Ferenc pápa szégyennek nevezte a chilei szexuális visszaéléseket. Esküt tett, hogy a Fernando Karadima atya által elkövetett bűncselekmények soha nem ismétlődnek meg. A pápa még a héten találkozni készül áldozatok újabb csoportjával.

Ferenc pápa csütörtökön bocsánatot kért a chilei szexuális visszaélések áldozataitól, és ígéretet tett arra, hogy a múltban elkövetett hibák nem fognak megismétlődni.

A pápa mély “szégyenének” adott hangot, amiért a katolikus egyház “nem figyelt oda és nem foglalkozott időben” azokkal a vádakkal, melyek szerint a chilei klérus tagjai gyerekeket molesztáltak.

Megfogadta, hogy több ilyen soha nem fog előfordulni. 

Chilében magas rangú egyházi személyeket vádoltak azzal, hogy eltussolták Fernando Karadima atya bűneit, akit a Vatikán bűnösnek talált kiskorúak molesztálásában.

Afp Getty 521623176
Ferenc Pápa Brazíliában / Fotó: Afp / Yasuyoshi Chiba / Getty Images

Az esetek még az 1980-as és 90-es években történtek. Akkoriban Karadima befolyásos pap volt, aki jó kapcsolatokat ápolt Chile gazdag társadalmi elitjével, ideértve Augusto Pinochet diktátor kormányát is.

A pápa csodálatát fejezte ki Karadima áldozatai iránt, akik annak ellenére kitartottak és nyilvánosságra hozták történetüket, hogy újra meg újra megpróbálták őket hitelteleníteni. 

Noha a Karadima elleni vádak csak 2010-ben láttak napvilágot, az ügy 2018-ban újra az érdeklődés középpontjába került, amikor a pápa belefogott az egyház múltbéli bűneinek feltárásába. Ferenc pápa nemrég személyesen találkozott 3 áldozattal, és további héttel fog a mai napon vagy vasárnap.

Nemrég beszámoltunk Wim Wenders pápáról készített dokumentumfilmjéről. A filmben Ferenc pápa zéró toleranciát hirdetett a pedofíliával szemben.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.