A produkciók minimális mértékben csúsznak ugyan, de teljes leállás nem várható a filmipar berkein belül.

Túl sok pénz forog kockán

A Kaliforniában regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma továbbra is ijesztő mértékű, és a kórházi ágyak felszabadulása még messzi álom, így a hollywoodi produkciós irodákon nagy a nyomás. A jelek szerint a Los Angeles-i filmipar nagyjai, a CBS TV Studios, a Warner Bros. TV, a Universal TV és a Netflix, január közepénél mégsem tervezik tovább húzni forgatásaik fonalának újrafelvételét.

Koronavirus Hatasa Filmipar Filmgyartas Mozi Hollywood
/ Fotó: Reuters / Mario Anzuon

Bár az Egyesült Államokban országos szinten az aktív fertőzések száma aggasztóbb, mint valaha, és a naponta regisztrált új betegek száma szinte állandóan a 10 000-hez közelít, Los Angeles-ben a hangsúly most mégis eltolódni látszik a 2020 tavaszán tapasztalt teljeskörű lezárásokhoz hasonló járványügyi intézkedésekről. A szükségszerűen bevezetendő szigorításokat inkább óvatosságon alapuló megközelítés és a helyzet napi szintű felülvizsgálata alapján hoznák meg a városatyák.

Elfogytak a tartalékaink, és immáron túl sok pénz a tét. Mondhatni meggyőztük magunkat, hogy tudjuk mi ezt biztonságosan is csinálni. Arra ösztönöznek minket, hogy ebben higgyünk, tehát nagy valószínűséggel mindenki felméri majd az ésszerűen vállalható kockázatokat

– nyilatkozta egy nevét nem a nyilvánosság előtt nem vállaló televíziós producer.

Nem aggódnak

A Variety-n megszólaló szakmabeli több filmiparban dolgozóhoz hasonlóan kiemelte, hogy a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében a forgatási helyszíneken rendkívül szigorú intézkedéseket vezettek be, függetlenül attól, hogy azok mekkora hatással vannak az egyes mozik költségvetésére. Az elmúlt 10 hónapban protokollszerűvé vált rutinellenőrzések részeként a stábtagokat rendszeresen tesztelik, a távolságtartást és az érintkezések minimalizálást kijelölt forgatási zónák felállításával biztosítják.

Az állandó maszkviselést a helyszínre kirendelt, úgynevezett COVID tisztviselők ellenőrzik.

A tavalyi évből leszűrt tapasztalatok ugyan bizonyos mértékű magabiztosságot és lazább hozzáállás lehetőségét kínálhatták a szórakoztatóipar számára, a forgatásokon eszközölt szakszerűség sem jelent garanciát a koronavírus filmes helyszíneken való terjedésének lenullázására. Az Apple Tv gyártásában készülő Mythic Quest: Raven’s Banquet, az NBC-s Mr. Mayor, a Netflix és a Fox koprodukciójában készülő Lucifer és a CBS Az ifjú Sheldonja forgatásain is több stábtag betegedett meg.

Kapcsolódó cikk

Az ügynökségek szemszögéből a gyártási folyamatok lelassulása a pandémia mostani szakaszában nem kelt kimagasló mértékű aggodalmat, mint ahogyan az a tavaly tavasszal kezdődő, több hónapig tartó karanténidőszak alatt tapasztalható volt. A jelenlegi helyzetet elemző casting- és forgatókönyvíró ügynökségek állítják, az egyes műsorok forgatási szünetének egyhetes meghosszabítása nem befolyásolja majd jelentős mértékben a produkciók munkafolyamatait, és a kifizetések mind a szereplők, mind a stábtagok szerint a megszokott mederben és ütemben zajlanak majd.

Los Angeles Telihold San Gabirel Hegyek Felhokarcolo Nap Fotoja
Teihold Los Angeles Felett / Fotó: Ashley Landis / Ap

Mivel a stúdiók mostanáig már dollármilliókat fektettek a járványügyi megelőző-intézkedésekbe, az ügynökségek szerint az egyhetes kényszerszünetek bevezetése inkább a közvélemény megnyugtatását szolgálja, de a forgatások teljes leállására ezúttal nem kell számítani. A jelenlegi, forgatásoknak kedvező helyzetet csak a céhek és szakszervezetek közbeavatkozása fordíthatná visszájára, de a dollármilliós veszteségek és munkahelyek hatalmas mértékű megszűnésének veszélye miatt erre kevés esély mutatkozik.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet