Egyre több magyar Instagram- és Facebook-oldalt törnek fel – Így védekezhetsz ellene

Ismét egyre több közösségi oldalon létrehozott profilt törnek fel a csalók és lopják el a fiókokat. De hogyan védekezhetünk ellene?

Bosszantó tud lenni, ha feltörték az Instagram- vagy a Facebook-fiókod

A napokban ismét több felhasználó Instagaram-fiókját törték fel, vasárnap például a Burger King Magyarországét. A cég több csatornán, a Facebookon, köremailben is jelezte a felhasználóknak, hogy nem ők kezelik a fiókot.

instagram facebook feltort fiok
Egyre több magyar Instagram- és Facebook-fiókot törnek fel / Fotó: Pixabay

Korábban Kajdi Cyla Csaba modellügynök, Tápai Szabina kézilabdázó és Kiss Ramóna színész-műsorvezető Instagram-fiókját is feltörték, majd ellopták. Néhány napja Simon Márton költő is áldozatul esett a csalóknak, az 5mondatok nevű Instagram-oldalát már nem is hozza ki a keresőben a platform. Kiss Ramóna például 160 ezres követőtábort veszített el egyik pillanatról a másikra.

De nem csak az Instagram, a Facebook felhasználói is veszélyben vannak, érdemes tehát alaposan utánanézni, mit tehetsz saját védelmed érdekében.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy veled ez ne forduljon elő?

Ha magánemberként történik meg velünk, az is elég bosszantó tud lenni, ám ha valaki üzletét, vállalkozását hirdeti a közösségi oldalak valamelyikén, akkor egy ilyen műveletből komolya anyagi hátrányai s származhatnak. A mobileszközökhöz kapcsolódó kiberkockázatok olyan problémát jelentenek, amellyel minden felhasználónak tisztában kéne lennie. 

Az e-mailes csalások, a közösségi médiafelületeken folytatott adathalászat és a játékplatformokon elkövetett jelszólopás csak néhány példa a digitális felhasználókra leselkedő online fenyegetések közül, és a fiatalok sajnos sokszor nem rendelkeznek elegendő élettapasztalattal ahhoz, hogy felismerjék ezeket a fenyegetéseket.

Nézzük, hogyan tehetünk ellene, hogy feltörjék az Instagram- vagy a Facebook-fiókunk!

Egy erős jelszó

Egy nemrég publikált felmérés szerint a világon a leggyakoribb jelszó az 123456. Ez a lehető legrosszabb ötlet! De ugyanígy érdemes elkerülni az azonos számjegyeket vagy betűket is, ahogy a password és a jelszó szavakat is. Egy jól kiválasztott jelszóval azonban sokat tehetünk azért, hogy adatainkat, fiókunkat, ismerőseinket biztonságban tudjuk.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A szakértők szerint érdemes minimum 8 karakterből álló jelszót választani, amiben vannak kis és nagybetűk, számok és esetleg még írásjelek is, például pont, vessző, pontos vessző vagy felkiáltójel.

Ha semmi ötleted nincs, akkor jelszógenerátor oldalak segíthetnek ebben. És ha megvan a tökéletes kombináció, akkor sem szabad hátradőlni! Időről időre meg kell változtatni a belépési kódot, legalább évente egyszer vagy kétszer. 

Kétlépcsős hitelesítés

Persze magának a platformnak is érdeke, hogy biztonságban legyél, és nem rendüljön meg a bizalmad a szolgáltatóban. Éppen ezért ők is mindent elkövetnek annak érdekében, hogy elégedett legyél – érdemes tehát maximálisan kihasználni az általuk biztosított lehetőségeket.

A kétfaktoros hitelesítés egy biztonsági funkció, amely a jelszavaddal együtt védi a fiókodat.

Ha beállítod a kétfaktoros hitelesítést, a rendszer a bejelentkezési kísérlet megerősítéséhez egy külön bejelentkezési kód megadását kéri tőled minden alkalommal, amikor valaki olyan böngészőből vagy mobileszközről próbálja elérni a Facebook vagy az Instagramot, amelyet nem tudnak azonosítani.

Ez általában egy SMS-kódot jelent, de akár QR-kóddal is működhet, az még egyszerűbb. Emellett értesítéseket is kérhetsz arról, ha valaki olyan böngészőből vagy mobileszközről próbál meg bejelentkezni, amelyet nem tudunk azonosítani.

Győződj meg róla, hogy legalább az e-mail fiókod biztonságos

Az e-mail egy kicsit talán olyan az online világban, mint egy átjáró a fiókokjaidhoz – ha valaki ahhoz hozzáfér, akkor szinte bárhová könnyen bejuthat. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy biztonságos jelszóval védd legalább azt. Győződj meg róla, hogy megfelelő a jelszavad, és ha már régen módosítottad, akkor frissítsd mihamarabb.

A 10+1 legjobb könyv a közösségi médiáról

Ha valaki könyvet ír egy témában, akkor feltétlenül érdemes meghallgatni, a saját alkotásán kívül mik azok a meghatározó írások, amelyeket érdemesnek tart elolvasni. Matthew Sperling, a Viral című regény szerzője a közösségi média történetéről és hatásmechanizmusáról szóló szépirodalmi és ismeretterjesztő köteteket ajánl.

Tovább olvasom »
Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A legtöbb e-mail szolgáltató rendelkezik olyan rendszerrel, amely megakadályozza a nem kívánatos bejelentkezési kísérleteket, és ezek magyar nyelven is hozzáférhetőek.

A gyanús harmadik fél

Az Instagram egyik legfrissebb biztonsági tippje, hogy vonjuk meg a hozzáférést minden “gyanús, harmadik féltől származó alkalmazástól.” 

Ez jelent minden olyan weboldalt vagy alkalmazást, amely nem tartja be az platform közösségi irányelveit, felhasználási feltételeit.

Harmadik féltől származó alkalmazások kezeléséhez nyissa meg Instagram-profilját asztali számítógépén, kattintson a beállítások gombra, majd kattintson az “Alkalmazások és webhelyek” elemre. Itt találsz egy listát azokról az alkalmazásokról, amelyeket felhatalmaztál a profilodhoz és a fiókadatokhoz való hozzáférésre.

feltort instagram fiok alkalmazasok es webhelyek
"Alkalmazások és webhelyek" felület az Instagram-oldalunkon

Ha valami furcsát észlelsz, a Hozzáférés visszavonása gombra kattintva egyszerűen visszavonhatod az engedélyt.

Extra tippek

Bár a fenti tippeknek elegendőknek kell lenniük a fiók biztonságának megőrzéséhez, néhány extrával még jobban bebiztosíthatod magad.

  • Az első az, hogy ne felejts el kijelentkezni közösségi oldalaidról, amikor megosztott számítógépet vagy telefont használsz.
  • A második az, hogy soha ne add meg a jelszavát ismeretlennek – ez eléggé nyilvánvaló, de az egyik leggyakoribb módja annak, hogy a hackerek hozzáférést kapjanak az emberek fiókjához. Ők az adathalászok. A hackerek gyakran e-mailt küldenek, amely egy hamis, de az eredetire nagyon hasonlító bejelentkezési oldalra mutató linket tartalmaz. Amikor bejelentkezel az e-mail címeddel és jelszavaddal, ők egyből megkapják az adataidat. Ennek elkerülése érdekében mindig ellenőrizd a kapott e-mailek jogszerűségét.
  • Legyen vírusirtó a telefonodon is!
  • Ha nyilvános helyen vagy, mondjuk egy kávézóban vagy egy bevásárlóközpontban, a nyilvános wifi helyett, ha lehetőséged van rá, hsználd inkább saját mobilnetedet.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból