A párt azonnal vádaskodásba kezdett az ismeretlen elkövetők kilétét illetően.

A baloldalt okolják bizonyíték nélkül

Szerda kora estétől elérhetetlenné vált a fidesz.hu internetes oldal. A párt az állami hírügynökségnek, az MTI-nek azt mondta, hogy „nemzetközi hackertámadás” történt.

A párt hangsúlyozta: „A támadással a Fidesz egyik fontos kommunikációs csatornáját pont a kampány legvégén lekapcsolták, ez egy nyilvánvaló beavatkozás a választásokba”.
A Fidesz a közlemény kiadásakor azonnal meggyanúsította a baloldalt a bűncselekmény elkövetésével.
“A baloldal tényleg minden eszközt bevet, hogy elhallgattassa a béke és biztonság mellett kiálló véleményeket” – fogalmazott a párt.
Az az MTI híréből nem derül ki, mi alapján állítják azt, hogy a „baloldal” áll a kibertámadás mögött.

Cikkünk megjelenése idején a fidesz.hu weboldal már elérhető ugyan, de még akadozik a betöltés.

Varga Judit a sajtószabadságot félti az Anonymous hackertámadása után

Hétfőn egyébként több kormánypárti média – 888, Metropol, illetve a Mediaworks/ KESMA számos más oldala – leállt. Akkor webmetszők – amelyekről bizonyos jelekből feltételezhető, hogy az Anonymous nevű hackercsoport – üzenetet is hátrahagytak a weblapon. 

A hétfői hackertámadás ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda már vizsgálódik. 

Kapcsolódó cikk

Az ügy kapcsán megszólalt egyébként Varga Judit igazságügyi miniszter is, aki szintén a baloldal nyakába akarja varrni a történteket. Mint írta a Facebook-oldalán, “felhívjuk az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet –  a szerk.) figyelmét a baloldali hackertámadásra, ha esetleg elkerülné a figyelmüket!” Mint hozzátette, “megmutatkozik a világhírű baloldali sajtószabadság”. Úgy gondolja, azért támadták meg a kormányközeli sajtóorgánumokat, mert “azok mást mertek írni, mint a nemzetközi liberális mainstream média”.

Majd összekötötte a kampánnyal az ügyet. “Ez vár ránk, ha a baloldal kerül hatalomra április 3-án? Portálok ellehetetlenítése és újságírók vegzálása? A baloldal bűnözőket bérelt fel a kampányban? Ez is benne lesz vajon az EBESZ-jelentésben?” – zárta gondolatmenetét.

A Telex a cikkében emlékeztette Varga Juditot, hogy az elmúlt húsz év két legnagyobb látogatottságú internetes újságja, az Origo és az Index sokáig szabadon működhetett, de mára az Orbán-kormányhoz közeli körök mindkettőt a befolyásuk alá vonták.

Kapcsolódó cikk

Ezt követően a hírportál felidézte, hogy kormányközeli körök befolyása alá került az elmúlt években az egyik legnézettebb kereskedelmi csatorna, a TV2 is. A Népszabadság bezárásra kényszerült. De a megyei lapok döntő többsége és a KESMA alá terelt több száz médium is mind a Fidesz üzeneteit szajkózza, úgy, hogy a kormánypártot és Orbán Viktort érintő kritikát nagyítóval is szinte lehetetlen találni ezeken a felületeken.

A közmédia, valamint a magyar hírvilágot információkkal ellátó MTI kiegyensúlyozottsága és pártatlansága is ismert. Az utóbbi működéséről ebben a cikkben olvashatsz egy ottani dolgozók beszámolói alapján írt cikket.

Mindezért érdekes, hogy az igazságügyi miniszter ebben a médiakörnyezetben, az Anonymous ideiglenes akcióját látva a sajtószabadságot félti.

Három évvel ezelőtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az amerikai NRP közszolgálati rádiónak nyilatkozott, amely során azt mondta, “Magyarországon sajtószabadság van”.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet