Az Akadémia az időkorlátok betartása érdekében négy Oscar-díj kategóriát a reklámok alatt szeretne kihirdetni. Nyílt levélben tiltakoznak a színészek, rendezők, operatőrök és további filmkészítők a döntés ellen.

Az idei Oscar-gála már most sem maradt drámamentes. Szinte az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, mi lesz a házigazdával, most pedig a hírességek nyílt levélben sürgetik a Filmakadémiát, vonja vissza döntését. A díjátadót az ABC közvetíti. Ha az Akadémia nem tesz eleget a tiltakozók kérésének, az adás reklámideje alatt fogják kiosztani négy kategória díját.

A gyerekgyilkosságról szóló filmet jelöltek Oscar-díjra, a szülők felháborodtak

Lambe a 30 perces filmdrámát a rendőrségi jegyzőkönyvek, a két gyermekkorú elkövető, Jon Venables és Robert Thompson kihallgatásairól készül eredeti magnófelvételek alapján készítette el. A két tízéves fiút 1993-ban egy liverpooli bevásárlóközpontból édesanyjától csalták el és egy vasúti töltésen brutálisan megkínozták, majd agyonverték a kétéves James Bulgert.

A nyílt levél szerint a kategóriák reklámidőbe szorítása sértés azokra nézve, akik az életüket szentelték a filmipar szakmáiba. A rendezők közül többek között Alfonso Cuarón, Christopher Nolan, Michael Mann és Alejandro G. Inarri, a színészek közül pedig George Clooney, Brad Pitt, Robert De Niro, Elizabeth Banks és Peter Dinklage is aláírták már a levelet. A teljes levél az aláírók listájával együtt itt olvasható.

A tervek szerint idén a legjobb operatőr, vágás, rövidfilm és smink kategóriákat osztanák ki a reklám alatt. A műsoridő rövidítése miatt egy forgórendszert szeretnének kialakítani. Minden évben négy kategória kiosztása történne a közvetítés idején kívül, a díjazottak köszönőbeszédét pedig később játszanák le az adásban.

Négyből három nem színészi Oscar-jelölés férfié, több kategóriában nincs nő

A Jane Fonda, Robin Morgan és Gloria Steinem által 2005-ben alapított Women’s Media Center tanulmánya mutatta ki, a nem színészeknek járó Oscar-díjak jelöltjeinek csupán 25%-át teszik ki nők. Öt kategóriában nem hirdettek egyetlen női jelöltet sem. A legjobb rendező, operatőr, vizuális effektusok, eredeti filmzene és vágás díjakat egész biztosan férfiak vihetik majd haza.

A Filmakadémia levélben biztosította a tagokat, minden kategória jelöltjeit és díjazottjait egyenlően értékelik. Ez nem is lesz másként prezentálva az átadón. A kategóriák érintettjei önként jelentkeztek, hogy ők legyenek az elsők, akik műsoridőn kívül kapják meg a szobraikat. A The Hollywood Reporter forrásai szerint egy az új formátumról készült videót is mutattak nekik. Tiszteletteljesként írták le, többnyire csak a színpadhoz való sétálás maradt le belőle.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk