Noha Ferenc pápa írországi látogatása hatalmas tömegeket fog vonzani, Írország már nem az a katolikus bástya, ami egykor volt, véli a Deutsche Welle szombati cikkében. Az egyházfői vizitet tiltakozó megmozdulások kísérik, amelyek II. János Pál pápa idejében elképzelhetetlenek lettek volna.

Tüntetések a pápa ellen

Ferenc pápa a Családi Világtalálkozóra érkezik Írországba. Közép-Dublin nagy részét kordonokkal zárták el, és 600.000 emberre számítanak a vasárnapi pápai misén a Phoenix Parkban, Európa legnagyobb városi parkjában.

A Családi Világtalálkozó már kedd óta zajlik. A pápai látogatást azonban beárnyékolják az amerikai Pennsylvania állambeli és persze az írországi egyházi zaklatási botrányok. 

Amikor II. János Pál pápa 1979-ben Írországba látogatott, az ország még rendíthetetlenül katolikus volt, fejtegeti a Deutsche Welle.

Akkor másfél millió ember tolongott a Phoenix Parkban, hogy részt vehessen a misén. 39 évvel ezelőtt szentségtörés lett volna a pápa látogatása ellen tüntetni.

Most viszont nagyon is vannak tüntetések. Mannix Flynn, dublini városi tanácsos például egy művészeti installációt emelt “segélyhívás” formájában a dublini szórakoztató negyedben, a Temple Barban. 9 fatábla részletezi azon gyerekek szenvedéseit, akiket papok erőszakoltak meg. Flynn maga is egyike volt ezeknek a gyermekeknek. Először 11 éves korában erőszakolták meg.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Nem imát vagy együttérzést akarunk. Azt akarjuk, hogy tartóztassák le ezeket az embereket, akik pedig eltussolták, legalább a bíróság előtt feleljenek   [/perfectpullquote]

– mondta a városi tanácsos.

Hogyan vált egy generáció alatt Írország konzervatívból liberálissá?

Az első, katolikus papok által elkövetett gyermekmolesztálási esetek a ’90-es években láttak napvilágot Írországban. Ezután egyre több, katolikus iskolákban, egyéb intézményekben és a gyerekek otthonaiban történt szexuális zaklatás vált ismertté.

Ferenc Pápa Viaszszobrát Viszik A National Wax Museum Plus-Ba / Fotó: Brian Lawless / Pa / Ap

Az ír közösség megdöbbent. Végül hátat fordítottak az egyháznak, miután egy vizsgálat feltárta, hogy az egyház vezető személyiségei megvédték ezeket a papokat, és más egyházmegyébe küldték őket, ahol aztán még nagyobb károkat okoztak. 2005 és 2011 között a templomba járók száma 20%-kal csökkent. Azóta a katolikus egyház elveszítette befolyását nem csak mint erkölcsi hatóság, hanem mint politikai erő is.

2015 májusában az egyház heves tiltakozása ellenére Írország lett a világ első olyan országa, amelyik népszavazással döntött az azonos neműek házasságának legalizálásáról.

Méghozzá elsöprő többséggel. S mindezt egy olyan országban, ahol egészen 1993-ig bűncselekmény volt a homoszexualitás.

Mindössze egyetlen generáció alatt változott tehát Írország mereven konzervatív országból egy szélsőségesen liberálissá. Az egyház ezt nyilván nehezen fogadja el: januárban például 5 azonos nemű pár fényképét távolították el a Családi Világtalálkozó brossúrájából.

2018 májusában pedig ledőlt a katolicizmus utolsó bástyája is: feloldották az abortusztilalmat, méghozzá kétharmados többséggel. A népszavazás után Kilmore püspöke, Leo O’Reilly úgy fogalmazott, hogy az írek most már pusztán “kulturális értelemben katolikusok, nem pedig vallási meggyőződésük szerinti katolikusok.” A püspök úgy véli, Írország “missziós terület” lett. És sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Ferenc pápa egy teljesen más országot fog itt találni, mint ahová 1979-ben II. János Pál pápa ellátogatott.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.