A kormánypárti többség kedden 134 szavazattal megválasztotta a Médiatanács új tagjait: Hankiss Ágnest, Budai Lászlót, Meszleny Lászlót és Szadai Károlyt. Vagyis a Fidesz újabb 9 évre kizárólag a saját embereivel tölti fel a legnagyobb hatalmú magyar médiaügyi döntéshozó fórumot, írja a 444 az MTI-re hivatkozva.

Megszavazta a Parlament

Hankiss Ágnest, Budai Lászlót, Meszleny Lászlót és Szadai Károlyt jelölte a Médiatanácsba az Országgyűlés eseti bizottsága hétfőn – tudatta Halász János, a testület fideszes elnöke közleményben az MTI-vel hétfőn.

A jelölésre azért volt szükség, mert lejárt a Médiatanács négy tagjának kilencéves mandátuma – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság elnöke.

Fideszes Médiatanács Tagok
Íme, A Médiatanács Tagjai / Fotó: 444

Az eddigi négy tag megbízatása még októberben járt le, emlékeztet a Media1. Ezt megelőzően, még szeptemberben az ellenzéki összefogás egységes kiállással megpróbált tagokat jelölni a Médiatanácsba (köztük volt Urbán Ágnes egyetemi docens, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa is). Azonban akkor a Fidesz a Médiatanács tagjait jelölőbizottság működését megakadályozta. A Médiatanács volt tagjai ezután is betöltötték a pozíciót.

Ők a leköszönő tagok

Médiatanács leköszönő tagjaiAuer JánosKollarik TamásKoltay András és Vass Ágnes (valamint a 2013 áprilisában elhunyt Szalai Annamária volt NMHH-elnök) 2010. október 12-én tették le 9 éves megbízásukra vonatkozó esküjüket a parlamentben. Karas Monika, az elnök mandátuma még nem jár le, hiszen őt Szalai Annamária halálát követően választották meg 9 évre.

A Médiatanács az elmúlt években számos alkalommal járult hozzá a magyar média sokszínűségének drámai léptékű csökkenéséhez, írja a Media1.

A Media1 azt írja, a grémium tagjai több alkalommal a hatályos törvényeket sajátosan értelmezve (sokszor figyelmen kívül hagyva) segítették a Fidesz-KDNP egyre nagyobb térnyerését a magyar médiapiacon, illetve akadályozták a kormánnyal kritikus, valamint tőle független médiumok működését, fennmaradását.

Fideszes Médiatanács Tagok
A Médiatanács Bejárata / Fotó: Radiosite

A lap megjegyzi, hogy több, népszerű rádiót némított el a fideszes Médiatanács, mint például a Music FM-t és a Class FM-t. Több rádiós pályázat esetében egyértelműen, írja a Media1, visszaélések, törvénytelenségek történtek – Békéscsabán, Pécsen, Velencén.

Sőt, még Szalai Annamária irányítása alatt a Médiatanács megpróbálta elnémítani a kormánykritikus Klubrádiót is. Azonban a bíróságon a rádió meg tudta akadályozni ezt.

És hamarosan a Civil Rádió is elnémulhat, mert elveszi a frekvenciáját a testület.

Támogatta a KESMA-t

Az RTL Magyarország és a Central Digitális Média Kft. közötti 30 százalékos befektetés létrejöttét megakadályozta a Médiatanács.

Teljesen felszámolhatják a már most is központosított, kormányközelbe került megyei lapokat

A már eddig is központosított megyei lapokat felszámolhatják, mondta több érintett lap munkatársa és vezetője is a Népszavá nak. A lapnak az egyik alkalmazott elpanaszolta, hogy amikor az egyik női mosdóban elromlott a villany, ki kellett volna hívni egy szerelőt. A lapvezetés viszont nem tett semmit napokig, mert még nem kapták meg “fentről” a hozzájárulást.

A fideszes Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, azaz a KESMA létrejöttét viszont támogatta, amely körülbelül félezer médiaterméket olvasztott egybe.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet