Az Akadémia az időkorlátok betartása érdekében négy Oscar-díj kategóriát a reklámok alatt szeretne kihirdetni. Nyílt levélben tiltakoznak a színészek, rendezők, operatőrök és további filmkészítők a döntés ellen.

Az idei Oscar-gála már most sem maradt drámamentes. Szinte az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, mi lesz a házigazdával, most pedig a hírességek nyílt levélben sürgetik a Filmakadémiát, vonja vissza döntését. A díjátadót az ABC közvetíti. Ha az Akadémia nem tesz eleget a tiltakozók kérésének, az adás reklámideje alatt fogják kiosztani négy kategória díját.

A gyerekgyilkosságról szóló filmet jelöltek Oscar-díjra, a szülők felháborodtak

Lambe a 30 perces filmdrámát a rendőrségi jegyzőkönyvek, a két gyermekkorú elkövető, Jon Venables és Robert Thompson kihallgatásairól készül eredeti magnófelvételek alapján készítette el. A két tízéves fiút 1993-ban egy liverpooli bevásárlóközpontból édesanyjától csalták el és egy vasúti töltésen brutálisan megkínozták, majd agyonverték a kétéves James Bulgert.

A nyílt levél szerint a kategóriák reklámidőbe szorítása sértés azokra nézve, akik az életüket szentelték a filmipar szakmáiba. A rendezők közül többek között Alfonso Cuarón, Christopher Nolan, Michael Mann és Alejandro G. Inarri, a színészek közül pedig George Clooney, Brad Pitt, Robert De Niro, Elizabeth Banks és Peter Dinklage is aláírták már a levelet. A teljes levél az aláírók listájával együtt itt olvasható.

A tervek szerint idén a legjobb operatőr, vágás, rövidfilm és smink kategóriákat osztanák ki a reklám alatt. A műsoridő rövidítése miatt egy forgórendszert szeretnének kialakítani. Minden évben négy kategória kiosztása történne a közvetítés idején kívül, a díjazottak köszönőbeszédét pedig később játszanák le az adásban.

Négyből három nem színészi Oscar-jelölés férfié, több kategóriában nincs nő

A Jane Fonda, Robin Morgan és Gloria Steinem által 2005-ben alapított Women’s Media Center tanulmánya mutatta ki, a nem színészeknek járó Oscar-díjak jelöltjeinek csupán 25%-át teszik ki nők. Öt kategóriában nem hirdettek egyetlen női jelöltet sem. A legjobb rendező, operatőr, vizuális effektusok, eredeti filmzene és vágás díjakat egész biztosan férfiak vihetik majd haza.

A Filmakadémia levélben biztosította a tagokat, minden kategória jelöltjeit és díjazottjait egyenlően értékelik. Ez nem is lesz másként prezentálva az átadón. A kategóriák érintettjei önként jelentkeztek, hogy ők legyenek az elsők, akik műsoridőn kívül kapják meg a szobraikat. A The Hollywood Reporter forrásai szerint egy az új formátumról készült videót is mutattak nekik. Tiszteletteljesként írták le, többnyire csak a színpadhoz való sétálás maradt le belőle.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.