A hatvanas évek filmjeiben bevett szokás volt spagettit használni az ebéd- és vacsorajeleneteknél, mivel ez könnyen elkészíthető és viszonylag hosszú ideig jó állapotban maradt a tányéron. Azonban idővel a filmes ételek is fejlődtek, és ma már komoly munkát fektetnek a képernyőn megjelenő étkekbe.

Több munka van a filmes ételekben, mint gondolnánk

A Bright Side csapata 10 érdekességet gyűjtött össze a filmjelenetekben használt ételekről.

Erre szakosodott szakemberek készítik

Filmes Kellekek Kaja Etel A Filmekben Food Stylist 1
Külön szakma alakult ki a kellék-kaja körül. A filmes food stylist feladata nem csak az étel elkészítése, de annak biztosítása is, hogy az realisztikusan jelenjen meg a képernyőn, ehető legyen és kiállja a forgatás körülményeit. Ezeknek a szakembereknek nem csak főzniük kell tudni, de táplálkozástudományi és művészi tudásra is szükségük van.

Kutatómunka előz meg mindent

Filmes Kellekek Kaja Etel A Filmekben Food Stylist 2
A food stylist-nak előre tudnia kell, nem csak, hogy mit főz, de azt is, hogy milyen körülmények határozhatják meg az adott fogást. Természetesen más kerül az asztalra egy történelmi filmben, mint egy sci-fiben, és a cselekmény helyszínének tradíciói is befolyásolhatják a menüt. Gyakran régi fényképeket vagy korabeli receptkönyveket kell kutatni inspirációként.

Mindig nagy mennyiségre van szükség

Filmes Kellekek Kaja Etel A Filmekben Food Stylist 3
Minden fogáshoz több replika is szükséges arra az esetre, ha meg kell ismételni a jelenetet. Például egy Hálaadás-napi vacsorához átlagosan 8-24 pulykát kell készíteni, mivel minden alkalommal, mikor belevágnak, egy teljesen újra van szükség. Arról nem is beszélve, amikor a karakterek esznek, újra és újra bele kell harapni az érintetlen hamburgerbe a különböző kameraállásokhoz.

Szinte mindig ehető a kellék

Filmes Kellekek Kaja Etel A Filmekben Food Stylist 3
Az étel fotózás során a termék nem is mindig ehető, hiszen csak a látvány számít. Ez nagyban különbözik a filmforgatásokra készített ételtől. A jelenetekben gyakran el is fogyasztják a fogásokat, így nehéz lenne műétellel dolgozni.

Azért megesik, hogy műkajával dolgoznak

Filmes Kellekek Kaja Etel A Filmekben Food Stylist 3
Azokban a jelenetekben, amikben az étel kizárólag dekoratív célokat szolgál, megesik, hogy műkaját tesznek az asztalokra. A probléma ott kezdődik, amikor a rendező meggondolja magát, és mégis szeretné, ha a karakterek ennének belőle. Ez történt az Imagine (Danny Collins) film forgatásán is. A styrofoam-ból készült tortát fűrésszel kellett felvágni és valódi torták rétegeit kellett rákenni, hogy felvegyék a tortavágást, és az utolsó pillanatban kellett tortákat venni, amit a statiszták meg tudtak enni a jelenet hátterében.

Kerülik a pazarlást

Filmes Kellekek Kaja Etel A Filmekben Food Stylist 3
Ritka, hogy valami a kukába megy a forgatáson. A színészeknek általában ennie kell a jelenetek során, a stábnak jut a maradék elfogyasztása. Ha valami érintetlenül és jó állapotban maradna, azt hűtőben tárolva fel tudják használni más projektekhez, eladományozzák, vagy felhasználják más fogások készítéséhez.

A színészek egészségére is nagyon figyelni kell

Filmes Kellekek Kaja Etel A Filmekben Food Stylist 3
Az étel általában órákat tölt a forgatáson, és nemcsak ízletesnek kell látszódnia, de az is fontos, hogy ne romoljon meg. Van, amikor friss ételre cserélik a régieket, de gyakran tartósabb alternatívákat keresnek. Ez főleg a halat és tengeri herkentyűt tartalmazó ételek esetében hasznos, amik nagyon gyorsan romlanak meg. Ilyenkor a food stylist olyan alternatív megoldást keres, ami vizuálisan nagyon hasonlít, de biztonságosabb és egészséges.

Olyan fogásokkal is elő kell állni, ami nem is létezik

Filmes Kellekek Kaja Etel A Filmekben Food Stylist 3

A filmjelenetek ételei sokszor rengeteg kreativitást is igényelnek. Főleg, ha a cselekmény a jövőben vagy egy teljesen másik bolygón játszódik. Ezeknél a fogásoknál fontos, hogy hihető legyen a néző számára, de ügyelni kell az ízre, textúrára és a prezentációra is.

Rengeteg felszerelésre van szükség

Filmes Kellekek Kaja Etel A Filmekben Food Stylist 3
Ha be szeretnéd lőni, körülbelül mennyi konyhai eszközre van szüksége egy food stylistnak, gondolj a konyhádban lévő összes eszköz tízszeresére, és adj hozzá egy csomó speciális szerszámot, mint például ecsetek, csipeszek, forrasztólámpa és fagyasztó spray. Emellett általában jól felszerelt mobilkonyhákban dolgoznak, amiket könnyen fel lehet állítani a forgatási helyszíneken, még ha a semmi közepén is vannak.

A forgatókönyvben szereplő ételeket még a színészek étrendjéhez is igazítani kell

Filmes Kellekek Kaja Etel A Filmekben Food Stylist 3

A forgatás megkezdése előtt a food stylistnak fel kell mérnie az össze színész étrendjét. Az ételallergiákat, a szerephez szükséges diétákat és a színészek személyes döntésén alapuló étkezési preferenciáit is észben kell tartani. Például előfordul, hogy a forgatókönyv szerint a karakter tükörtojást eszik, de a színész vegán. A molekuláris gasztronómia segítségével állítanak elő olyan fogást, ami megszólalásig hasonlít a tükörtojásra, de valójában mangóból és tofuból készül.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet