A még 1985-ben felállított Felszabadulás-emlékmű ma már kiállítóként funkcionál, ugyanis a rendszerváltás után átépítették. Az ok egyszerű: túl nagy volt.

Monumentális Felszabadulás-emlékmű nem csak Szombathelyen található, hanem Vasváron is, írja az Index. A rendszerváltás előtt, még 1985-ben állították fel. Azonban abban az időben már nem volt virágkora ezen emlékműknek.

Felszabadulás Emlékmű Vas Megye
Felszabadulás-Emlékmű A Rendszerváltás Előtt / Fotó: Köztérkép

Ennek ellenére az elvtársak úgy érezték, ennek most jött el az ideje. Egy jókora domb tetején áll, és bár a nagy része fából készült, valamint nem is olyan magas, mint megyeszékhelyen álló társa, azért eléggé uralja a várost.

Felszabadulás Emlékmű Vas Megye Kilátó
Felszabadulás-Emlékmű Kilátóként / Fotó: Bődey János / Index

Méretét jól jelzi, hogy a rendszerváltás után kilátóvá alakították. Ma is akként működik, meg is látogattuk vasi túránk alkalmával.

Fekete Lyuk – A budapesti underground menedék a rendszerváltás idején

A ’80-as évek végétől a ’90-es évek elejéig az avantgárd és az underground kultúra magyar bölcsőjeként vált híressé a Fekete Lyuk. A tiltott és tűrt zenekarokat, művészeket fogta össze a szórakozóhely. Ennek a kultikus helynek állít méltó emléket a Fekete Lyuk – A pokol tornáca című kiállítás. art week

Nem hiszem, hogy futott be hasonló karriert emlékmű Magyarországon. Akit érdekel, itt talál róla további infókat, képeket.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet