Mit hallgat egy férfi kiskorától kezdve? Ne sírjon, ne legyen gyenge, ne mutassa ki az érzelmeit, legyen férfi! Nem meglepő, hogy háromszor több férfi lesz öngyilkos, mint nő. Hollywood idén kezébe vette a dolgot, és megmutatta a világnak: nincs azzal semmi gond, ha egy férfi kimutatja, mit érez.   

A film fővárosának emlegetett Hollywood bevett szokása, hogy egy adott évben ugyanazt a témát dolgozza fel többször is. Vagy középpontba állít egy karaktert, és készít róla három különböző filmet. Gondoljunk csak a 2012-es Hófehér és a Vadász és a Tükröm, tükröm című filmekre, vagy az 1985/1986-os Vissza a jövőbe és Előre a múltba remekművekre. 2018 a férfiak mentális egészségére helyezte a hangsúlyt.

Ign
Részlet A Csodálatos Fiú Című Filmből / Fotó: Ign

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (Office for National Statistics) 2017-es felmérése alapján, az évben volt a legalacsonyabb a férfi öngyilkosságok száma, amit 1981-ben tapasztaltak utoljára, de még így is háromszor magasabb volt, mint a nőké. Ennek egyik fő oka a megbélyegzéstől való félelem. Az idei évben három kiemelkedő film is született a témában, amelyek közül kettő is igaz történeten alapszik.

A filmipar 6 szexuális tabut ledöntő alkotása / ContextUs

Ahogy változnak a generációk, úgy emelkedik a nézők ingerküszöbe is, és ezzel együtt sorra dőlnek le a filmvásznon az egyes tabuk. Amit régebben még a legmerészebb filmesek sem mertek megmutatni, azok mára beépültek a filmes kelléktárba. Kik voltak azok az alkotók, akik a tabuk ledöntésével új utakat nyitottak a filmesek számára.

Hatalmas siket lett Lady Gaga és Bradley Cooper Csillag születik feldolgozása. A történetben Bradley alakítja Jackson Maine-t, az alkohol- és drogproblémákkal küzdő rocksztárt. Miközben beleszeret Allybe (Lady Gaga), fény derül gyermekkorára, aminek felnőttkori depressziója és szenvedélybetegsége is köszönhető. A film jó példa arra, amikor a nehéz gyerekkor nem csak az adott személyre, hanem annak szeretteire is hatással van.

Everett
Joaquin Phoenix A Don’T Worry, He Won’T Get Far On Foot Című Filmben / Fotó: Everett Herald

Igaz történet alapján született a Csodálatos fiú (Beautiful Boy) című film, Timothée Chalamet és Steve Carell főszereplésével. A film Nic (Timothée Chalamet) és apja, Dave (Steve Carell) szívszorító kapcsolatát mutatja be. Nic nem képes megfelelni apja elvárásainak, ezért fiatalon drogokhoz nyúl, miközben Dave minden erejével azon dolgozik, hogy kapcsolatukat helyrehozza. A film nem fél megmutatni a szenvedélybetegek visszaesését, a mindennapok küzdelmeit.

Az öngyilkosságnak nincs arca – Fotók és mosolyok, amelyek borzalmas gondolatokat rejtenek – – ContextUs

Az öngyilkos gondolatoknak nincs arca. Nem lehet előre kiszámítani, kin és mikor uralkodik el a depresszió, az a szörnyű, üres, sötét métely, mely megmérgezi az ember szellemét. Amit tehetünk, az csak annyi, hogy átlátunk a hamis mosolyon, és próbáljunk magára az emberre nézni. Íme néhány példa, milyen könnyű elhitetni valakivel a “minden oké” állapotot.

A Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot – állítólag Gus Van Sant egyik legjobb rendezése –, John Callahan egykori zenész, művész életét dolgozza fel. A főszerepet Joaquin Phoenix alakítja. A film tulajdonképpen azt mutatja be, hogyan tud egy alkoholista megküzdeni a mindennapokkal úgy, hogy közben a fizikai lehetőségei drámaian megváltoznak.

Van Sent jó helyen használja a humort, pont annyit, amennyi kell, ráadásul nem erőlteti a nézőre, hogy megszeressük Johnt. Nem egyszerű történet, de mindenképpen elgondolkodtató.

Mindegy, hogy drámai, komikus vagy romantikus elemeket használnak a filmek, a lényeg ugyanaz: a férfiak sebezhetőségét mutatják be, anélkül, hogy ítélkeznének. Fontos üzenetet fogalmaznak meg arról, hogy egy férfinak nem kell magába fojtania a problémáit. Vagyis nem a nő-férfi különbséget emelik ki, hanem a dolgok emberi oldalát hangsúlyozzák.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet