Az Akadémia visszavonta a döntését, marad minden a régiben az Oscar-gálán

Az Amerikai Filmakadémia visszavonta azt a döntést, ami négy kategória kiosztását szorította volna ki az élő adásból. Minden a régi rend szerint megy majd az idei Oscar-gálán.

A Oscar-díjátadó minden évben küzd az időkorlátok betartásával. Három óra alatt kellene levezényelniük a gálát, ez pedig nem könnyű feladat, ha már csak a tavalyi három óra ötvenhárom perces műsoridőhöz viszonyítunk. Ezért hozta meg az Akadémia a megosztó döntést, miszerint négy kategória díját a reklámidőben osztják ki. Aztán akkora lett a felháborodás, hogy végül visszatértek a régi tradíciókhoz.

Brad Pitt, George Clooney és Alfonso Cuarón is tiltakozik a Filmakadémia Oscar-döntése ellen

Az idei Oscar-gála már most sem maradt drámamentes. Szinte az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, mi lesz a házigazdával, most pedig a hírességek nyílt levélben sürgetik a Filmakadémiát, vonja vissza döntését. A díjátadót az ABC közvetíti. Ha az Akadémia nem tesz eleget a tiltakozók kérésének, az adás reklámideje alatt fogják kiosztani négy kategória díját.


Egy forgórendszer szerint minden évben négy kategóriát akartak adáson kívül kiosztani. Idén ez a legjobb operatőr, vágás, rövidfilm és smink díjakat érintette volna. Ez ellen nyílt levélben tiltakoztak a filmszakma nagyjai. Több, mint 200 operatőr, 75 rendező és 80 színész írta alá a nyílt levelet.

Négyből három nem színészi Oscar-jelölés férfié, több kategóriában nincs nő

A Jane Fonda, Robin Morgan és Gloria Steinem által 2005-ben alapított Women’s Media Center tanulmánya mutatta ki, a nem színészeknek járó Oscar-díjak jelöltjeinek csupán 25%-át teszik ki nők. Öt kategóriában nem hirdettek egyetlen női jelöltet sem. A legjobb rendező, operatőr, vizuális effektusok, eredeti filmzene és vágás díjakat egész biztosan férfiak vihetik majd haza.

A The Hollywood Reporter szerint az Akadémia közleményben jelentette be, meghallották a kritikát. Mind a 24 kategória a már megszokott módon, vágatlanul, élőben kerül kiosztásra.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból