Kevesen tudják: ritka, de a férfiaknál is alakulhat ki mellrák.

A férfi diagnózisa: mellrák

A 41 éves Johnnál második stádiumban lévő mellrákot állapítottak meg idén augusztusban. Mind ő, mind felesége nagyon nehezen fogadta el a diagnózist, hiszen a mellrákról kizárólag női betegségként hallunk. Pedig Nagy-Britanniában az 55 ezer mellrákos nőbeteg mellett évente 390 férfinél is diagnosztizálják a kórt, jegyzi meg a Mirror.

A házaspár nemrég mondta el a családtagoknak a szomorú hírt, de ez a találkozó nem úgy alakult, ahogy várták. A feleség, akinél férje diagnózisa óta depressziót állapítottak meg, a Redditen számolt be arról, hogyan reagált a család, amikor elmondták nekik, hogy John mellrákos.

Ferfi Mellrak Poenkodas

„Nagyon nehéz volt, hiszen Johnnak sem ment egyszerűen, hogy elfogadja a diagnózist, mert addig azt hitte, hogy egy férfi nem lehet mellrákos. Vacsora után elmondtuk, hogy mi a helyzet, és mindkettőnk szülei nagyon támogatóan és együttérzően reagáltak. Anyósom még sírt is, nekünk kellett megvigasztalni. A 26 éves húgom, Judy viszont elkezdett rajta poénkodni. Azt mondta, hogy biztos azért van, mert a rákos sejtek megzavarodtak a nagy cicijei láttán” – írta a feleség.

A nő apja rászólt, ő pedig félrevonta testvérét a konyhába, és megmondta neki, mennyire érzéketlenül viselkedett, amiért a férje betegségével viccel. Judy szerint viszont nővére csak felfújta az ügyet, mert ő csak oldani akarta a feszültséget.

„Mérges lettem, mert ahelyett, hogy bocsánatot kért volna, engem nevezett érzékenynek. Erre azt feleltem neki, hogy takarodjon ki a házamból, és addig nem szólok hozzá, amíg bocsánatot nem kér tőlem, de főleg Johntól” – folytatta a történetet.

Ebben a szituációban nem ült a poén

A reddites felhasználók is mélységesen felháborodtak a húg reakcióján. Valaki szerint bocsánatkérés után sem kellene visszafogadni a családba, mert nagyon sokat elárul, hogyan reagál valaki hozzátartozója betegségének hírére. Egy másik internetező úgy gondolja, hogy nem azzal kell oldani a hangulatot, hogy a rákkal viccelődünk, mert a poénok nem érzékelik a kontextust.

Jó hír azonban a rákgyógyászatban, hogy egyre több újfajta módszer segíti a korai felismerést és a terápiás lehetőségek is egyre bővülnek, korszerűsödnek.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet