A szerelem egy összetett érzelem, amelyet nehéz megérteni. Vannak, akik első látásra tapasztalják, míg másoknak sokkal hosszabb ideig tart, hogy érezzék.
A kutatók azonban tanulmányokat végeztek és statisztikákat gyűjtöttek, amelyek rávilágítanak a szerelembe esés átlagos idővonalára.

Bright Side összegyűjtötte, mit érdemes tudni a szerelemről, és mennyiben élik meg másént a nők és a férfiak ezeket az érzéseket.

A szerelem az agyadban fejlődik ki

Ferfiak.es .Nok .Szerelem.kozotti.kulonbseg
A tudósok úgy döntöttek, hogy kiderítik, hol fejlődik a szerelem. Következtetésük az volt, hogy ez nem a szívben, hanem az agyban történik.
A szívvel is összefüggésben áll, mivel a szeretet összetett fogalmát alulról felfelé és fordítva, felülről lefelé irányuló folyamatok alkotják, az agytól a szíven át egészen a lábig.
Alapvetően az agyad egy része aktiválódik, és impulzusokat küld a szívednek. Ezután érzed a „tüneteket”.

A szerelem az agy 12 területére hat ki

Ferfiak.es .Nok .Szerelem.kozotti.kulonbseg.2
A szerelem varázslatos élmény, de tudtad, hogy valójában tudomány áll a háttérben? Amikor az ember szerelmes lesz, az agy 12 különböző területe kezd együtt dolgozni, és eufóriát kiváltó vegyi anyagokat bocsátanak ki, mint a dopamin, oxitocin, adrenalin és vazopresszin.
Ezek a vegyszerek az élvezet és a jutalom érzését keltik, így a szerelembe esést igazán addiktív élménnyé teszik.
A szerelem az örömközpontok befolyásolása mellett az agy intellektuális területeire is hatással van. Ez megmagyarázhatja, hogy a sikertelen kapcsolatok miért okozhatnak depressziót és erős érzelmi stresszt.
Ha a szerelem nem működik, azt személyes kudarcnak érezhetjük, ami alacsony önértékeléshez, sőt identitásválsághoz vezethet.
Érdekes módon a kutatók felfedezték, hogy az agynak mindössze körülbelül egyötöd másodpercbe telik, hogy megállapítsa, a megfelelő személlyel találkoztál-e. Ez az a pillanat, amikor elkezdődik a szerelem, és mindez az eufóriát kiváltó vegyi anyagok felszabadulásának köszönhető.

Hosszabb idő kell ahhoz, hogy a nők igazán szeressenek.

Ferfiak.es .Nok .Szerelem.kozotti.kulonbseg.3
Ahhoz, hogy valakit igazán megszeressünk, 2 hét és 4 hónap közötti időre van szükség. A nők esetében ez tovább tarthat.
Egy másik tanulmány szerint a férfiak általában 108 nap alatt mondják ki, hogy „szeretlek”, míg a nők esetében ez átlagosan 123 nap.
De mielőtt kimondanád, mindkét nem azon gondolkodik, hogy bevallja szerelmét. Általában 2-2,5 hónap kell azután, hogy megismerkedsz valakivel.
És ez nem egyszerű folyamat, élvezni kell az együttlétet, és hasonló értékeket, érdeklődéseket kell vallani.
Ahhoz azonban, hogy valakit mélyen szerethess, el kell fogadnod a jó és kihívásokkal teli oldalát is. Ha ezt meg tudod tenni, működhet a kapcsolat.
A szeretet hatással van testi egészségünkre, kognitív funkcióinkra, sőt döntéshozatali folyamatainkra is. Legyen szó a szerelembe eséssel járó endorfinok felszabadulásáról, vagy egy elkötelezett kapcsolat hosszú távú előnyeiről, tagadhatatlan, hogy a szerelem milyen mélyreható hatással lehet az életünkre.
Tehát ha boldogabb, egészségesebb és teljesebb életet szeretnél élni, akkor egyértelmű, hogy a szeretet minden formája ápolása a legfontosabb prioritás.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.