A filmkészítés a kimagasló ötletek és trükkök egyvelege. A Bright Side segítségével összegyűjtöttünk néhány olyan mozis trükköt, amelyet csak kevesen ismerhetnek. Miután megtudod, mik azok, újra akarod nézni a filmeket a friss tudással felvértezve.

Statiszták a háttérben

A legtöbb filmben és TV-sorozatban alkalmaznak statisztákat a háttérben, hogy a jelenet realisztikus legyen. Láthatod, hogy az emberek csacsognak a háttérben, viszont mindezt hang nélkül teszik. Mivel a filmes mikrofonok nagyon érzékenyek, ezért minden apró zajt vagy beszédet rögzítenek. Ezért a statiszták némán beszélgetnek, nevetnek, csak tátognak, kerülik a szemkontaktust a kamerával.

Statiszták
A Statiszták Szinte Észrevehetetlenek / Kép: Bright Side

Vérfagyasztó hangeffektek

Amikor a filmen valamilyen hangeffektust hallasz, az nem a képen látottak hangja. A hangmérnök és a hangstáb alkotja meg az egyes hangokat. A Gyűrűk ura Nazguljainak hangját egy üveglapon végighúzott műanyag csésze szolgáltatta. Horrorfilmeknél pedig előszeretettel használnak zöldségeket a hangok előállításához. A kettétört, széttrancsírozott zöldségeket gyakran hallhatod darabolós gyilkosságoknál. A csonttörés hangját pedig a kettétört répa imitálja a legjobban.

Как озвучивают фильмы ужасов.mp4

http://infouseful.ru/kak-ozvuchivayut-filmyi-uzhasov/ Все те страшные звуки которые вы слышите, при просмотре фильмов. Звукорежиссер Тим Преббл (Tim Prebble)…

Hosszabb változat

Gyakran a rendező és a stáb rengeteg plusz anyagot forgat a filmhez, amelyek nem kerülnek be a végső változatba. Ezért is szokott előfordulni, hogy később megjelenik egy bővített, rendezői változat a filmből, amely sokkal közelebb áll a rendező elképzeléséhez. A Gyűrűk ura rendezői változata, majdnem három órával hosszabb volt, mint a mozis verzió.

via GIPHY

Titanic rendezői változat

A Titanic rendezői változatát közel 5 órás hosszúságúra vágta James Cameron. A karakterek sokkal árnyaltabbak voltak benne. Az egyik jelenetben Smith kapitány megparancsolja a csónakoknak, hogy forduljanak vissza, hogy még több embert tudjanak kimenteni a süllyedő hajóról. Van egy alternatív befejezése is a filmnek, amely megváltoztatja a filmvégi hatást is.

via GIPHY

A csodálatos zöld háttér

A legtöbb látványfilmben használják a zöld hátteret, amit az úgynevezett chroma key technikához alkalmaznak. A jeleneteknél egy nagy zöld vásznat használnak háttérként, amit a kész alkotásban lecserélnek egy számítógép generálta háttérre, vagy speciális effektusra. Gyakorlatilag bármilyen szín lehetne, de azért a zöldet használják, mert az emberi bőrhöz viszonyítva ennek a legmegfelelőbb kontrasztja. Ilyen technikát használtak a Trónok harca nagyjeleneteinél.

Game of Thrones: The Frozen Lake (HBO)

From bears to wights, see how the icy battles in “Beyond the Wall” were captured. Game of Thrones airs on HBO on Sundays at 9.

Gyerekek a horrorfilmben

Jogos kérdés, hogy miként szerepelhetnek gyerekek egy horrorfilmben. Az igazság az, hogy a forgatáson semmi félelmetes nincs, a gyerek úgy érzi, játszik, emberekkel beszélget, szaladgál egy babával vagy piros gyümölcslét öntözget. Az utómunka során a félelmetes zenével és hangeffektekkel teszik rémisztővé a jeleneteket. A Ragyogásban szereplő kisfiú, Danny Lloyd is csak annyit tudott, hogy egy filmben játszik.

via GIPHY

Grandiózus díszletek?

Az ikonikus filmes helyszínek nem mindig számítógépes trükkök, van, hogy felépítik a kicsinyített mását és azt használják a felvételeknél. Persze azért jóval nagyobbak, mint egy szimpla makett, de kisebbek, mint a valós épületek. Szarumán tornya is csak a kert végében felállított makett volt az A Gyűrűk urában.

Szarumán Tornya

Szexjelenetek

Az intim jelenetek a legnehezebbek, főleg a színészek számára. Ezért a rendező ezeknek a felvételét hagyja a forgatás végére, amikorra a szereplők is jobban megismerik egymást. A díszletben ilyenkor a színészeken kívül, jellemzően csak a rendező és az operatőr lehet jelen. De az is előfordul, hogy testdublőrt alkalmaznak a jelenethez, mint ahogy Lars von Trier Antikrisztus című filmjében is történt.

Antikrisztus
Jelenet Az Antikrisztus Című Filmből / Fotó:l Ars Von Trier

Tükröm, tükröm…

Azoknak a jeleneteknek a felvétele, mikor a színészek tükörben látszódnak, mindig bonyolultabb. A kamera olyan speciális szögből fényképezi a jelenetet, ahonnan nem fog a tükörben látszani. James Cameron a Terminátor esetében egészen különleges megoldást eszelt ki. A tükör valójában nincs is. Amit a tükörképnek látunk, az igazából Schwarzenegger és Linda Hamilton ikertestvére. A tükör előtt pedig a valódi Linda Hamilton és Arnie dublőre látható.

Terminátor Jelenet
Ki, Kicsoda A Jelenetben? / Fotó: James Cameron

A színész nem eszik

A jelenetben, amikor azt látjuk, hogy a filmbéli karakter eszik, valójában a színész sohasem nyeli le a falatot, mert akkor a jelenet alatt hamar telítődne.

via GIPHY

Hányás a jelenetben

Amikor egy színész visszaöklendezi a korábbi jelenetben elfogyasztott ételt, akkor valójában a nyakához rögzített tasakból ömlik ki az imitált hányadék.

via GIPHY

Újrahasznosított kosztümök

A színészek viselhetik ugyanazt a jelmezt különböző filmekben. Láthattuk ugyanazokat az öltözékeket A Karib-tenger kalózaiban, Az éhezők viadalában és A vasemberben is. A jelmeztervezők az egyik legkreatívabb stábtagok. A Trónok harca vezető jelmeztervezője azt nyilatkozta, hogy IKEA szőnyegeket aggatott az éjjeli őrség tagjaira, ugyanis azok állati szőrre emlékeztetnek.

via GIPHY

Dohányzás a filmekben

A filmekben a színészek nem használnak valódi cigarettát, többek között azért, mert az túl hamar elfüstölne. Inkább imitálják a dohányzást, vagy gyógynövényes cigarettát szívnak.

via GIPHY

Éjszakai út

Amikor egy éjszakai úton játszódó jelenetet látsz, akkor figyeld meg, hogy az aszfalt nedves. A filmesek fellocsolják az utat azért, hogy az utcai lámpák fénye visszatükröződjön rajta. Így sokkal látványosabb és hangulatosabb a jelenet.

via GIPHY

Vészjósló felhők

Amikor egy város felett vészterhes felhők jelennek meg, akkor azt valójában egy Cloud Tank (felhőtartály) nevű eszközből eregetett tejgőz vagy festék szolgáltatja. A függetlenség napjában is látható egy ilyen jelenet, ahol az űrhajót egy frizbi helyettesítette.

via GIPHY

A végtelen óceán

Az epikus, vízen játszódó jeleneteket sem a nyílt óceánon szokás felvenni. Ilyen esetben speciális medencékben zajlanak a felvételek.

Titanic Sullyed
Süllyed A Titanic / Fotó: Twentieth Century Fox

Nem minden az, aminek látszik

Természetesen, amikor a színészek alkoholizálnak vagy drogoznak, vagy káros anyaggal érintkeznek, akkor sem kell magukat veszélynek kitenni. Mit is használnak ilyenkor? Kokain helyett tejport, porcukrot vagy vitamint. A vért kukoricaszirup helyettesíti. Üveg – cukorüveg vagy vékony műanyag. Almalével imitálják a sört, a tömény szeszt pedig ecettel – így a fintorgás is élethű lesz. A pohárban sem jégkockát látsz – hamar elolvadna –, hanem zselatint. A verítéket sem a színésznek kell magából kiizzadnia, glicerinnel jól imitálható.

via GIPHY

Hull a pelyhes fehér…

Természetesen a havas jelenetek forgatása esetén a filmesek nincsenek kiszolgáltatva az időjárás szeszélyeinek sem. Egész iparág alakult ki a filmbéli havazás imitálására. Snow Business.

via GIPHY

Titkok a forgatáson

Természetesen a legtöbb trükk a film bemutatójáig hétpecsétes titok. Aki megszegné a titoktartást, kirúgással és perrel kell, hogy szembenézzen. A filmkészítés egy hosszú és komplikált folyamat, amely során mindenki egyetlen célért dolgozik, hogy létrejöhessen a mozi varázsa.

via GIPHY

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.