A Federal Reserve (az Amerikai Egyesült Államok központi bankja – a szerk.) által végzett kutatás mindenesetre ezt állítja: rosszabbul élünk, mint szüleink. Holott fogyasztási szokásaink nem sokban különböznek az előttünk élt generációk szokásaitól, de a gazdaságra mégis másképpen hat. Ez keltette fel a kutatók figyelmét: mi lehet az oka, hogy kevesebbet költenek a fiatal felnőttek?

Az 1980 és 1995 között született emberek, akik ma már dolgozóképes felnőttek, ugyanúgy járnak szórakozni, iskolába, nyaralni, mint a mai 40, 50, 60 éves korosztály anno. Azonban a 2007-2009 között történt recesszió idején java részük éppen munkaképes korba lépett, csak nem nagyon volt kínálat számukra, ami megnehezítette a munkába lépést.

170710 Money Jar Mn 1355 B73Bfd0F28Cbfa8B23De3111D07D37Da.fit 760W
Van Miből Félretenni? / Fotó: Nbc News

Arról nem beszélve, hogy az árak viszont nem csökkentek. A kutatás megállapította, hogy a mostani 40 év alatti korosztálynak alacsonyabb a jövedelme és a vagyona, mint a korábbi generációknak ebben a korban. Azaz kevésbé tehetősek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A tanulmány a pénzügyi akadályokra is kitért. Az egészségügyi kiadások növekedtek, valamint a kollégiumi tandíj is emelkedett, amely meghaladta az általános inflációt, és amellyel korábban nem kellett megküzdenie a fiataloknak.[/perfectpullquote]

A Fed által végzett kutatás nem foglalkozik a generációs különbségek okaival, de más tanulmányok már feltérképezték a szegénység okait, amely magába foglalja a szakszervezetek visszaesését, valamint a politika előnyös alakulását a gazdagok számára. Az említett recesszió idején a munkáltatók főként tapasztalt munkaerőket alkalmaztak, az akkoriban végzett fiatalok számára alig volt esély bekerülni bárhova is, amely hozzájárult a generációs szakadékhoz.

Járványként terjed a magány a Z generációnál / ContextUs

A A kutatási eredmények szerint az ezredforduló környékén születetteknél rosszabb a helyzet még nyugdíjasoknál is. Z generáció fiataljai úgy érzik, hogy a körülöttük lévők nem értik meg, és nem is igazán ismerik őket. Voltak, akik egyenesen félszegnek, bizalmatlannak titulálták magukat.

Sajnos az állandó bizonytalanság azt eredményezi, hogy a mai fiatal felnőttek nem házasodnak vagy vállalnak gyereket. Ezt fokozzák a magas bérleti árak, ami miatt kevesebbet tudnak megtakarítani, és ez a saját lakás vásárlását is szinte lehetetlenné teszi. Ha pesszimisták akarunk lenni, az igazság az, hogy félünk, mit hoz a jövő, esetleg egy új pénzügyi összeomlást. Ennek köszönhetően nem tudunk gyökeret verni, hiszen folyamatosan aggódunk a pénzügyi bizonytalanság miatt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.