Ferenc pápa szobrot avatott a menekültek tiszteletére a Vatikánban

Isten földi helytartója, Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika előtt avatta fel a kanadai művész által készített emlékművet, amely a bevándorlók előtt tiszteleg, írja a DesignTaxi.

Az Angels Unaware (Önkéntelenül Angyalok) névre keresztelt emlékművet egy kanadai szobrász, Timothy P. Schmalz készítette. A szobor 140 migránst ábrázol egy csónakban, akik között megtalálhatóak a náci Németországból elüldözött zsidók és a szíriai háború borzalmai elől menekülők egyaránt.

ferenc pápa
A Vatikán ura, Ferenc pápa/ Fotó: Alessandro Bianchi / Reuters

Őszentsége Ferenc pápa a 20 láb magas emlékművet egy mise alkalmával leplezte le, a Bevándorlók és Menekültek Világnapja alkalmából. A szoborcsoport alakjai között Krisztus szülei, József és Mária is ábrázolásra kerültek. Őszentsége ugyanis József és Mária Bethlenbe költözését a háborús zónákból való tömeges migrációhoz hasonlította.

Anthony Hopkins pápa lesz, az Oscar-díjas színész alakítja őszentségét a két pápáról szóló filmben

Az HBO a napokban mutatta be Jude Law és John Malkovich nevével fémjelzett sorozat a The new Pope előzetesét. Úgy tűnik a pápaság témája felkapott lett a filmesek körében, hiszen közeleg a The Two Popes (A két pápa) című film is, amely valós eseményeket dolgoz fel: középpontjában a katolikus egyház két pápájával.

A művészt, Timothy P. Schmalz a munkájához a Bibliából merített inspirációt:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ne felejtsetek el vendégszeretetet tanúsítani az idegenek felé, mert így cselekedvén vendégszeretetet mutattok az angyaloknak, anélkül, hogy tudnátok azt.[/perfectpullquote]

A művész azt is elmondta, hogy szeretné, ha az emlékmű kultúrától, faji hovatartozástól és vallástól függetlenül emléket állítana mindenkinek, akik a történelem során menekülni kényszerültek.

ferenc pápa migráns szobor
Ferenc pápa a történelem viharai elől meneklőknek avatott szobrot a Vatikánban/ Fotó: Eric Vandeville

A szobrot a Szent Péter-bazilikával szemben helyezték el. Ferenc pápa kezét az alkotó szívére helyezte ezzel ismerve el munkája iránti tiszteletét.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból