Egy új kutatás kimutatta, még mindig a fehér bőrű férfi művészek vannak túlsúlyban

Van hova fejlődnie a múzeumoknak. Egy nemrég készült kutatás kimutatta, a legnagyobb amerikai múzeumokban a fehér férfi művészek alkotásai túlsúlyban vannak a női alkotók és a kisebbség alkotásaival szemben. Szerencsére ez iránymutató lehet a jövőben.

A Public Library of Science legújabb tanulmányának eredménye lesújtó. A kutatás szerint a gyűjtemények nagy részét (87%) férfi művészek alkották. Többségük (85%) fehér bőrű. A kutatásba 18 amerikai múzeumot vontak be, köztük olyan nagy neveket, mint a MET vagy a National Gallery of Art. Az analízis során a művészek neme és etnikuma is szempont volt. 40.000 alkotást és 10.000 művészt vizsgáltak meg.

close up of god and adam s hands 157844809 581782983df78cc2e8f37856
A fehér bőrű férfi művészek aránya még mindig túl magas / Fotó: ThoughtCo

A tanulmányból az is kiderült, mely múzeumok teljesítettek alul vagy túl demográfiai szempontból.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Például a 18 művészeti intézmény közül az atlantai High Musuem of Art az egyetlen, amelyben a fekete bőrű és afroamerikai művészek többségben vannak. [/perfectpullquote]

Denverben és Los Angelesben pedig a spanyol és latin-amerikai alkotók száma mutat többet képviselet szempontjából.

Színes bőrűek és melegek: 10 brit srác visszavág a sztereotípiáknak

A rendezők, Catarina Almeida és Chanel Baker hirdetés útján találtak rá a szereplőkre. Olyan színes bőrű queer fiúkat kerestek, akik részt akartak venni egy ilyen projectben, és nem féltek beszélni élményeikről. Az első mondat, amit hallani lehet a filmben: A filmet Londonban, Fulhamben vették fel.

A vizsgálat, amely on-line készült, segítséget nyújthat a gyűjtemények fejlesztésében. Egyértelmű, hogy a női alkotók és a kisebbség művészei alulreprezentáltak. New Yorkban, a Morgan Könyvtár és Múzeumban például már petíciót is indítottak ez ügyben. Reméljük, a jövőben tényleg kiegyenlítődnek a számok.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból