A klímaszorongás után újabb szavakkal bővül a szókincsünk: klímaerőszak. Ez ellen tüntettek az Extinction Rebelion aktivistái nőnapon.

A „klímaerőszak” ellen tüntettek

Vasárnap, március 8-án, a nemzetközi nőnap alkalmából az Extinction Rebellion 31 aktivistája félmeztelenre vetkőzve, mellkasukra írt szlogenekkel, mint „klímaerőszak” vagy „klímagyilkosok” és „klímazaklatók”, eltorlaszolta a Waterloo Bridge-et Londonban, írja a Dazed.

Extinction Rebellion London Tuntetes Nonap
/ Fotó: Tomm Morton / Xrebellionuk

Az Extinction Rebellion csatlakozik és támogatja a női mozgalmakat világszerte. Ahogy egyre közeledünk a klíma- és ökológiai katasztrófa felé, a nők fogják aránytalanul súlyos mértékben elszenvedni a következményeket – olvasható az ER által kiadott közleményben.

Dizájnermaszkokban a tiszta levegőért: neves brit művészek tervezték az Extinction Rebellion tüntetésére a maszkokat

Február 20-án a londoni Természettudományi Múzeumban tiltakoztak az Extinction Rebellion aktivistái az Egyesült Királyságban mért katasztrofális légszennyezettségi mutatók miatt, írja a . Az erőszakmentes, ámde nagyon látványos és figyelemfelkeltő megmozdulásokat szervező aktivista csoport legújabb akcióját a londoni Természettudományi Múzeumba szervezték. Pici gyerekek szüleikkel, de az unokájuk jövőjéért magukat felelősnek érző nyugdíjasok is a földre vetették magukat húsz percre.

Az aktivista csoport elmagyarázta, hogy a félmeztelenre vetkőzés azt jelképezi, hogy a nők mennyire kiszolgáltatottak a klímavészhelyzet alatt. A Természetvédelmi Világszövetség egyik friss, 2020 januári tanulmányára hivatkoznak, amely kimutatta, hogy összefüggés található a klímakatasztrófa, a környezet pusztulása és a nők ellen elkövetett erőszak között.

A tanulmány kimutatta, hogy az erdők kipusztítása és a termőföld kimerülése azt jelenti, hogy a nőknek messzebbre kell utazniuk ahhoz, hogy összegyűjtsék a mindennapi megélhetésükhöz szükséges dolgokat, mint például tűzifa. Ezáltal jobban ki vannak téve az erőszakos cselekményeknek és emberrablásnak, magyarázza a csoport a honlapján. Az ENSZ adatai szerint a klímaváltozásnak leginkább kitett személyek 80%-ban nők.

A világot fenyegető legnagyobb veszélyek mind a klímaváltozáshoz kapcsolódnak

Ha esetleg újabb emlékeztetőre lenne szükségünk ahhoz, hogy tudjuk, a bolygónk a teljes összeomlás felé halad, a Világgazdasági Fórum éves jelentése figyelmeztet rá: 15 éves történetében most először az első öt legnagyobb veszély, amely az emberiséget fenyegeti, mind a klímavészhelyzethez kapcsolódik.

A Waterloo Bridge-et, a tüntetés helyszínét a nők hídjaként is emlegetik, mert főleg nők építették meg a második világháború alatt. Az élőlánccal elállták az utat a hídra, és közben azt az üzenetet terjesztették, hogy a klímaváltozás genderkérdés is.

Nőnapi tüntetések világszerte

UK: Topless climate activists block London bridge with human chain on IWD *EXPLICIT*

Subscribe to our channel! rupt.ly/subscribe Topless female climate protesters formed a human chain across London’s Waterloo Bridge as part of Extinction Rebe…

Vasárnap másutt is ellepték a nők jogaiért tüntetők az utcákat. A törökországi tüntetők ellen  könnygázt vetett be a rendőrség, a chilei Santiagóban az abortuszjogokért tüntetők is összecsaptak a rendőrséggel. Mexikóban a nők ellen elkövetett gyilkosságok ellen álltak ki, amelyek száma a jelentések szerint az elmúlt öt évben megduplázódott.

A nők elnyomását kritizálta Cynthia Nixon, a Szex és New York sztárja

Cynthia Nixon a magyar olvasók számára a Szex és New York című kultikus tévésorozatból lehet ismerős. Itt Miranda Hobbes szerepét formálta meg, de a Gyilkos sorok ban is feltűnt. A színészkedés mellett közügyekkel is aktívan foglalkozik. Magát politikai szempontból demokratikus szocialistaként határozta meg, amikor New York kormányzóságáért indult.

Budapesten a Hősök terén is volt tüntetés, szintén a nők elleni erőszak és az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáért, számos ismert fellépővel. Karácsony Gergely főpolgármester is felszólalt az eseményen, és a családon belüli erőszak áldozatainak védett lakásprogramot ígért.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet