Nézem Film Sztárrendezők méltatják Tarr Béla rendezőt a Sátántangó új előzetesében

Sztárrendezők méltatják Tarr Béla rendezőt a Sátántangó új előzetesében

Promóció

Huszonöt évvel a bemutatása után az idei Berlinalén felújítva mutatták be Tarr Béla hét és fél órás, Sátántangó című remekművét. Szeptember 29-én, vasárnap, az 57. New York-i Filmfesztiválon is levetítenek. A New York-i vetítés elé a film új előzetest is kapott.

Promóció
- Advertisement -

A Krasznahorkai László regénye (1985) alapján készült Sátántangó előzetesének képsorait többek között Martin Scorsese, Gus Van Sant, Jim Jarmusch, a New York Times, a The Guardian és Susan Sontag méltatásai kísérik, írka az Indiewire.

Tarr Béla, a Sátántangó rendezője / Fotó: Wikimedia

Sőt, Sontag állítólag évente egyszer megnézte a monumentális eposzt, amit világszerte a legfontosabb filmek között tartanak számon. A Sátántangó digitális felújítását 4K felbontásban a Los Angeles-i Arbelos forgalmazó, filmrestauráló cég és a Filmalap igazgatóságaként működő Magyar Filmlabor készítette.

Felújították Tarr Béla és Krasznahorkai klasszikusát, a Sátántangót

A Cirko-Gejzír a Lőrinc pap téren nyílt meg 25 évvel ezelőtt. Alapítói civilek voltak, akik elsősorban emberi jogi témájú, érzékenyítő, illetve fontos szerzői filmeket akartak megmutatni a budapesti közönségnek. A mozi azóta elköltözött: most már az V. kerületi Balassi Bálint utcában található. Három teremben vetít minőségi művészfilmeket, művészi igényű vígjátékokat és romantikus filmeket, dokumentumfilmeket, valamint fesztiváldíjas alkotásokat.

A felújított Sátántangó a berlini világpremier alkalmával elnyerte a Caligari-díjat és az ökumenikus zsűri díját. Később, augusztusban a szintén 25 éves szarajevói filmfesztiválon is bemutatták.

Tarr Bélát és a Testről és lélekről operatőrét, Herbai Mátét is az Amerikai Filmakadémia tagjai között

Tarr Bélát rendezőként is, íróként is meghívták. Herbai Mátét, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Arany Medve-díjas és Oscar-díjra jelölt filmjének operatőrét, a Camerimage nemzetközi filmoperatőr-fesztivál fődíjasát az operatőr szekció hívta meg. Az Oscar-díjakról is döntő testület korábbi ígéretéhez híven igen széles körből választotta ki új tagjait, akik közül a legfiatalabb 14, a legidősebb 86 éves.

A Krasznahorkai László-féle Tarr Béla-, fekete-fehér alkotás 35 mm-es kópiáját rangos gyűjteményekben őrzik, köztük a New York-i MOMA-ban, a Belga Királyi Filmarchívumban és a Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive-ban. A felújított Sátántangót hamarosan az amerikai mozik is műsorra tűzik és Blu-ray lemezen is megjelenik majd.

Krasznahorkai László utoljára lépett fel Magyarországon – Tudósítás / ContextUs

A beszélgetés elején Valuska László világossá tette, hogy az est központi témája Krasznahorkai és az általa meglátogatott, a hozzá közel álló városokhoz fűződő viszonya lesz. Az író mindenekelőtt a szülővárosát, Gyulát hozta fel: saját bevallása szerint már kisgyerekkorától kezdve úgy érezte, minél hamarabb el kell hagynia azt.

Az 57. New York-i Filmfesztivált szeptember 27-től október 13-ig tart, Tarr Béla filmjét pedig angol felirattal, két szünettel vetítik le.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3