Leleplezünk 20 filmes trükköt – Így “vernek át” Hollywoodban

A filmkészítés a kimagasló ötletek és trükkök egyvelege. A Bright Side segítségével összegyűjtöttünk néhány olyan mozis trükköt, amelyet csak kevesen ismerhetnek. Miután megtudod, mik azok, újra akarod nézni a filmeket a friss tudással felvértezve.

Statiszták a háttérben

A legtöbb filmben és TV-sorozatban alkalmaznak statisztákat a háttérben, hogy a jelenet realisztikus legyen. Láthatod, hogy az emberek csacsognak a háttérben, viszont mindezt hang nélkül teszik. Mivel a filmes mikrofonok nagyon érzékenyek, ezért minden apró zajt vagy beszédet rögzítenek. Ezért a statiszták némán beszélgetnek, nevetnek, csak tátognak, kerülik a szemkontaktust a kamerával.

statiszták
A statiszták szinte észrevehetetlenek / Kép: Bright Side

Vérfagyasztó hangeffektek

Amikor a filmen valamilyen hangeffektust hallasz, az nem a képen látottak hangja. A hangmérnök és a hangstáb alkotja meg az egyes hangokat. A Gyűrűk ura Nazguljainak hangját egy üveglapon végighúzott műanyag csésze szolgáltatta. Horrorfilmeknél pedig előszeretettel használnak zöldségeket a hangok előállításához. A kettétört, széttrancsírozott zöldségeket gyakran hallhatod darabolós gyilkosságoknál. A csonttörés hangját pedig a kettétört répa imitálja a legjobban.

Как озвучивают фильмы ужасов.mp4

http://infouseful.ru/kak-ozvuchivayut-filmyi-uzhasov/ Все те страшные звуки которые вы слышите, при просмотре фильмов. Звукорежиссер Тим Преббл (Tim Prebble)…

Hosszabb változat

Gyakran a rendező és a stáb rengeteg plusz anyagot forgat a filmhez, amelyek nem kerülnek be a végső változatba. Ezért is szokott előfordulni, hogy később megjelenik egy bővített, rendezői változat a filmből, amely sokkal közelebb áll a rendező elképzeléséhez. A Gyűrűk ura rendezői változata, majdnem három órával hosszabb volt, mint a mozis verzió.

via GIPHY

Titanic rendezői változat

A Titanic rendezői változatát közel 5 órás hosszúságúra vágta James Cameron. A karakterek sokkal árnyaltabbak voltak benne. Az egyik jelenetben Smith kapitány megparancsolja a csónakoknak, hogy forduljanak vissza, hogy még több embert tudjanak kimenteni a süllyedő hajóról. Van egy alternatív befejezése is a filmnek, amely megváltoztatja a filmvégi hatást is.

via GIPHY

A csodálatos zöld háttér

A legtöbb látványfilmben használják a zöld hátteret, amit az úgynevezett chroma key technikához alkalmaznak. A jeleneteknél egy nagy zöld vásznat használnak háttérként, amit a kész alkotásban lecserélnek egy számítógép generálta háttérre, vagy speciális effektusra. Gyakorlatilag bármilyen szín lehetne, de azért a zöldet használják, mert az emberi bőrhöz viszonyítva ennek a legmegfelelőbb kontrasztja. Ilyen technikát használtak a Trónok harca nagyjeleneteinél.

Game of Thrones: The Frozen Lake (HBO)

From bears to wights, see how the icy battles in “Beyond the Wall” were captured. Game of Thrones airs on HBO on Sundays at 9.

Gyerekek a horrorfilmben

Jogos kérdés, hogy miként szerepelhetnek gyerekek egy horrorfilmben. Az igazság az, hogy a forgatáson semmi félelmetes nincs, a gyerek úgy érzi, játszik, emberekkel beszélget, szaladgál egy babával vagy piros gyümölcslét öntözget. Az utómunka során a félelmetes zenével és hangeffektekkel teszik rémisztővé a jeleneteket. A Ragyogásban szereplő kisfiú, Danny Lloyd is csak annyit tudott, hogy egy filmben játszik.

via GIPHY

Grandiózus díszletek?

Az ikonikus filmes helyszínek nem mindig számítógépes trükkök, van, hogy felépítik a kicsinyített mását és azt használják a felvételeknél. Persze azért jóval nagyobbak, mint egy szimpla makett, de kisebbek, mint a valós épületek. Szarumán tornya is csak a kert végében felállított makett volt az A Gyűrűk urában.

szarumán tornya

Szexjelenetek

Az intim jelenetek a legnehezebbek, főleg a színészek számára. Ezért a rendező ezeknek a felvételét hagyja a forgatás végére, amikorra a szereplők is jobban megismerik egymást. A díszletben ilyenkor a színészeken kívül, jellemzően csak a rendező és az operatőr lehet jelen. De az is előfordul, hogy testdublőrt alkalmaznak a jelenethez, mint ahogy Lars von Trier Antikrisztus című filmjében is történt.

antikrisztus
Jelenet az Antikrisztus című filmből / Fotó:L ars von Trier

Tükröm, tükröm…

Azoknak a jeleneteknek a felvétele, mikor a színészek tükörben látszódnak, mindig bonyolultabb. A kamera olyan speciális szögből fényképezi a jelenetet, ahonnan nem fog a tükörben látszani. James Cameron a Terminátor esetében egészen különleges megoldást eszelt ki. A tükör valójában nincs is. Amit a tükörképnek látunk, az igazából Schwarzenegger és Linda Hamilton ikertestvére. A tükör előtt pedig a valódi Linda Hamilton és Arnie dublőre látható.

terminátor jelenet
Ki, kicsoda a jelenetben? / Fotó: James Cameron

A színész nem eszik

A jelenetben, amikor azt látjuk, hogy a filmbéli karakter eszik, valójában a színész sohasem nyeli le a falatot, mert akkor a jelenet alatt hamar telítődne.

via GIPHY

Hányás a jelenetben

Amikor egy színész visszaöklendezi a korábbi jelenetben elfogyasztott ételt, akkor valójában a nyakához rögzített tasakból ömlik ki az imitált hányadék.

via GIPHY

Újrahasznosított kosztümök

A színészek viselhetik ugyanazt a jelmezt különböző filmekben. Láthattuk ugyanazokat az öltözékeket A Karib-tenger kalózaiban, Az éhezők viadalában és A vasemberben is. A jelmeztervezők az egyik legkreatívabb stábtagok. A Trónok harca vezető jelmeztervezője azt nyilatkozta, hogy IKEA szőnyegeket aggatott az éjjeli őrség tagjaira, ugyanis azok állati szőrre emlékeztetnek.

via GIPHY

Dohányzás a filmekben

A filmekben a színészek nem használnak valódi cigarettát, többek között azért, mert az túl hamar elfüstölne. Inkább imitálják a dohányzást, vagy gyógynövényes cigarettát szívnak.

via GIPHY

Éjszakai út

Amikor egy éjszakai úton játszódó jelenetet látsz, akkor figyeld meg, hogy az aszfalt nedves. A filmesek fellocsolják az utat azért, hogy az utcai lámpák fénye visszatükröződjön rajta. Így sokkal látványosabb és hangulatosabb a jelenet.

via GIPHY

Vészjósló felhők

Amikor egy város felett vészterhes felhők jelennek meg, akkor azt valójában egy Cloud Tank (felhőtartály) nevű eszközből eregetett tejgőz vagy festék szolgáltatja. A függetlenség napjában is látható egy ilyen jelenet, ahol az űrhajót egy frizbi helyettesítette.

via GIPHY

A végtelen óceán

Az epikus, vízen játszódó jeleneteket sem a nyílt óceánon szokás felvenni. Ilyen esetben speciális medencékben zajlanak a felvételek.

titanic sullyed
Süllyed a Titanic / Fotó: Twentieth Century Fox

Nem minden az, aminek látszik

Természetesen, amikor a színészek alkoholizálnak vagy drogoznak, vagy káros anyaggal érintkeznek, akkor sem kell magukat veszélynek kitenni. Mit is használnak ilyenkor? Kokain helyett tejport, porcukrot vagy vitamint. A vért kukoricaszirup helyettesíti. Üveg – cukorüveg vagy vékony műanyag. Almalével imitálják a sört, a tömény szeszt pedig ecettel – így a fintorgás is élethű lesz. A pohárban sem jégkockát látsz – hamar elolvadna –, hanem zselatint. A verítéket sem a színésznek kell magából kiizzadnia, glicerinnel jól imitálható.

via GIPHY

Hull a pelyhes fehér…

Természetesen a havas jelenetek forgatása esetén a filmesek nincsenek kiszolgáltatva az időjárás szeszélyeinek sem. Egész iparág alakult ki a filmbéli havazás imitálására. Snow Business.

via GIPHY

Titkok a forgatáson

Természetesen a legtöbb trükk a film bemutatójáig hétpecsétes titok. Aki megszegné a titoktartást, kirúgással és perrel kell, hogy szembenézzen. A filmkészítés egy hosszú és komplikált folyamat, amely során mindenki egyetlen célért dolgozik, hogy létrejöhessen a mozi varázsa.

via GIPHY


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból