan ered a paparazzo szó? Mindenütt használják a világban, de szinte senki nem tudja, honnan is származik. Talán nem is nagyon gondolunk bele. Egy biztos, Federico Fellininek ehhez is köze van. Egy most nyílt olasz kiállítás visszamegy egészen Rómáig, hogy kiderítse ennek a szónak és misztikus szakmának a gyökerét.

- Advertisement -

Annyit lehet tudni, hogy a paparazzo szót először Federico Fellini Édes élet című filmjében használták először. A filmben Marcello Mastroianni egy kiábrándult riportert alakít, aki egy pletykalapnak keres éjszakánként újabb és újabb témát. Ebben segít neki partnere, Paparazzo, a fotós. Ott terem mindenhol, a leglehetetlenebb helyzetekben készít képeket.

Mindenhol ott voltak, ahol a sztárok / Fotó: Media History and Development

Az 1950-es években egy csapat fotós kezdte megcélozni a filmsztárokat Róma utcáin (Tazio Secchiaroli, Marcello Geppetti, Elio Sori, Lino Nanni, Ezio Vitale). Elképesztően keményen dolgoztak, hogy a legjobb informális képeket készítsék el olyan sztárokról, mint Ava Gardner, Michelangelo Antonioni vagy Sophia Loren. De köztük van Brigitte Bardot vagy Audrey Hepburn is hétköznapi élethelyzetekben. Az Édes élet azért ábrázolja olyan élethűen a fotósokat, mert Fellini maga is gyakran célpontjuk volt. Sőt, egyiküket, a „paparazzok királyának” nevezett Felice Quintot jól ismerte, és fel is ajánlotta neki Paparazzo szerepét, de ő végül lemondta.

Anita Ekberget egész éjjel követte a paparazzo / Fotó: AnOther

1960-ban fikció és valóság összeütközésbe került, amikor a film főszereplőjét, Anita Ekberget elkezdte üldözni egy fotós, egészen a házáig követte a színésznőt. Végül Ekberg egy íjjal kézfejen lőtte, ami önmagában főcím lett. Idővel megjelentek ezek a titokzatos és botrányos képek a címlapokon. Az üldözés önmagában többé nem volt elég, kellett valami sztori. A lesifotósok egyre agresszívebbek lettek, hogy elkapják a tökéletes pillanatokat.

Valaki megpróbálta ellopni Sia pucérkodós képeit, úgyhogy Sia inkább maga posztolta ki őket / ContextUs

Mikor Sia felfedezte a weboldalt, ami egy tök régi lesifotót akart eladni meztelen mivoltáról, inkább fogta és önmaga posztolta ki azt. A felismerhetetlenné pixelezett fotót egy paparazzi ügynökség, a FameFlyNet lőtte, ahogy az a vízjelen is látszik.

A kiállítás tartalmazza Ellen von Unweth ál-paparazzo képeit, amelyeket 2003-ban készített a Q magazinnak. A képeken szerepel a mérges David Bowie vagy a meglepődött Kate Moss. De jó példa Alison Jackson, aki hamis fotókon mutatja be Marilyn Monroe-t vagy Diana hercegnőt. Sajnos a hamis hírek korában ez a fajta képi manipuláció már nem kizárólag a művészi kifejezésmódban rejlik, a hiteles képeket helyettesítik. Azonban ezek a képek hűen tükrözik, hogy a tiltott dolgokért még mindig rajonganak az emberek.

Nézd meg a képeket itt.

Promóció
ForrásAnOther

legnépszerűbbek

Ezek a legjobb Tarantino-filmek a Rotten Tomatoes szerint

A Rotten Tomatoes-on a közönség értékelései alapján így rangsorolták Tarantino filmjeit.

Bödőcs Tibor: „Hugyozzál Hölgyet hermelinnel a hóba, hülyegyerek!” – Így veti a képzőművészetbe magát Bödőcs

Bödőcs Tibor humoristának október elején jelent meg második könyve, a Meg se kínáltak. Korábban már elolvastuk, „megkritizáltuk”, most pedig kiszemezgettük belőle a képzőművészethez – kulturális magazin révén – kötődő legjobb idézeteket.

a szerk. ajánlása

Ilyen lenne, ha a kedvenc filmjeleneteinket a kedvenc Disney-karaktereinkkel vegyítenénk

A Disney-figurák jól mutatnak a hollywoodi filmek jeleneteiben is

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

"Kásler Miklósnak szeretném ajánlani a 10 című előadásunkat, mert az a tízparancsolatról szól", mondja Sodró Eliza.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A BBC összeállította minden idők legnagyobb hatású angol nyelvű regényeinek 100-as listáját. Cikksorozatunk hetedik részében a tíz legjobb ifjúsági regényt mutatjuk be.

most pörög

A műkincsrablók bevallották, hogyan lopták el Gustav Klimt festményét

Két férfi bevallotta, hogy ellopta egy olasz galériából, majd később visszavitte oda Gustav Klimt Bildnis einer Frau (Egy hölgy arcképe) című festményét.

Kirúgták a 168 Óra munkatársát, aki főnökei tudta nélkül hozott le egy cikket

A 168 Óra megszüntette annak az újságírójának a munkaviszonyát, aki a lap vezetésének engedélye nélkül az online felületükön közzétette a Kivették Adrienn petevezetékét a miskolci kórházban, de ezt csak három évvel később, mástól tudta meg című cikket.

Rubint Réka két posztban is megpróbálta védelmébe venni Schobert Norbit

A fitneszguru felesége, Rubint Réka két posztban reagált az őket ért vádakra.

Adam Sandler “adamsandleresen” reagált arra, hogy mellőzték az Oscar-jelöltek közül

Adam Sandler a Csiszolatlan gyémánt című filmbeli alakítását nem méltatta az Akadémia.

Hollywoodi sztárok, akiket azonos nemű szülők neveltek fel

10 olyan sztárt mutatunk be, akiknek a szülei azonosneműek!

ez is érdekeltéged
<3