Nem titok, hogy általában azokhoz vonzódunk a leginkább, akik hasonló, pozitív tulajdonságokkal rendelkeznek, mint mi, míg az azonos negatív jellemzőkkel rendelkezőket inkább elkerüljük. Azonban kivételek ez alól a filmes rossz fiúk. Joker, Thanos, Bane: sokat elárul rólunk, ha tudunk ezekkel a kitalált karakterekkel azonosulni. 

Kivétel erősíti a szabályt

Carl Jung szerint irritálónak találjuk, ha olyan emberekhez kerülünk közel, akik hasonló negatív tulajdonságokkal rendelkeznek, mint mi. Mivel ezek a személyek “tükröt mutatnak” nekünk, így nyilvánvalóvá válik számunkra, hogy mi az, amin nekünk is ideje lenne változtatni. Egy új kutatás, amit a Northwestern University intézmény kutatói, Rebecca J. Krause és Derek D. Rucker végeztek, kimutatta, hogy ez a megállapítás nem valós a filmes gonosztevőkkel való azonosulás során, írja a Big Think. 

Rosszfiuk Filmek
Azokhoz A Filmes Gonosztevőkért Rajongunk A Leginkább, Akik Hasonlítanak Ránk / Fotó: Warner Bros

A felmérésben 232,5 ezer ember vett részt. A kérdőívben lehetőségük adódott, hogy beszámoljanak tulajdonságaikról és összehasonlítsák azokat olyan kitalált szereplőkkel, akiket már nem egyszer viszont láthattak a képernyőkön. Az adatbázis megközelítőleg 4 ezer jellemzőt kategorizál különböző módokon.

DC-karakterek, akik megmenthetnék a Ragadozó madarak folytatását

DC-karakterek, akik megmenthetnék a Ragadozó madarak folytatását Barbara Gordon, az adathalász Gyermekként csodálta Batmant. James Gordon, a denevéremberrel együttműködő nyomozó nevelt lánya. Fotografikus memóriával rendelkezik, az adatgyűjtés játszi könnyedséggel megy neki. Atlétika terén is képezte magát, és a Batgirl jelmezét is magára öltötte. A szuperhősködésről Batman próbálta meg lebeszélni.

A felmérés kimutatta, hogy a kitöltők elsősorban azokért a fiktív karakterekért rajonganak, akik hasonló negatív tulajdonságokkal rendelkeznek, mint ők, még akkor is, ha azok különböző átváltozásokon esnek át további részek során. A kutatásból azonban nem derült ki, hogy ennek mi az oka, csupán annyi, hogy Jung korábbi megállapítása kivételt képez a filmes rossz fiúk esetében. 

A rossz énünk a képernyőn

A kutatás egy másik részében a kitöltőknek tetszőleges jellemvonásokkal kellett felruházniuk egy kitalált Sam nevű szereplőt, aki egyszer a hős, másszor a rossz fiú szerepét képviselte.

A felmérésből egyértelmű, hogy az emberek legszívesebben olyan figurákat látnak a képernyőkön, akik nagyban hasonlítanak hozzájuk.

A kutatás jelentős előrelépés lehet más kérdések vizsgálatára is, mint a történetek feldolgozása és az énképünkről való gondolkodás. A teszt azonban a kitöltőknek is nagy segítséget nyújthat, hiszen közelebbről megismerhetik magukat. 

Így néznének ki az egészségügyi dolgozók képregényhősként

A szabadúszó képregény-illusztrátor egy olyan rajzsorozatot készített, amelyet a koronavírus-járvány ihletett: az egészségügyi dolgozókat az ismert szuperhősök mintájára rajzolja meg, írja a . MJ Hiblen számára az inspirációt az adta, hogy látta az egészségügyben dolgozó barátját, aki a koronavírus-járvánnyal folytatott mindennapi küzdelemben egyre elgyötörtebb.

Az eredmény persze nem azt jelenti, hogy ezt követően Hollywood forgatókönyv írói csak olyan gonosztevőkkel dolgoznak majd, akik nem hívják fel eleget a szüleiket vagy nem végeznek el minden aznapra felírt teendőt. Továbbá rosszul sem kell érezni magunkat, hogy a negatív tulajdonságainkkal felruházott szereplőkért rajongunk. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet