Ferenc pápa megfogadta, hogy Fernando Karadima atya pedofil bűnei soha nem ismétlődnek meg

Ferenc pápa szégyennek nevezte a chilei szexuális visszaéléseket. Esküt tett, hogy a Fernando Karadima atya által elkövetett bűncselekmények soha nem ismétlődnek meg. A pápa még a héten találkozni készül áldozatok újabb csoportjával.

Ferenc pápa csütörtökön bocsánatot kért a chilei szexuális visszaélések áldozataitól, és ígéretet tett arra, hogy a múltban elkövetett hibák nem fognak megismétlődni.

A pápa mély “szégyenének” adott hangot, amiért a katolikus egyház “nem figyelt oda és nem foglalkozott időben” azokkal a vádakkal, melyek szerint a chilei klérus tagjai gyerekeket molesztáltak.

Megfogadta, hogy több ilyen soha nem fog előfordulni. 

Chilében magas rangú egyházi személyeket vádoltak azzal, hogy eltussolták Fernando Karadima atya bűneit, akit a Vatikán bűnösnek talált kiskorúak molesztálásában.

Afp Getty 521623176
Ferenc Pápa Brazíliában / Fotó: Afp / Yasuyoshi Chiba / Getty Images

Az esetek még az 1980-as és 90-es években történtek. Akkoriban Karadima befolyásos pap volt, aki jó kapcsolatokat ápolt Chile gazdag társadalmi elitjével, ideértve Augusto Pinochet diktátor kormányát is.

A pápa csodálatát fejezte ki Karadima áldozatai iránt, akik annak ellenére kitartottak és nyilvánosságra hozták történetüket, hogy újra meg újra megpróbálták őket hitelteleníteni. 

Noha a Karadima elleni vádak csak 2010-ben láttak napvilágot, az ügy 2018-ban újra az érdeklődés középpontjába került, amikor a pápa belefogott az egyház múltbéli bűneinek feltárásába. Ferenc pápa nemrég személyesen találkozott 3 áldozattal, és további héttel fog a mai napon vagy vasárnap.

Nemrég beszámoltunk Wim Wenders pápáról készített dokumentumfilmjéről. A filmben Ferenc pápa zéró toleranciát hirdetett a pedofíliával szemben.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból