Kutatás szerint rosszabbul élünk, mint szüleink a maguk idejében

A Federal Reserve (az Amerikai Egyesült Államok központi bankja – a szerk.) által végzett kutatás mindenesetre ezt állítja: rosszabbul élünk, mint szüleink. Holott fogyasztási szokásaink nem sokban különböznek az előttünk élt generációk szokásaitól, de a gazdaságra mégis másképpen hat. Ez keltette fel a kutatók figyelmét: mi lehet az oka, hogy kevesebbet költenek a fiatal felnőttek?

Az 1980 és 1995 között született emberek, akik ma már dolgozóképes felnőttek, ugyanúgy járnak szórakozni, iskolába, nyaralni, mint a mai 40, 50, 60 éves korosztály anno. Azonban a 2007-2009 között történt recesszió idején java részük éppen munkaképes korba lépett, csak nem nagyon volt kínálat számukra, ami megnehezítette a munkába lépést.

170710 Money Jar Mn 1355 B73Bfd0F28Cbfa8B23De3111D07D37Da.fit 760W
Van Miből Félretenni? / Fotó: Nbc News

Arról nem beszélve, hogy az árak viszont nem csökkentek. A kutatás megállapította, hogy a mostani 40 év alatti korosztálynak alacsonyabb a jövedelme és a vagyona, mint a korábbi generációknak ebben a korban. Azaz kevésbé tehetősek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A tanulmány a pénzügyi akadályokra is kitért. Az egészségügyi kiadások növekedtek, valamint a kollégiumi tandíj is emelkedett, amely meghaladta az általános inflációt, és amellyel korábban nem kellett megküzdenie a fiataloknak.[/perfectpullquote]

A Fed által végzett kutatás nem foglalkozik a generációs különbségek okaival, de más tanulmányok már feltérképezték a szegénység okait, amely magába foglalja a szakszervezetek visszaesését, valamint a politika előnyös alakulását a gazdagok számára. Az említett recesszió idején a munkáltatók főként tapasztalt munkaerőket alkalmaztak, az akkoriban végzett fiatalok számára alig volt esély bekerülni bárhova is, amely hozzájárult a generációs szakadékhoz.

Járványként terjed a magány a Z generációnál / ContextUs

A A kutatási eredmények szerint az ezredforduló környékén születetteknél rosszabb a helyzet még nyugdíjasoknál is. Z generáció fiataljai úgy érzik, hogy a körülöttük lévők nem értik meg, és nem is igazán ismerik őket. Voltak, akik egyenesen félszegnek, bizalmatlannak titulálták magukat.

Sajnos az állandó bizonytalanság azt eredményezi, hogy a mai fiatal felnőttek nem házasodnak vagy vállalnak gyereket. Ezt fokozzák a magas bérleti árak, ami miatt kevesebbet tudnak megtakarítani, és ez a saját lakás vásárlását is szinte lehetetlenné teszi. Ha pesszimisták akarunk lenni, az igazság az, hogy félünk, mit hoz a jövő, esetleg egy új pénzügyi összeomlást. Ennek köszönhetően nem tudunk gyökeret verni, hiszen folyamatosan aggódunk a pénzügyi bizonytalanság miatt.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból