Olvasom Melltartót égetnek, világuralomra törnek, gyűlölik a szexet és a...

Melltartót égetnek, világuralomra törnek, gyűlölik a szexet és a férfiakat

Promóció

Az A feministák nem járnak rózsaszínben – és egyéb hazugságok című kötetben 40 sztereotípiáról esik szó, mely a feministákat környékezi meg. Kalapos Éva Veronika, Csapody Kinga, Rácz Zsuzsa, Kemény Zsófi és D. Tóth Kriszta egy rövid beszélgetésen ismertette a könyvet.

Promóció

Ha feministákra gondolunk, a legtöbbünk előtt valószínűleg transzparensekkel protestáló agresszív nők jelennek meg. A bulvárt olvasva – főként manapság Jennifer Lawrence megszólalásait pedig nem is feltétlenül hisszük azt el, hogy jogos ez a képzet.

Csapody Kinga, a Menő Könyvek főszerkesztője olyan kötetet szeretett volna, ami úgy járja körül a témát, hogy az a tizenévesektől az idősebbekig mindenki számára érthető.

Elmondása szerint fiatal vloggerlányok is olvasták a kötetbe szerkesztett írásokat, és alaposan megváltozott a nézőpontjuk.

A moderátor és szerkesztőtárs, Kertész Edina úgy véli, a könyv amolyan kalauzként is funkcionál, hiszen többek között egy feminista Spotify-playlistet is tartalmaz.

Kertész Edina (k) szerint A feminista nem jár rózsaszínben többek között egy feminista Spotify-playlistet is tartalmaz / Fotó: Kiss Norbert / Margó Fesztivál

A felszín sosem nőies

A kötet létrejöttét D. Tóth Kriszta, a WMN főszerkesztőjének és a Menő Könyvek közös kérdőíve előzte meg. Ez 40 állítást tartalmaz, melyről a kitöltőnek kellett eldönteni, hogy szerinte igazak vagy hamisak. Minden kérdés egy-egy sztereotípia felől érdeklődik. DTK elárulta: a teszt nem reprezentatív, nincs tudományos alapja, leginkább csak egy provokatív médiahekk. A cél az volt, hogy a diskurzus állóvizét felkavarják, mert „borzasztó zavar van a fejekben.”

D. Tóth Kriszta A feminista nem jár rózsaszínben kérdőívéről: “A teszt nem reprezentatív, nincs tudományos alapja, leginkább csak egy provokatív médiahekk” / Fotó: Kiss Norbert / Margó Fesztivál

DTK személy szerint volt már egyszerre femináci és megélhetési feminista is – állítólag mindkét megszólítás nőtől származott. Úgy gondolja, hogy egy démonizált kifejezés lett a feminizmus, mert hangos. Az ő olvasatában a feminizmus a női-férfi egyenjogúságot jelenti leginkább. Azonban hozzáteszi, ő sem ért egyet az eszme minden mondatával.

Asszonyok, lányok élete

A beszélgetés többi tagja főként videókkal hívja fel a figyelmet a sztereotípiák meglétére, mint például Kemény Zsófi „Sophie Hard” Piaci rés című, ami rapszámokat tartalmaz.

Az ötletet egy komment ihlette, melyben azt írták, hogy a rap férfias műfaj, a nőknek nem kellene űzni.

Zsófi szókimondó stílusa a dalokon foglalkozik többek között a Krisztus előtti női megítéléssel és az anorexiával. Elmondása szerint a vele egyidős fiúkat elűzi a szövegeivel, bár már egyre inkább a mások reakciójára kíváncsi.

Sophie Hard – HORROR

Szöveg: Kemény Zsófi (https://www.facebook.com/kemenyzsofiofficial/) Zene: Konsiczky Dávid Felvétel: Cs. Szabó Zoltán Videó: Dékány László, Konsiczky Dávid iTunes …

Kalapos Éva Veronika a kislányozásról és a hozzátartozó „simításról” és a káromkodásról készített videót. Néha szeret káromkodni, de ez nem férfi privilégium – márpedig ezt sokszor szóvá tették neki. Hozzáteszi, a túlzott káromkodást egyformán zavaró mindkét nemtől. Egy kedves barátja pedig egyszer jószándékúan megkérdezte: „egy 10-es skálán mennyire vagy feminista?”.

Kertész Edinában itt felmerült a kérdés: lehet-e a feminizmussal pasizni?

Meglepődnek, hogy szellemi partner vagyok, de ez nem a feminizmustól függ

– válaszolta meg Kemény Zsófi. Kalapos Éva Veronikára pedig egy randi után rákerestek a Google-ön, a WMN-re írt cikkei pedig kiverték a biztosítékot.

Az egyenjogúság sosem nemi kérdés

Kalapos Éva itt más irányba vitte el a diskurzust: korábban azt vette észre, hogy a fiúk kiskamasz kortól romlanak el, mikor még „benézhetnek úgy egy női hálószobába, hogy nem fulladnak meg a körömlakkszagtól” és még nem zúdul rájuk a sok társadalmi megítélés. DTK itt gyorsan helyesbített: a fiúk és a lányok egyformán elromlanak serdülőkorban, a szüleiknek pedig ilyenkor oda kell figyelni. De ennél is továbbment: „nem is tudom, hogy ez egyáltalán elromlás-e, egyszerűen elkezdenek finomhangolódni”. Fontosnak tartja, hogy szülőként és emberként szolidárisak legyünk és figyelünk oda mások igazságára.

D. Tóth Kriszta: “Nem is tudom, hogy ez egyáltalán elromlás-e, egyszerűen elkezdenek finomhangolódni”tív médiahekk” / Fotó: Kiss Norbert / Margó Fesztivál

Erre reflektált Kertész Edina Rácz Zsuzsa videójával. Ebben arról beszél, mire tanítja a kislányait. Egyetértett az elhangzottakkal és kiegészítette: nagyon rossz a szociológiai helyzet, főleg Magyarországon, ahol hivatalosan nem létezik gender, és a nő csak addig a 9 hónapig érték, amíg „egy másik életet hord a szíve alatt”. A szociológia alátámasztja, hogy egy férfiak uralta társadalomban élünk.

Kevesebbet keresünk ugyanolyan tudással és ugyanabban a pozícióban, ezáltal sok kevesebbszer érvényesül az érdekünk.

Kevés a női képviselő a Parlamentben és egyiknek sincs hatalma. Az ilyen társadalomban a nők egymással rivalizálnak, hogy előrébb juthassanak, nem fognak össze. És a politika sem nevel erre senkit. Rácz Zsuzsa arra neveli lányait, hogy álljanak ki magukért és a társaikért.

https://contextus.hu/feminizmus-feminista-aktivizmus-egyenloseg-emberi-jogok/

Elmondása szerint Közép-Európában a nőknek kifejezetten nehéz hinni magukban, bevallása szerint neki sem könnyű. Rengeteg az elbizonytalanító tényező: kettős mércék uralkodnak és a nőknek többet kell bizonyítaniuk. Magyarországon a legnagyobb a diplomás nők száma Közép-Európában, mégis ezért küzdeniük kell.

A sztereotípiákról számokban

Az előadás végén a beszélgetőpartnerek számokban is beszéltek a 40 állításból álló kérdőívről. A „médiahekk” erősen sarkított, de létező állításokról áll. Nagyjából 1600-an töltötték ki.

Zsuzsa Rácz

Az egy feminista nem jár rózsaszínben c. könyv margójára a Margó fesztiválon, amely az évek során igazi könyvüneppé nőtte ki magát, ahogyan a képeken is látszik, a barokkos bunkerhangulatú…

Azzal a tézissel, hogy „a feministák nem hordanak melltartót, mert mindet elégették”, a válaszadók 80%-a értett egyet. 58%-uk gondolta, hogy a feministák nem hisznek a házasságban. Azonban meglepő módon csupán 41% gondolja őket karrieristáknak.

Annál többen, a kitöltők 69%-a szerint hánynak fittyet a természetre és nem vállalnak gyereket, valamint 67% szerint akarnak uralkodni a férfiak felett.

A kitöltők 76%-a úgy véli, a feministák azt akarják, hogy a férfiak nőiesedjenek; ugyanakkor 78%-ban gondolják azt, hogy leszbikusok. Több mint a fele, 70%-uk értettek egyet azzal, hogy egy férfi nem lehet feminista. Az egyik kiemelt állítással, miszerint a feminizmus értelmetlen, mert női egyenlőség van, mindössze 56%-ban értettek egyet.

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3