Feminista aktivisták megelégelték, hogy az utcák férfiakról vannak elnevezve: női példaképekre cserélték őket

Hollandia legnagyobb városaiban az utcák 88%-át férfiakról nevezték el. Ebből lett elege egy feminista csoportnak, melynek tagjai nem hivatalos átnevezési akcióba fogtak: női pop sztárok, úttörő matematikusok, írók és forradalmárok előtt tisztelegve cserélték le az utcanév-táblákat.

A De Bovengrondse holland csoport projektje 11 város 43 utcáját érintette. A női példaképekről elnevezett kék-fehér táblácskákat az eredetik alá akasztották fel, hogy kiemeljék a változást.

Bregje Hofstede, alapító aktivista elmesélte a Dazednek, hogy 12 nőt választottak ki, akik azon utcanevek 12%-át reprezentálják az olyan nagyvárosokban, mint  Amszterdam, Utrecht és Groningen, amelyeket nőkről neveztek el.

Így született meg a Beyoncé Boulevard, de vannak utcanevek, amelyek May Wollstonecraft, filozófus és író vagy Ada Lovelace brit matematikus előtt tisztelegnek (Lovelace alkotta meg az első algoritmust). A névadók között szerepel a dél-afrikai emberi jogi aktivista, Tania Leon, az első nő, akit beválasztottak a holland parlamentbe és Judith Leyster 17. századi festő is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Arra akarjuk felhívni a figyelmet, az utcanevek példáján keresztül, hogy a nők által elért eredményeket gyakran alulértékelik vagy azok láthatatlanok   [/perfectpullquote]

– magyarázza Hofstede.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból