Nézem Fotó Fellini Rómája adta a kezdőlökést a paparazzo fotók kibontakozásának

Fellini Rómája adta a kezdőlökést a paparazzo fotók kibontakozásának

Promóció

Honnan ered a paparazzo szó? Mindenütt használják a világban, de szinte senki nem tudja, honnan is származik. Talán nem is nagyon gondolunk bele. Egy biztos, Federico Fellininek ehhez is köze van. Egy most nyílt olasz kiállítás visszamegy egészen Rómáig, hogy kiderítse ennek a szónak és misztikus szakmának a gyökerét.

Promóció
- Advertisement -

Annyit lehet tudni, hogy a paparazzo szót először Federico Fellini Édes élet című filmjében használták először. A filmben Marcello Mastroianni egy kiábrándult riportert alakít, aki egy pletykalapnak keres éjszakánként újabb és újabb témát. Ebben segít neki partnere, Paparazzo, a fotós. Ott terem mindenhol, a leglehetetlenebb helyzetekben készít képeket.

Mindenhol ott voltak, ahol a sztárok / Fotó: Media History and Development

Az 1950-es években egy csapat fotós kezdte megcélozni a filmsztárokat Róma utcáin (Tazio Secchiaroli, Marcello Geppetti, Elio Sori, Lino Nanni, Ezio Vitale). Elképesztően keményen dolgoztak, hogy a legjobb informális képeket készítsék el olyan sztárokról, mint Ava Gardner, Michelangelo Antonioni vagy Sophia Loren. De köztük van Brigitte Bardot vagy Audrey Hepburn is hétköznapi élethelyzetekben. Az Édes élet azért ábrázolja olyan élethűen a fotósokat, mert Fellini maga is gyakran célpontjuk volt. Sőt, egyiküket, a „paparazzok királyának” nevezett Felice Quintot jól ismerte, és fel is ajánlotta neki Paparazzo szerepét, de ő végül lemondta.

Anita Ekberget egész éjjel követte a paparazzo / Fotó: AnOther

1960-ban fikció és valóság összeütközésbe került, amikor a film főszereplőjét, Anita Ekberget elkezdte üldözni egy fotós, egészen a házáig követte a színésznőt. Végül Ekberg egy íjjal kézfejen lőtte, ami önmagában főcím lett. Idővel megjelentek ezek a titokzatos és botrányos képek a címlapokon. Az üldözés önmagában többé nem volt elég, kellett valami sztori. A lesifotósok egyre agresszívebbek lettek, hogy elkapják a tökéletes pillanatokat.

Valaki megpróbálta ellopni Sia pucérkodós képeit, úgyhogy Sia inkább maga posztolta ki őket / ContextUs

Mikor Sia felfedezte a weboldalt, ami egy tök régi lesifotót akart eladni meztelen mivoltáról, inkább fogta és önmaga posztolta ki azt. A felismerhetetlenné pixelezett fotót egy paparazzi ügynökség, a FameFlyNet lőtte, ahogy az a vízjelen is látszik.

A kiállítás tartalmazza Ellen von Unweth ál-paparazzo képeit, amelyeket 2003-ban készített a Q magazinnak. A képeken szerepel a mérges David Bowie vagy a meglepődött Kate Moss. De jó példa Alison Jackson, aki hamis fotókon mutatja be Marilyn Monroe-t vagy Diana hercegnőt. Sajnos a hamis hírek korában ez a fajta képi manipuláció már nem kizárólag a művészi kifejezésmódban rejlik, a hiteles képeket helyettesítik. Azonban ezek a képek hűen tükrözik, hogy a tiltott dolgokért még mindig rajonganak az emberek.

Nézd meg a képeket itt.

Promóció
ForrásAnOther
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3