A klímaszorongás után újabb szavakkal bővül a szókincsünk: klímaerőszak. Ez ellen tüntettek az Extinction Rebelion aktivistái nőnapon.

A „klímaerőszak” ellen tüntettek

Vasárnap, március 8-án, a nemzetközi nőnap alkalmából az Extinction Rebellion 31 aktivistája félmeztelenre vetkőzve, mellkasukra írt szlogenekkel, mint „klímaerőszak” vagy „klímagyilkosok” és „klímazaklatók”, eltorlaszolta a Waterloo Bridge-et Londonban, írja a Dazed.

Extinction Rebellion London Tuntetes Nonap
/ Fotó: Tomm Morton / Xrebellionuk

Az Extinction Rebellion csatlakozik és támogatja a női mozgalmakat világszerte. Ahogy egyre közeledünk a klíma- és ökológiai katasztrófa felé, a nők fogják aránytalanul súlyos mértékben elszenvedni a következményeket – olvasható az ER által kiadott közleményben.

Dizájnermaszkokban a tiszta levegőért: neves brit művészek tervezték az Extinction Rebellion tüntetésére a maszkokat

Február 20-án a londoni Természettudományi Múzeumban tiltakoztak az Extinction Rebellion aktivistái az Egyesült Királyságban mért katasztrofális légszennyezettségi mutatók miatt, írja a . Az erőszakmentes, ámde nagyon látványos és figyelemfelkeltő megmozdulásokat szervező aktivista csoport legújabb akcióját a londoni Természettudományi Múzeumba szervezték. Pici gyerekek szüleikkel, de az unokájuk jövőjéért magukat felelősnek érző nyugdíjasok is a földre vetették magukat húsz percre.

Az aktivista csoport elmagyarázta, hogy a félmeztelenre vetkőzés azt jelképezi, hogy a nők mennyire kiszolgáltatottak a klímavészhelyzet alatt. A Természetvédelmi Világszövetség egyik friss, 2020 januári tanulmányára hivatkoznak, amely kimutatta, hogy összefüggés található a klímakatasztrófa, a környezet pusztulása és a nők ellen elkövetett erőszak között.

A tanulmány kimutatta, hogy az erdők kipusztítása és a termőföld kimerülése azt jelenti, hogy a nőknek messzebbre kell utazniuk ahhoz, hogy összegyűjtsék a mindennapi megélhetésükhöz szükséges dolgokat, mint például tűzifa. Ezáltal jobban ki vannak téve az erőszakos cselekményeknek és emberrablásnak, magyarázza a csoport a honlapján. Az ENSZ adatai szerint a klímaváltozásnak leginkább kitett személyek 80%-ban nők.

A világot fenyegető legnagyobb veszélyek mind a klímaváltozáshoz kapcsolódnak

Ha esetleg újabb emlékeztetőre lenne szükségünk ahhoz, hogy tudjuk, a bolygónk a teljes összeomlás felé halad, a Világgazdasági Fórum éves jelentése figyelmeztet rá: 15 éves történetében most először az első öt legnagyobb veszély, amely az emberiséget fenyegeti, mind a klímavészhelyzethez kapcsolódik.

A Waterloo Bridge-et, a tüntetés helyszínét a nők hídjaként is emlegetik, mert főleg nők építették meg a második világháború alatt. Az élőlánccal elállták az utat a hídra, és közben azt az üzenetet terjesztették, hogy a klímaváltozás genderkérdés is.

Nőnapi tüntetések világszerte

UK: Topless climate activists block London bridge with human chain on IWD *EXPLICIT*

Subscribe to our channel! rupt.ly/subscribe Topless female climate protesters formed a human chain across London’s Waterloo Bridge as part of Extinction Rebe…

Vasárnap másutt is ellepték a nők jogaiért tüntetők az utcákat. A törökországi tüntetők ellen  könnygázt vetett be a rendőrség, a chilei Santiagóban az abortuszjogokért tüntetők is összecsaptak a rendőrséggel. Mexikóban a nők ellen elkövetett gyilkosságok ellen álltak ki, amelyek száma a jelentések szerint az elmúlt öt évben megduplázódott.

A nők elnyomását kritizálta Cynthia Nixon, a Szex és New York sztárja

Cynthia Nixon a magyar olvasók számára a Szex és New York című kultikus tévésorozatból lehet ismerős. Itt Miranda Hobbes szerepét formálta meg, de a Gyilkos sorok ban is feltűnt. A színészkedés mellett közügyekkel is aktívan foglalkozik. Magát politikai szempontból demokratikus szocialistaként határozta meg, amikor New York kormányzóságáért indult.

Budapesten a Hősök terén is volt tüntetés, szintén a nők elleni erőszak és az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáért, számos ismert fellépővel. Karácsony Gergely főpolgármester is felszólalt az eseményen, és a családon belüli erőszak áldozatainak védett lakásprogramot ígért.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.