Március 31-én az V. kerület az irodalmat ünnepelte. Az esemény este 19 órától fél 11-ig tartott, a látogatók 22 helyszínen hallgathattak más-más írók műveiből felolvasásokat – nem pusztán hazaiakat. Még művészibbé az estét a felolvasók, vagyis Katona József Színház színészei tették. Minden helyszínen félóránként ismétlődtek a szövegek, így több esélyt adtak a szépirodalomra vágyó füleknek.

Ezen az éjszakán nemcsak különféle kultúrák irodalmi életébe volt lehetőség belekóstolni. Titkos és zárt, mégis nevezetes budapesti helyszíneket lehetett felfedezni.  Az idő szűke miatt átlagban 3-5 előadásra tudtak bejutni a látogatók.

Személy szerint három előadást csíptem el. Az Erzsébet híd alatti Kábelkamra izgalmas teret adott Totth Benedek Holtverseny című szövegéhez. Nemcsak a hidat rögzítő kábelrendszer miatt volt érdekes ez a helyszín. A felolvasó maga az író volt. Totth szerényen mentegetőzött, hogy bár ő nem színész, és nem tud olyan jól felolvasni, de reméli, hogy a tartalom és az élmény majd kipótolja az előadás hiányzó részeit.

Fotó: Csabai Niki
/ Fotó: Csabai Niki

Következőnek a Kábelkamrához közel eső Piarista Gimnázium kápolnájában folytattuk az estét. A szlovák Pavol Rankov regényéből hallhatott a közönség egy részletet. A kápolnában egy kisasztalnál ülve Haumann Péter köszöntötte a bevonuló tömeget. A kápolna monumentalitása és tiszta levegője idomult Az idő távlatából a sejtelmes szövegrészletéhez.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem is baj, ha nem szájbarágós, hagy lebegjen egy kicsit.[/perfectpullquote]

– kommentálta Haumann a felolvasást.

Legutoljára a Petőfi Irodalmi Múzeum Tükörtermébe jutottunk be, ahol Kulka János olvasott fel egy spanyol író regényéből. A tükörterem a végtelenség illúzióját keltette, ideális helyszín volt a Zafón-szöveghez. A különleges hangulatú A szél árnyéka kizökkentette a hallgatókat a rohanásból, elmélyülhettek a szépen ívelő szöveg kincseiben.

Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum
/ Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

Az este folyamán mindegyik állomásnak meg volt az egyedi jellegzetessége: a közönség részt vehetett egy sorsoláson, melyet a program végén ejtettek meg a Katona József Színházban. A zárórendezvény a Sziniszlem volt, amelyen színészek hiphop-, rap-, illetve reggae-számokat adtak elő slam-poetry szövegekkel.

Ezen az éjszakán a belváros levegője rengeteg alkotó gondolatától rezgett meg. A színészek egyszerre olvastak fel, csak máshol. Az Irodalom éjszakája ebben a pár órában megmozgatta az olvasókat, és életre keltette a leírt szavakat.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.