Még mindig túl sok az egyszer használatos műanyag, aminek legnagyobb melegágyai a fesztiválok. Az Egyesült Királyság ezt nem szeretné tovább támogatni, ezért eleget tesz a szórakoztatóiparban utazó Live Nation nevű cégnek. Ők ugyanis 2021-ig szeretnék végleg megszüntetni a műanyagot a fesztiválokon.

Reading, Leeds, Wireless és a Download fesztiválok mind együttműködnek a Live Nation felhívásával. E szerint 2021-ig beszüntetnék az egyszer használatos műanyagot a koncerteken, 2030-ig pedig nulla hulladéktermelést szeretnének elérni. Michael Rapino, a cég elnöke elmondta, hogy a Live Nation évente 35000 koncertet és fesztivált biztosít az embereknek, és a jövőben olyan élőzenei élményt adnának, amely védi a bolygónkat.

Music Festival 11
Túl Sok Ember, Túl Sok Műanyag / Fotó: Amp Live

Rapino és csapata a világ fellépőhelyeit a megoldás részeként használnák fel, miután az éghajlati változások egyre súlyosabb károkat okoznak. Mivel a Live Nation világszerte jelen van, új fenntarthatósági normákat állítanának fel eseményeiken. A terv érinti a brit fesztiválok többségét, köztük a Wilderness-t, a Parklife-ot, valamint a Great Escape-et. De beletartozik Írország Electric Picnic fesztiválja. 2018-ban a Független Fesztiválok Szövetsége (Association of Independent Festivals) elindította a Drastic on Plastic-kampányt, melynek 61 tagja ígéretet tett, hogy 2021-ig megszüntetik az egyszer használatos műanyagokat a helyszíneken.

Te is kész voltál a tavalyi elviselhetetlen hőségtől? Nem véletlenül!

Az amerikai légköri és óceáni éghajlati jelenségekkel foglalkozó szervezet jelentése szerint 2017 a valaha volt legmelegebb évek egyikeként vonul be a történelembe. A globális felmelegedés megolvasztja a sarkvidékeket, felmelegíti az óceánokat, megemeli a tengerszintet és hozzájárul az extrém időjárás kialakulásához.

Ebben olyan üzletláncokat is felkértek partnerként, mint a Tesco vagy az Argos, akiket arra kérnek, hogy ne adjanak el egyszer használatos sátrakat például. A kezdeményezések tükrözik a kormány azon terveit, amelyeket 2020-tól szeretne bevezetni. Ebbe beletartozik az egyszer használatos műanyag italkeverők betiltása, valamint a szívószálak értékesítésének tilalma. Remélik, hogy az óceánok szennyezését ezzel képesek mérsékelni valamennyire. Remélhetőleg, nálunk is hamarosan bevezetik a tilalmat a fesztiválokon.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet