Ferenc pápa Írországba látogat – Nem lesz könnyű dolga

Noha Ferenc pápa írországi látogatása hatalmas tömegeket fog vonzani, Írország már nem az a katolikus bástya, ami egykor volt, véli a Deutsche Welle szombati cikkében. Az egyházfői vizitet tiltakozó megmozdulások kísérik, amelyek II. János Pál pápa idejében elképzelhetetlenek lettek volna.

Tüntetések a pápa ellen

Ferenc pápa a Családi Világtalálkozóra érkezik Írországba. Közép-Dublin nagy részét kordonokkal zárták el, és 600.000 emberre számítanak a vasárnapi pápai misén a Phoenix Parkban, Európa legnagyobb városi parkjában.

A Családi Világtalálkozó már kedd óta zajlik. A pápai látogatást azonban beárnyékolják az amerikai Pennsylvania állambeli és persze az írországi egyházi zaklatási botrányok. 

Amikor II. János Pál pápa 1979-ben Írországba látogatott, az ország még rendíthetetlenül katolikus volt, fejtegeti a Deutsche Welle.

Akkor másfél millió ember tolongott a Phoenix Parkban, hogy részt vehessen a misén. 39 évvel ezelőtt szentségtörés lett volna a pápa látogatása ellen tüntetni.

Most viszont nagyon is vannak tüntetések. Mannix Flynn, dublini városi tanácsos például egy művészeti installációt emelt “segélyhívás” formájában a dublini szórakoztató negyedben, a Temple Barban. 9 fatábla részletezi azon gyerekek szenvedéseit, akiket papok erőszakoltak meg. Flynn maga is egyike volt ezeknek a gyermekeknek. Először 11 éves korában erőszakolták meg.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Nem imát vagy együttérzést akarunk. Azt akarjuk, hogy tartóztassák le ezeket az embereket, akik pedig eltussolták, legalább a bíróság előtt feleljenek   [/perfectpullquote]

– mondta a városi tanácsos.

Hogyan vált egy generáció alatt Írország konzervatívból liberálissá?

Az első, katolikus papok által elkövetett gyermekmolesztálási esetek a ’90-es években láttak napvilágot Írországban. Ezután egyre több, katolikus iskolákban, egyéb intézményekben és a gyerekek otthonaiban történt szexuális zaklatás vált ismertté.

Ferenc Pápa Viaszszobrát Viszik A National Wax Museum Plus-Ba / Fotó: Brian Lawless / Pa / Ap

Az ír közösség megdöbbent. Végül hátat fordítottak az egyháznak, miután egy vizsgálat feltárta, hogy az egyház vezető személyiségei megvédték ezeket a papokat, és más egyházmegyébe küldték őket, ahol aztán még nagyobb károkat okoztak. 2005 és 2011 között a templomba járók száma 20%-kal csökkent. Azóta a katolikus egyház elveszítette befolyását nem csak mint erkölcsi hatóság, hanem mint politikai erő is.

2015 májusában az egyház heves tiltakozása ellenére Írország lett a világ első olyan országa, amelyik népszavazással döntött az azonos neműek házasságának legalizálásáról.

Méghozzá elsöprő többséggel. S mindezt egy olyan országban, ahol egészen 1993-ig bűncselekmény volt a homoszexualitás.

Mindössze egyetlen generáció alatt változott tehát Írország mereven konzervatív országból egy szélsőségesen liberálissá. Az egyház ezt nyilván nehezen fogadja el: januárban például 5 azonos nemű pár fényképét távolították el a Családi Világtalálkozó brossúrájából.

2018 májusában pedig ledőlt a katolicizmus utolsó bástyája is: feloldották az abortusztilalmat, méghozzá kétharmados többséggel. A népszavazás után Kilmore püspöke, Leo O’Reilly úgy fogalmazott, hogy az írek most már pusztán “kulturális értelemben katolikusok, nem pedig vallási meggyőződésük szerinti katolikusok.” A püspök úgy véli, Írország “missziós terület” lett. És sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Ferenc pápa egy teljesen más országot fog itt találni, mint ahová 1979-ben II. János Pál pápa ellátogatott.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból